15 Kasım 2022 12:14

Mahkeme planlarını iptal etmişti, ‘kaçak’ üniversitede eğitime devam

İzmir Demokrasi Üniversitesi Uzundere Yerleşkesi’nin planlarını mahkeme iptal edince kampüsteki yapılar ‘kaçak’ duruma düştü. Plansız üniversite alanında ise eğitim devam ediyor.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Eda AKTAŞ
İzmir

Mahkeme süreçlerine rağmen apar topar bir şekilde prefabrik yapılarda eğitimin başlandığı İzmir Demokrasi Üniversitesi Uzundere Yerleşkesi’nin planlarını mahkeme iptal edince kampüsteki yapılar ‘kaçak’ duruma düştü. Plansız üniversite alanında ise eğitim devam ediyor.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ), Karabağlar’ın Uzundere Köyü sınırlarında inşa etmek istediği konut ve üniversite projesinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan planları ile ilgili mahkemelerin kararları belli oldu.

Uzundereliler, Şehir Plancıları Odası ve Karabağlar Belediyesi’nin yargıya taşıması sonucunda mahkemeler alana ait kararlarını açıkladı. Alanın 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliğinin, 1/5000 ölçekli nazım imar planının ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planları iptal edildi. Kararın ana gerekçesi ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeşil kuşak politikasına zarar vermesi gösterildi. Alana dair yeni planlar ise henüz yayımlanmadı.

YÜZBİNLİK PLANLARIN DA İPTALİ BEKLENİYOR

Şehir Plancıları Odası’nın 1/100.000 ölçekli plan değişikliği kararına açtığı davada ise bilirkişi raporu geldi. Raporda, plan değişikliğinin şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına uygun olmadığı ifade edildi. Bu alana ait daha önce onanan planlar da iptal edilmiş ve yeni planlama çalışması yapılmıştı.

KAMPÜS APAR TOPAR AÇILDI

Devam eden mahkeme süreçlerine rağmen Üniversite yönetimi 2022-2023 eğitim-öğretim yılına sayılı günler kala, İzmir Demokrasi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini Üçkuyular bölgesinden Uzundere’ye taşınması kararı alınmıştı. Ancak mahkeme kararları ile birlikte üniversite alanı plansız kalırken, kampüs alanındaki yapılar ise ‘kaçak’ duruma düştü. Mahkeme kararlarına rağmen hâlâ üniversite alanında eğitimin devam etmesi de dikkat çekti.

ADSM İÇİN İHALE ONAYLANDI

Öte yandan mahkeme kararlarına rağmen İzmir Demokrasi Üniversitesi’nin kampüse inşa etmek istediği “İzmir Demokrasi Üniversitesi Uzundere Yerleşkesi 30 Ünite Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ADSM) Yapım İşi” ihalesi ise onaylandı. İhale, 19 milyon 600 bin TL ile en düşük teklifi veren Bursa merkezli Volkan Özmen İnşaat Turizm şirketine verildi.

“İHALE İPTAL EDİLMELİ”

ŞPO İzmir Şubesi ise ihale sürecine ilişkin daha öncesinde yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti; “İzmir Demokrasi Üniversitesi tarafından duyurusu yapılan ihalenin hukuki dayanağı bulunmamaktadır. Defalarca vurguladığımız üzere 2577 sayılı İdari Yargılama Usulu Kanunu’nun “Kararların sonuçları” başlıklı 28.maddesi, idarelerin yargı kararlarını bütüncül olarak uygulamak yükümlülüklerine ilişkin olup bu madde, idarelerin hukuka ve yargı kararlarına uygun iş ve işlem yapmasını sağlamak, keyfiliği önleyerek hukuki denetimi işler hale getirmek amacıyla düzenlenmiştir. Bu nedenle bahsi geçen iptal kararlarına rağmen gerçekleştirilecek ihalenin kamu kaynaklarının hukuka aykırı bir şekilde kullanılmasına neden olacağı açık olup ihalenin ivedilikle iptal edilmesi gerektiğini hatırlatıyoruz.”

Uzundere’de yapılacak kampüs alanına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan planla ilgili mülkiyeti hazineye ait 80 hektarlık arazide planlama yapılmıştı. Onaylanan imar planının 38 hektarlık kısmı üniversite alanı olarak ilan edilirken, geriye kalan 42 hektarlık alanda toplu konut inşaat alanı yapılacağı belirtilmişti.

Reklam