15 Kasım 2022 14:07

BES: 4 kişi asgari ücret alsa bile yoksulluk sınırının altında

BES, yoksulluk sınırının 27 bin 920 lira olduğunu belirterek, 4 kişilik bir ailede herkes asgari ücret alsa bile yoksulluk sınırının aşılamadığı söyledi.

BES: 4 kişi asgari ücret alsa bile yoksulluk sınırının altında

Grafik:Büro Emekçileri Sendikası

Büro Emekçileri Sendikası(BES), yoksulluk sınırının 27 bin 920 lira olduğunu belirterek, 4 kişilik bir ailede herkes asgari ücret alsa bile yoksulluk sınırının aşılamadığı söyledi.

Gıda fiyatları üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarının ekim ayında 8 bin 570 lirayı bulduğu belirtilen açıklamada, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarının, kısacası yoksulluk sınırının 27 bin 920 lira olduğu kaydedildi. Bekâr bir çalışanın yaşam maliyetinin ise 11 bin 568 lira olduğu belirtilen açıklamada, “Kamuda 10 yıllık sözleşmeli çalışan ve evli, iki çocuklu bir emekçi 7 bin 901 lira ücret ile açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilerek her geçen gün daha da yoksullaştırılıyor. Yine başka bir örnekle, Kamuda 20 yıllık şef kadrosunda çalışan ve evli, iki çocuklu bir emekçi 11 bin 924 lira ücret ile yoksulluk sınırının üçte biri (1/3) ücret ile yaşamını sürdürmeye çalışıyor. 4 kişilik bir ailede her birey asgari ücretle çalışsa dahi aldıkları ücret toplamı (22000) yoksulluk sınırının (27920) çok altında kalıyor” denildi.

BES, kamuda yoksulluk sınırının altında maaş alan emekçinin kalmamasını isterken, her geçen ay açlık sınırının bile altında ücret alan emekçilerin sayısının arttığı ifade etti.Yapılan açıklamada, sağlıklı beslenme maliyetinin ise günlük 286 lirayı bulduğu ve dört kişilik bir ailede her birey asgari ücretle çalışsa dahi aldıkları ücretin yoksulluk sınırının çok altında kaldığı vurgulandı. (Ankara/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çayırhan’da çakal sofrası

Çayırhan’da çakal sofrası

AKP iktidarının özelleştirmek istediği Çayırhan Termik Santrali ve maden işletmesinin ‘adrese teslim’ ihalesi bugün gerçekleştirilecek. İşçiler ve kamuoyu özelleştirmeye karşı çıkarken, adrese teslim ihaleye sicili kabarık patronların katılması bekleniyor. Çayırhan’ı yutacak sofrada IC İçtaş, Cengiz, Kolin, Limak, Alagöz, Ciner, Yıldızlar SSS var. Ödenmeyen işçi ücretleri madenin satış fiyatından fazla!

317.36 milyon TL: Yunus Emre Termik Enerji Santralinin son 3 ayda ürettiği elektriğin değeri

204.9 milyon TL: Aynı dönemde 1000 işçinin ortalama ücretlerden patrona 'maliyeti'

0 TL: Şirket 2021, 2022 ve 2023 yıllarında hiç vergi ödemedi

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
2 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et