Bereketli topraklarda poşetler dolmuyor
Narenciyeden patatese kadar birçok ürünün üretildiği Adana’da üretim maliyetlerindeki artışa nakliye ve depolamadaki artış da eklenince yurttaşlar temel gıda alışverişini yapamaz hale geldi.
Volkan PEKAL
Seren ELATAŞ
Adana
TÜİK’in ekim ayı tarım ürünleri üretici fiyatına ilişkin verilerine göre üretim maliyetlerinde önceki yılın aynı ayına göre yüzde 163’lük artış yaşandı. Üretim maliyetlerindeki artışa nakliye ve depolamadaki artış da eklenince tarımsal üretimin yoğun olduğu Adana’da yurttaş temel gıda alışverişini de tam yapamaz hale geldi. Adana’nın Seyhan ilçesi, Yurt Mahallesi pazarında konuştuğumuz yurttaşlar yüksek fiyatlar yüzünden eksiklerini tamamlayamadıklarını söylüyor.
"PAZARIN SON SAATLERİNDE DE AYNI FİYAT"
Fiyatlar düşer beklentisi ile pazarın son saatlerini beklemelerine rağmen fiyatların değişmediğini ifade eden Funda Kaykaç, “Enflasyon rakamları göründüğü gibi değil. Geçen sene biz bu pırasayı 3 liraya alıyorduk, şimdi 10 lira. 10 liradan aşağı bir şey yok” dedi. İstediği gibi alışveriş yapamadığını anlatan Kaykaç şunları söyledi: “Biz evde iki kişiyiz. Pazar alışverişim meyve hariç 300 lira. Markete zaten gidilmiyor. Bir poşeti 500 liraya dolduruyoruz. Güzel bir pazar yapacak olsam cebimden 500-600 lira para çıkar.”
"İNSANLAR MUTSUZ"
Bu koşullarda asgari ücretin 10 bin liradan aşağı olmaması gerektiğini dile getiren Kaykaç, “Sütün kilosu olmuş 15 lira. Yumurtanın kepi 80 lira. Et desen uçmuş. Bunlar temel gıdalar. İnsanların bunu alması lazım. Sadece gıda da değil. Bunun faturaları var. Fiyatlar aşağı çekilsin diyoruz ama daha da uçmuş durumda. İnsanlara bir bakın, insanlar mutsuz, ne yapacağını şaşırmış durumda. Temel gıdaların düşük olması lazım. Toprağımız verimli. Bu ürünleri ucuz yiyor olmamız lazım” dedi.
"HER İSTEDİĞİMİZİ ALAMIYORUZ"
Geçen yıla göre tüm etiketlerde yüzde 150 fark olduğunu söyleyen Nilgün isimli yurttaş, “Meyve sebzeyi sınırlı miktarda alabiliyoruz. Gördüğünüz gibi iki poşetle eve gidiyorum. Geçen sene 200 liraya koca bir arabayı dolduruyordum. Ama şu an bunun için 300 ila 450 lira arasında bir rakam lazım. Ama her istediğimizi alamıyoruz” dedi. Eşi ile alışveriş yapan bir kadın, sarma için aldıkları lahana ile iki poşet yeşilliği göstererek “Şurası 120 lira. Başka da hiçbir şey yok. Yemeklik bir şey yok. Sarma yiyeceğiz. İçinde pirinci yok, domatesi yok” dedi.
"DOKTOR VİTAMİN DİYOR, MEYVEYE GÜÇ YETMİYOR"
Fiyatların günlük olarak değiştiğini ifade eden Fatma Kara, “İktidarın bir gecede yasalar çıkardığı bir ülkede ev kiraları ve sebze meyve konusunda da bir atılım bekliyoruz. Fiyatların biraz düşmesi lazım. İnsanlar taş mı yesin? Yaşamak zorundayız. Doktora gidiyorsun, ‘vitamin’ diyor. Ancak insanların doğal ürünlerden vitamin almaya gücü yetmiyor. Asgari ücretle çalışan bir insan ev kirası mı, elektrik mi, su mu, fatura mı ödesin, gıdasına mı harcasın? Bir an önce ülke ekonomisinin düzelmesi gerekiyor. Asgari ücretin en az 9 bin lira olması gerekiyor. Yeter, kendileri bir yere vardılar. Biraz halk için çalışsınlar” dedi.
"ÖĞRETMENİM, EK İŞ YAPIYORUM"
Geçen senelere göre alım güçlerinin düştüğünü dile getiren Ebru Ballı isimli yurttaş, “Fiyatlar çok arttı. Ev kiraları Adana’da çok yüksek. Asgari ücret yetersiz. Asgari ücretli kiraya 5 bin lira verse geriye kalanla geçinmesi çok zor. Asgari ücret 10 bin civarında olmalı” dedi. Fiyatlardan şikayet eden Vedat Günaydın, “Kızım Mersin’de tıp okuyor. Ev ihtiyaçlarını karşılayamıyorum. Öğretmenim, geçinebilmek için ek iş yapıyorum. Boş zamanlarımda bir kuyumcuda çalışıyorum. Ücretler çok düşük. Asgari ücret dört katı artarsa kurtarır” diye konuştu.
"ARTIK İKTİDARIN DEĞİŞMESİ LAZIM"
Elindeki iki poşetle pazarda ilerleyen Beşir Gündoğan isimli yurttaş taşıdığı üzümleri göstererek geçen hafta 25 lirayken, bu hafta 50 lira ödediğini belirtti. Emekli maaşının geçinmeye yetmediğini dile getiren Gündoğan, “Bu fiyatlarla maaşlar 10 bin de olsa 15 bin de olsa yetmez. İsterse 20 bin lira olsun... Bu zamlara ‘dur’ demeleri gerekiyor. Ama kimsenin umurunda değil. Olanlar istediğini alıyor, olmayanlar için durum vahim” diye konuştu. 1990’dan bu yana emekli olduğunu ifade eden Gündoğan, emekli maaşının günden güne azaldığını belirterek, “Yenilik olması lazım. Artık bunlar çürüdü. İktidarın değişmesi lazım” dedi.