Kadıköy Kent Suçları Takip Ağı kuruldu
Söğütlüçeşme’de AVM projesi olarak inşaatına başlanan projeye tepkiler sürerken ilçe genelinde kent suçlarıyla ilgili Kadıköy Kent Suçları Takip Ağı oluşturuldu.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
Kadıköy Söğütlüçeşme’de ulaşım projesi olarak gündeme gelen ancak mevcut haliyle bir AVM projesi olarak inşaatına başlanan projeye yönelik tepkiler sürerken ilçe genelinde kent suçlarıyla ilgili Kadıköy Kent Suçları Takip Ağı oluşturulması gündeme geldi.
Söğütlüçeşme’deki projenin durdurulması gerektiğini vurgulayan katılımcılar, takip ve teşhir ağı için atılacak adımları da planladı. Projenin durdurulması için açılmış olan davalarla koordineli bir şekilde hareket edilmesi, mahalle muhtarlarının desteğinin alınması, uzmanların ve bilirkişilerin ortaya konan sahte gerekçeleri ve sözde ihtiyaçları düzeltmeleri, bilgilendirme hattı, masası gibi çalışmaların planlanması, Kadıköy halkına daha fazla kapalı kapılar ardında süren inşaat çalışmasıyla ilgili bilgi verilmesi ve bilgi toplanması gibi başlıklar üzerinde duruldu.
4 DOSYA HAZIRLANDI
Yerel yönetimlerin ya topu taca attığına ya da projelere kayıtsız kaldığına dikkat çekilen açıklamada, çalışmalar kapsamında 4 ayrı dosya hazırlandığı belirtildi.
“Kadıköy kent suçları” başlıklı ilk dosyada suçları yürüten ancak yürüttüğü gözükmeyen devlet kurumları, belediyeler ve inşaat şirketlerinin teşhiri yer alıyor. Kent suçunun ne demek olduğu, bu suçu yürüten bütün kurumların birbirlerine girmiş bağları ve piyasanın kâr hırsı ele alınıyor. Halkın yaşam alanlarının ticarileşmesi kent suçlarının tarifinde öne çıkıyor. Halkın değil piyasanın ihtiyaçlarına yanıt veren sistem eleştiriliyor.
“Ulaşım tezi” başlıklı ikinci dosyada ise AVM projesinin tanıtımında kullanılan bahaneler irdeleniyor. Halkın ulaşımı için yapıldığı iddia edilen inşaata ilişkin yalanlar teşhir edilirken, uzmanlar Söğütlüçeşme’nin ulaşım ihtiyaçlarını değerlendiriyor.
“Fıratcan İnşaat Turizm ve Ticaret AŞ” başlıklı dosyada ise Söğütlüçeşme’de bir ulaşım projesi olarak ortaya konan projeyi üstlenen Fıratcan AŞ’nin ve onun müteahhitliğini üstlenen ve sonradan şirkete ortak olan Akfen GYO’nun profili, tarihi ve bağlantıları ortaya konuyor. Suç kapsamına girecek inşaat faaliyetlerinin devletin üst kademeleriyle kurulmuş yakın ilişkilerle nasıl bu kapsamın dışına çıkma imtiyazı sağladığı kanıtları ile anlatılıyor.
“Yeşil alan yok ediliyor” başlıklı son dosyada ise Söğütlüçeşme’de yeşil alanların yok edilmesine ilişkin çarpıtmalar ve ağaçların akıbeti anlatılıyor. (HABER MERKEZİ)