Fransa’da işçi grevleri: Enflasyonla mücadele için ücret zammı talebi
Son aylarda genel grev ve kitlesel işçi eylemleriyle gündeme gelen Fransa’da birçok iş yerinde de mücadele sürüyor. İşçiler ücret zammı ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için iş bırakıyor.
'Mücadele eden işçilerin zaferi tüm işçilerin zaferidir' pankartıyla yürüyen işçiler | Fotoğraf: Kıvanç Demir
Kıvanç DEMİR
Strasbourg
Fransa'da son haftalarda genel grev ve eylemlerle hareketlilik yaşıyor. Kamu ve özel sektördeki birçok çalışan 18 Ekim, 27 Ekim ve 10 Kasım’da gerçekleştirdikleri grev ve eylemlerde hükümete ve patronlara mücadele ve hak arama mesajları verdi. Artan enflasyon, yıllardır donmuş maaşlar, personel ve malzeme açığı, çalışma koşullarının yıpratıcı ve ağır oluşunu protesto eden yüz binlerce işçi ve emekçi, haklarını aramaya devam ediyor. Son günlerde gerçekleşen ve bir o kadar devam eden bazı şehirdeki grevler ve işçilerin talepleri şöyle:
LIDL MAĞAZA ZİNCİRİ İŞÇİLERİ GREV YAPTI
Guingamp şehrinde, Lidl genel yiyecek alışveriş mazağa işçileri grev gerçekleştirdi. CGT sendikası Lidl temsilcisinin çağrısıyla 12 Kasım’da çalışanlar ücretlerinin ve alım gücünün yükseltilmesi talepleri çerçevesinde greve çıktı. 7 Kasım’da işçiler, ulusal düzeyde temsilen CGT sendikası Lidl’in genel yönetimiyle 400 avro prim üzerine anlaşmaya varmıştı. Çalışma koşulları ve ücretler için eylemler devam edecek.
HEINEKEN FABRİKASINI KAPATACAK
Hollanda kökenli dünya devi Heineken’in Fransa merkezi temsilciliği Strasbourg’un komşu şehri olan Schiltigheim'de onlarca yıldır var olan bira fabrikasını 2026 yılında kapatacağını 14 Kasım günü kamuoyuna duyurdu. Fransa Direktörü Pascal Gilet’nin açıklamasında, gerekçe olarak eski stratejik konumunun yitirilmesi ve üretim maliyetinin yüksek olduğunu öne sürdü. 15 Kasım günü, Schiltigheim’de gerçekleştirilen iş bırakma eylemine yaklaşık 80 kişi katıldı. İşçiler işyerlerinin kapatılmaması, acil çözüm bulunması ve işten çıkarılmaya karşı mücadele edeceklerini belirtiler. Fabrikada 220 işçi çalışıyor. PCF (Fransız Komünist Partisi) ve EELV (Avrupa Yeşiller Partisi) kapanmaya karşı olduklarını ve işçileri desteklediklerini belirten açıklamalar yaparak, eylemde de yer aldılar.
1789 yılında bu şehirde kurulan bira fabrikasının ilk ismi Brasserie de L’Espérance. Alsace bölgesine özgü biralar üretiliyor. 1972 yılında Heineken tarafından satın alınmıştı. Burası, 2014’ten bu zamana kadar, saatte 100 bin şişe üretim kapasiteli, otomatik üretim zincir hattına sahip bir fabrika.
Heineken’in Fransa’nın Mons-en-Baroeul’de 1986’da ve Marseille’de ise 1988’de kurulmuş iki fabrikası daha var. Dünya çapında 85 bin işçisi bulanan tekelin, son yıllarda 8 bin üzerinde işçi çıkardığı biliniyor.
YAŞLILAR EVİNDE SAĞLIKÇILAR GREVDE
Montpellier şehrinde bulunan Korian La Pompignane Yaşlılar Evi'nin sağlık çalışanları 14 Kasım’da greve gitti. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi, yeni personel alımı, yüzde 6’lık ücret zammı, 13. aylık ve prim taleplerinin olduğunu açıklayan işçiler, personel yetersizliğinden dolayı iki kat daha fazla çalışmalarına rağmen bunun ücretlerine 1 avro bile yansımadığını belirtiyor.
CGT ve FO sendikaları tarafından başlatılan grevde, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının ağır olması ve vardiyalı çalışmamaları nedeniyle zor süreçten geçtikleri vurgulanıyor. Bu koşulların düzeltilmesi için talepler yerine getirilene kadar mücadelenin süreceği belirtiliyor.
SANOFI İLAÇ TEKELİ İŞÇİLERİ GREV DEDİ
Fransız ilaç tekeli Sanofi'nin Lisseux şehrindeki ilaç üretimi fabrikasının çalışanları, 15 Kasım günü eylem gerçekleştirdi. CGT sendikasının çağrısıyla eylem yapan işçilerin talepleri, enflasyon oranlarının karşısında eriyen ücretlerinin aynı düzeyde yükseltilmesi, tekelin senelik kârına göre özel prim verilmesi, güvencesiz koşullarda çalışanların süresiz sözleşmeye geçilmesini içeriyor. Önümüzdeki günlerde yönetimle bir anlaşma sağlanamazsa, 23 Kasım’da 1 günlük iş durdurma yapılacağı açıklandı. Sanofi dünya çağında 100 binin üzerinde işçi çalıştırıyor. Grubun 2021 yılı ticari hacmi 37,8 milyar avro.
THERMOFISHER FABRİKASINDA GREV SÜRÜYOR
Bourgoin-Jallieu şehrinde, FO ve CGT sendikalarının çağrısıyla, 14 Kasım’dan beri süresiz greve başlayan Thermofisher fabrikasının 60 işçisi, haklarını aramaya devam ediyor. Laboratuvarlar için analiz ve araştırmada kullanılan malzeme üreten çalışanların talepleri, yükselen enflasyon karşısında ücretlerinin artırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini içeriyor. İşçiler, mücadelede kararlı olduklarının mesajını veriyorlar.
ATS-MARLE DÖKÜMANE İŞÇİLERİNİN MÜCADELESİ
Fransa’nın Nimes kentine yakın olan Alès şehrinde bulunan Ats-Marle dökümhanesinde ortopedik protezler üretiliyor. 12 Ekim’den beri işçilerin çoğu grevde, talepleri ise çalışma koşullarının iyileştilmesi ve ücretlerine 200 avro brüt zam yapılmasını içeriyor. Fabrikanın toplamda 117 işçisi bulunuyor.
CGT, CFTC ve CGC sendikalarının, iş yeri yönetimiyle bu zamana kadar yaptıkları 6 toplantıdan bir sonuç çıkmadığı açıklandı. Sendikalar ve patron arasında 15 gün durdurulan görüşmeler bu hafta yeniden başladı.
GRDF İŞÇİLERİ DE "GREVE DEVAM" DEDİ
GRDF/Fransa Gaz Dağıtım Ağı şirketinin Saint-Etienne ve Roanne şehirlerindeki firmalarında toplamda 100’e yakın işçi, 15 Kasım’dan beri grevlerine devam ediyor.
Enflasyon karşısında eriyen ücretlerinin arttırılmasını talep eden gaz dağıtımı çalışanları, Edenis şehrindeki meslektaşlarının 1 Ocak 2023’ten itibaren hak ettikleri 4,6 oranındaki ücret artışın aynısını, GRDF işçileri için de talep ediyor.
CGT sendikası, patronla görüşme olmadığı takdirde 18 Kasım’a kadar grevlerine devam edeceklerini vurguluyor.
Engie, dünyanın en büyük petrol dışı enerji tekeli, bünyesinde 170 binin üzerinde çalışanı bulunuyor. GRDF ise yüzde 100 Engie’ya ait olan bir şirket. GRDF’in 11 binin üzerinde işçisi var. GRDF Fransa ve Avrupa’da ana gaz dağıtıcı durumunda.
ÇAĞRI MERKEZİ ÇALIŞANLARI İŞ BIRAKTI
Laval şehrindeki Coriolis Çağrı Merkezi'nin 160 çalışanı, CGT-CFDT-SUD sendikalarının aracılığı ve çağrısıyla 15 Kasım gününde beri grevde. Ulusal Toplu İş Sözleşmesi kapsamında ücretlerin artırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talep ediliyor.
Patronun senelik 40 avroluk net artış önerisini değerlendiren sendikalar, bunun yıllık toplam saate göre hesaplandığında 0,05 avro brüte denk geldiğine, çalışanlarla resmen alay edildiğine dikkat çekiyor.
CFDT Sendika Temsilcisi Christine Ragot’a göre, çalışanlar genellikle kırsal bölgeden iş yerine gelmek için uzun mesafe yol aşıyor ve artan enflasyon, benzin fiyatları ve asgari ücretle aylık 1300 avro nete çalışanların ücretlerinin artırılması, benzin prim ücreti ve çalışma koşullarının iyileştirmesinin kaçınılmaz olduğunu savunuyor. Coriolis firmasında toplam 320 işçi çalışıyor.