18 Kasım 2022 04:22

Borçların reddi yetmez

Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlanan “Borç Sistemi /Devlet Borçlarının ve Reddedilmelerinin Bir Tarihi” bildiklerimizi hatırlatması ve hiç bilmediklerimiz ile ilgili şaşırtıcı gerçekleri sunuyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Aynur KULAK

Pandemi sonrası baştan ayağa yeniden revize edilen dünya için birinci çözülmesi gereken aciliyeti hiçbir şeyle karşılaştırılmayacak olan kriz, ekonomik kriz. Dünyada bir sağlık krizi olarak başlayan pandemi dönemi ekonomik kriz yanında ikinci hatta üçüncü plana düştü bile denilebilir. Neredeyse dünyada herkes birbirine borçlu. Fakat alacaklar nasıl tahsil edilecek, bunu bilen yok ve borç sistemi bataklığı her gün tüm dünyayı içine çekip yutarak ertesi gün tekrar ve tekrar yaratmak da. Yeniden ve yeniden yutmak için.

Ayrıntı Yayınları tarafından Tarih Dizisi’nden yayımlanan “Borç Sistemi /Devlet Borçlarının ve Reddedilmelerinin Bir Tarihi” bildiklerimizi hatırlatması ve hiç bilmediklerimiz ile ilgili şaşırtıcı gerçekleri sunmasıyla dünyada kurulan ekonomik yapının oluşumları adına kapsamlı bir içerikle yayımlandı. Üçüncü Dünya Borçlarının İptali Komitesi (CADTM) olarak bilinen, Gayri Resmi Borçların Kaldırılması Komitesinin uluslararası ağının sözcüsü, Belçikalı Tarihçi Eric Toussaint tarafından yazılan kitap devlet borçlarının reddedilmesi yoluyla borç sisteminin radikal bir şekilde tersine çevrilmesi gerektiğini savunuyor. Böyle bir durum mümkün olabilir mi gerçekten? Kitabın 2017 yılında -pandemi dönemi öncesi- yayımlandığını düşünürsek o dönem daha mümkündü denilebilir fakat kitap dünya borç sistemini sıfırlamayı tartışmıyor, yöntem değişikliği yapılarak yeni bir sisteme duyulan ihtiyacı gündeme taşımayı istiyor.

Kitap on iki bölümden oluşmakta ve dünyanın güneyi ile kuzeyini karşılaştırarak Latin Amerika ülkelerinden Yunanistan’a Mısır’dan Fransa’ya ve Rusya’ya geniş bir açı çizerek dünyanın borçlanma sisteminin nasıl bir tekelleşme üzerine kurulu olduğunu anlatıyor. Bu tekelleşmenin birkaç ülkeye yararı dışında mevcut borç ve borçlanma sisteminin kimseye yararı olmayışı şu an içinde bulunduğumuz güncel ekonomik kriz açısından da son derece düşündürücü.

Ülkeler arasındaki ekonomik farklar var olmaya devam ettiği sürece borç, bu ülkeler arasındaki eşitsizliği devam ettirmek için güçlü bir araç olmuştur diyen Eric Toussaint borç sisteminin radikal bir şekilde tersine çevrilmesi gerektiğini savunuyor. Bırakalım tersine çevrilmeyi dünya para, borç, borçlanma konusunda daha da çıkmaza girdi. Bu sebepten Borç Sistemi kitabı pandeminin hemen öncesinde yayımlanmış bir kitap olarak oluşturulan ekonomik sistemlerin nasıl da büyük krizlere sebebiyet verebileceğini anlamamız adına önemli. Okunması dileğiyle.    

ÖNCEKİ HABER

Resesyona doğru: İngiltere ekonomisi üçüncü çeyrekte 0,2 daraldı

SONRAKİ HABER

İZENERJİ’de TİS taslağı teslim edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa