Gazeteci Başaran Düzgün Türkiye’ye alınmadı
Uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı’na inen Havadis Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün, "N82 kaydı var, giremezsiniz" denilerek Türkiye’ye alınmadı.
Havadis gazetesinin birinci sayfası
Havadis Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün "N82 kodu" gerekçe gösterilerek Türkiye’ye alınmadı. Türkiye’ye girişine izin verilmeyen Başaran Düzgün, bir süre İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bekletildikten sonra bilet bulunan ilk uçakla KKTC’ye geri döndü.
Havadis’te yer alan habere göre; daha önce de eski KKTC Cumhurbaşkanlığı Basın Koordinatörü Ali Bizden, araştırmacı Ahmet Cavit An, eski parlamenter Okan Dağlı, Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir, eski BRT müdürlerinden gazeteci Aysu Basri, Bağımsızlık Yolu Genel Sekreter Yardımcısı Münür Rahvancıoğlu ve Sol Hareket Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan’ın da Türkiye’ye girişine izin verilmemişti.
"DEFALARCA SORMUŞTUK"
Başaran Düzgün, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:
“Günü birlik gittiğim İstanbul’da, Türkiye’ye girişim engellendi. Havaalanı polisi (N82 kaydı var, giremezsiniz) dedi. Niye böyle bir kaydın olduğunu sordum, (ülkenizdeki Türkiye Büyükelçiliğine sorunuz) yanıtı verdi. Sayın Büyükelçiye defalarca sormuş-yazmıştık da gıkı çıkmamıştı. Neyse, hayatımı şekillendiren, güzel yıllarımın geçtiği canım kadar sevdiğim Türkiye’ye girişimim engellenmesine çok üzüldüm ama devran dönecek, mazlumluktan zalimliğe dönüşenlerin iktidarı elbet bitecek…”
N-82 tahdit kodu; Türkiye’ye giriş yapması ön izine bağlı yabancılar için tahdit kodu olarak kullanılıyor. Türkiye hukuk çevrelerine göre yabancı dahi olsa kişi haklarını doğrudan etkileyen bu tür işlemlerin kanuni bir dayanağa ihtiyacı bulunması gerekiyor.
MESLEK ÖRGÜTLERİ: KABUL EDİLEMEZ
Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, yılların basın emekçisi ve üyesi olan Başaran Düzgün’ün N82 kodu gerekçesiyle Türkiye’ye sokulmamasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan bir açıklama yayımladı.
KTGB yaptığı yazılı açıklamada, aralarında gazetecilerin de yer aldığı bazı Kıbrıslı Türklere Türkiye’ye giriş engeli konulmasının bir yeni örneğinin daha yaşadığına işaret etti. Birlik “son olay dahil yaşananların tümünün hem seyahat özgürlüğüne, hem de basın özgürlüğüne ağır bir darbe olduğunu” belirtti.
Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir de Başaran Düzgün'ün Türkiye'ye alınmamasını eleştirdi. Kişmir, yazılı açıklamasında “Kıbrıslı Türk aydınlara uygulanan bu yasaklar karşısında, hiçbir adım atmayan, kendi vatandaşlarına sahip çıkmayan KKTC yöneticileri sessizce bu yaşananları izlerken, biz Basın-Sen olarak sessiz kalmayacağımızı bir kez daha tüm kamuoyuna duyururuz” ifadelerini kullandı. (MEDYA SERVİSİ)