Samsun OMÜ işçileri greve hazırlanıyor
Tez Koop-İş’in örgütlü olduğu Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinde toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alındı.
Fotoğraf:Evrensel
Türk-İş’e bağlı Tez Koop-İş’in örgütlü olduğu Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinde toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alındı.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinde 23 Haziran’da başlayan TİS görüşmeleri, bu dönem kamu kurumları adına masaya oturan Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikasının (TÜHİS) dayatmaları sonucu tıkandı. Üniversitede örgütlü Tez Koop-İş grev kararı alındığını duyururken, karar işyerlerine asıldı.
Emek ve demokrasi güçlerinin temsilcileri ile şube binasında bir araya gelen Tez Koop-İş Samsun Şube Başkanı Tarık Sayın, süreçle ilgili bilgilendirme yaptı. Emek ve demokrasi güçlerini oluşturan parti ve sendikaların temsilcileri de greve destek açıklamasında bulundu.
Daha sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Tarık Sayın, TİS süreci başladığından beri gösterdikleri tüm çabaların karşılıksız kaldığını, bunun sonucunda grev kararı alındığını, grev kararının rektörlüğe ve TÜHİS’e iletildiğini, işyerine de asıldığını vurguladı.
"YÜZDE 5 ZAM DAYATILIYOR"
Sözleşme süreciyle ilgili bilgi veren Sayın şunları söyledi: “İşveren sendikası TÜHİS tarafından; Ondokuz Mayıs Üniversitesi işçilerine birinci yıl birinci altı ay dönemi için yüzde 5 ücret zammı teklif edilmiştir. Hayat pahalılığının giderek arttığı, enflasyon oranlarının rekor seviyelere ulaştığı, elektrik, doğal gaz, gıda, yakıt gibi yaşamsal önemdeki temel tüketim maddelerine ve hizmetlere her geçen gün yeni zamlar eklendiği, çalışanların giderek daha fazla yoksullaştığı bir dönemde işveren sendikasının yüzde 5 ücret zammı teklifi hiçbir şekilde kabul edilebilir değildir.”
"EŞİTSİZLİK YARATILMAK İSTENİYOR"
Aynı zamanda mevcut sözleşmede yer alan hakların dahi geriye götürülmek istendiğini belirten Sayın, “Çalışma saatleri toplu iş sözleşmemizde günde 8 saat, haftada 40 saattir. Cumartesi ve pazar günleri hafta tatilidir. Yıllardır bu çalışma saatlerinin uygulandığı üniversitede çalışma saatlerinde ikilik yaratılmak istenmektedir. Aynı işyerinde aynı işi yapan işçilerin bir kısmı haftada 40 saat çalışırken, diğer işçiler haftada 6 gün, 45 saat çalıştırılmak istenmektedir. Aynı işyerinde çalışan işçiler arasında bu tür bir eşitsizlik, çalışanlar arasında huzursuzluk yaratmaktadır, eşit davranma ilkesine de açıkça aykırıdır. Toplu iş sözleşmemizde yer alan hükümler yıllar süren mücadeleler sonucunda kazanılmış haklardır. Sendikamız tarafından kazanılmış haklarda hiçbir şekilde geriye gidilemeyeceği defalarca dile getirilmiştir” dedi.
DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne seslenen Sayın şu ifadeleri kullandı: “Ondokuz Mayıs Üniversitesi işçilerine diğer kamu kurumlarındaki işçi ücretlerinin altında ücret dayatmasından vazgeçilmelidir. Yıllardır gece gündüz büyük bir özveriyle çalışan Ondokuz Mayıs Üniversitesi işçileri harcadığı emeğin, döktüğü alın terinin karşılığını almalıdır. Ekonomik krizin, pahalılığının bu denli derinden hissedildiği bir dönemde toplu iş sözleşmesi sürecinin bu kadar uzaması, aylardır süren görüşmeler sonucunda bir türlü anlaşma sağlanamaması çalışanlar arasında ciddi huzursuzluklara yol açmıştır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi işçilerine sendikalı olmaktan aldıkları güçle anayasal haklarını kullanmaktan, greve çıkmaktan başka yol kalmamıştır.”
Tarık Sayın emekten yana tüm kesimleri dayanışmaya çağırırken, Türk-İş Bölge Temsilcisi ve Yol-İş Şube Başkanı Şaban Çılgın ve Türk-İş’e bağlı sendikaların şube başkanları da dayanışma içinde olacaklarını vurguladı. (Samsun/EVRENSEL)