18 Kasım 2022 16:24

İran’da eylemler sürüyor: Humeyni’nin evi ateşe verildi

İran'da dini lider Humeyni’nin doğduğu şehir olan Humeyn’de sonradan müzeye çevrilen evi ateşe verildi.

Arşiv | Fotoğraf: Sarkhatt

Paylaş

İran'da rejim karşıtı eylemler ülke genelinde devam ederken rejimin kurucusu ve ilk dini lideri Ayetullah Humeyni’nin eski evinin ateşe verildiği görüntüler sosyal medyada yayıldı.

İnsan hakları örgütlerinin verdiği bilgilere göre İran’da devam eden protesto gösterilerinde perşembe günü, bir gün içinde en az 18 kişi hayatını kaybetti. Oslo merkezli insan hakları örgütü Hengaw’a göre Batı Azerbaycan vilayetindeki Bukan ve Kürdistan vilayetinin başkenti Senendec’de polis protestoculara gerçek mermiyle ateş açtı. Bukan’da bir ve Senendec’de iki kişi hayatını kaybetti. Senendec’de bir güvenlik görevlisinin de hayatını kaybettiği belirtiliyor. Bu arada İran devlet medyasına göre ülkenin orta kesimindeki İsfahan’da üç Besic milisi kimliği belirsiz kişilerce öldürüldü. Ülkenin güneybatısındaki İze’de de kimliği belirsiz kişiler insan kalabalığına tüfekle ateş açtı.

İran rejimin kurucusu ve ilk dini lideri Ayetullah Humeyni’nin eski evinin ateşe verildiği belirtiliyor. görüntüler sosyal medyada yayıldı.

İKİ ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ

Bu arada 9 yaşındaki Kian Pirfalak ile 14 yaşındaki Sepehr Maghsudi’nin ailesi de, çocuklarının eylemlerde, güvenlik güçleri tarafından vurularak öldürüldüğünü açıkladı. Kian Pirfalak’ın ailesine yakın bir kaynak BBC Farsça’dan Parham Ghomadi’ye yaptığı açıklamada, Kian’ın bir grup güvenlik gücü üzerlerine ateş açtığı sırada, babası Maysham ile birlikte arabada olduğunu söyledi. Kian’ın gerçek mermiyle göğsünden vurulduğu ve olay yerinde öldüğü, üç mermi isabet eden Maysham’in ise hastanede tedavi gördüğü belirtildi.

14 yaşındaki Sepehr Mahghsoodi’nin ailesine yakın bir kaynak da BBC Farsça’ya 14 yaşındaki çocuğun protesto sırasında gerçek mermiyle başından vurulduğunu söyledi. Aynı kaynak, Maghsoodi’nin naaşının, morga götürülmesinden iki saat sonra güvenlik güçleri tarafından çalındığını iddia etti.

İran’da salı gününden bu yana, yeni bir gösteri ve grev dalgası ilan edildi. Bu gösterilerde, Kasım 2019’da artan yakıt fiyatlarına karşı düzenlenen eylemlerde ölenler de anılıyor. Grev ve gösterilerin devam etmesi bekleniyor.

İran’da protestolar, Mahsa Jîna Amini adlı 22 yaşındaki genç Kürt kadınının 16 Eylül tarihinde başörtüsü nedeniyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınması ve gözaltında öldürülmesiyle başlamıştı. İran İnsan Hakları Eylemcileri Haber Ajansı’na (HRANA) göre eylemlerde, aralarında 56 çocuğun da bulunduğu en az 362 kişi yaşamını yitirdi, 16 bin kişi de tutuklandı. Olaylarda 46 güvenlik görevlisinin de öldüğü açıklanıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Taksim saldırısı | Bilal Hassan'ın kaçmasına yardım ettiği iddiasıyla 1 kişi daha tutuklandı

SONRAKİ HABER

Azerbaycan’da emek ve sol

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa