HDP’li Koç: Stajyerlerin çalışma şartları yeniden düzenlenmeli
HDP'li Koç, meslek liseleri ile çıraklık okullarına giden ve sigorta girişleri yapılan çıraklık okulu mezunlarının stajlarının sigorta başlangıcı sayılması konusunu Meclis gündemine taşıdı.
Abdullah Koç. Fotoğraf: HDP
HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, meslek liseleri ile çıraklık okullarına giden ve sigorta girişleri yapılan 1 milyon 300 bin meslek liseli ile 200 bin çıraklık okulu mezununun stajlarının sigorta başlangıcı sayılması konusunu Meclis gündemine taşıdı.
Staj sigortasında kişileri emekli eden sigorta kollarına prim ödenmediğinden, emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmadığını belirten Koç, “Meslek lisesi ve çıraklık okulu mezunları söz konusu mağduriyetin çözülmesini beklemektedir. Staj mağdurlarına da bu hakkın verilmesi ve staj sürecinden kaynaklı yaşanan mağduriyetin tespiti, stajyerlerin çalışma şartlarının yeniden düzenlenmesi ve incelenmesi amacıyla bir Araştırma Komisyonu kurulmasını ve bu hususta Anayasa’nın 98’inci İçtüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederim” dedi.
Sosyal Güvenlik Sisteminde iki tür prim ödeme şekli ve bildirimi olduğunu söyleyen Koç, “Bunlardan ilki iş kazası-meslek hastalığı sigortası da denilen kısa vadeli sigorta çeşididir ve diğeri de yaşlılık-malullük-ölüm sigortası denilen uzun vadeli sigorta çeşididir. Emeklilik olarak bilinen primler de uzun vadeli sigorta primlerini içerir. Kısa vadeli sigorta sadece çalışılan-staj yapılan sürede çalışanın-stajyerin başına gelebilecek meslek hastalığı ve iş kazası içindir. Bu sigorta çırakları içindir aynıdır. Primlerini de (stajyer ve çıraklarda) okulları öder. Sigorta başlangıcı uzun vadeli sigorta olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta koluna prim yatırılmaya başlandığı tarih oluyor. Örneğin, 2018 yılının şubat ayında staj yaptınız ve sigortalı tesciliniz yapıldı. 2021’in mart ayında da işe başladınız ve uzun vadeli sigortalı olarak primleriniz yatmaya başladı. Emeklilik için geçerli tarih 2021’in mart ayından başlayacak” ifadelerini kullandı.
“ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASI ELZEMDİR”
Meslek liselerinin son zamanlarda sık sık gündeme geldiğini belirten Koç şöyle devam etti: Meslek liselerinde okurken zorunlu staj sürecinde çalışmasına rağmen yatırılan sigortaları kapsamında sadece sağlık sigortaları yatırıldığı için yatırılan sigortaları emekliliğe etki etmiyor. Stajda geçen süreler emeklilik için borçlanılamıyor, kanun buna izin vermiyor. Hem staj süresinin emeklilikte sayılması hem de borçlanılabilmesi için kanuni düzenleme yapılması gerekiyor. 2022 yılında çalışan sayısı 20’nin üzerinde olan işyerlerinde stajyerlere aylık 1,276 lira, 20’den az çalışanı olan işyerlerinde aylık 638 lira ödeniyor. 20’den az çalışanı olan işyerlerinde ödenen stajyer ücretinin üçte ikisini, 20’den fazla çalışanı olan işyerlerinde ise üçte birini devlet karşılıyor. Mühendislik fakültesi öğrencileri için de aylık 1,488 lira ödeniyor.
Anayasanın eşitlik ilkesine dayanarak birçok meslek grubuna askerlik, doğum gibi geriye dönük borçlanma hakkı veriliyor. Staj mağdurlarına da bu hakkın verilmesi ve staj sürecinden kaynaklı yaşanan mağduriyetin tespiti, stajyerlerin çalışma şartlarının yeniden düzenlenmesi amacıyla bir Araştırma Komisyonu kurulması elzemdir. (HABER MERKEZİ)