CHP’li Bayır'dan 3 yaşındaki çocuğun 20 aydır tedavisinin yapılmamasına tepki: Hani sağlıkta devrim yapmıştınız!
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ’İzmir 9 Eylül Hastanesinde 20 aydır tedavisine başlanmayan Kıvanç B. adlı çocuğun durumunu Sağlık Bakanı Koca’ya sordu. Bayır “Hani sağlıkta devrim yapmıştınız”
Fotoğraf: Tacettin Bayır
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, 25.03.2021 Tarihinde, İzmir 9 Eylül Hastanesi Genetik Polikliniğine başvurarak tedavi süreci başlayan İmmün Yetmezlik – Nötropeni teşhisi konulan, üzerinden 20 ay geçmesine rağmen kan sonucu çıkmayan ve bu sebeple tedavisi başlayamayan 3 yaşındaki Kıvanç B.’ninmağduriyetini meclis gündemine taşıdı. Bayır, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
“AKIL ALIR GİBİ DEĞİL”
Durumla ilgili açıklama yapan Bayır, ‘’İzmir 9 Eylül Hastanesi Genetik Polikliniğine başvurarak tedavi süreci başlayan İmmün Yetmezlik - Nötropeni teşhisi konulan 07.09.2019 doğumlu Kıvanç B.’den 21012380 Protokol Numarası ile Genetik biriminden 25.03.2021 tarihinde kan alınmış. Hastane yetkilileri, tetkikin 6 ay sürebileceğini ifade etmişler, geçen 9 aylık aranın ardından sonra, sonuçlar çıkmamış. Ailesinin, tahlil sonuçlarının neden gelmediğini sormaları üzerine hastane yetkilileri, Ocak 2022’de, bir kez daha kan alınması gerektiğini söylemişler. Aradan 11 ay geçmesine rağmen sonuçlar hala çıkmamış. Bu durumun nedenine ilişkin olarak yetkilerin, ’Birimdeki hekimlerin istifa ettiği, bu süreçte birimde tüm işleyişin durduğu, daha önce kan veren ailelerinde hala sonuç beklediğini ve tahlillerin gönderildiği dışarıdaki laboratuvarlardan geç dönüşler alındığını’ ifade etmişler. 9 Eylül gibi büyük bir Üniversite Araştırma Hastanesinde kan tahlili yapılamıyor olmasını benim aklım almıyor. Hani, sağlıkta devrim yapmışlardı? Söz konusu çocuğun, sağlığı ile ilgili olarak daha kötü sonuçlar doğmadan, tedaviye başlaması lazım. Böyle bir rezillik olabilir mi? ‘’ dedi.
BAYIR’IN BAKAN KOCA’YA SORULARI
CHP'li Bayır Sağlık Bakanı Fahrettin Koca taraından cevaplandırılması talebiyle sorduğu sorular şöyle;
- "25.03.2021 Tarihinde İmmün Yetmezlik- NÖTROPENİ teşhisi ile kanı alınan çocuğun kan sonucunun üzerinden yaklaşık 1,5 yıl geçmesine rağmen sonuç alınamamasının sebebi nedir?
- 25.03.2021 Tarihinde alınan kan sonucu sisteme 22/12/2021 tarihinde sonuç çıkmıştır ifadesi ile işlenip, sonuçlara bakmak istediğinizde sadece kromozom değerlerinin olması, istenilen sonucun olmamasının sebepleri nelerdir?
- İddia edildiği üzere ‘’Birimdeki hekimlerin istifa ettiği, bu süreçte birimde tüm işleyişin durduğu, aynı birimden daha önce kan veren ailelerinde hala sonuç beklediği’’ doğru mudur? Doğru ise, benzer hastalıklar mücadele eden ve sonuç bekleyen ailelerin yaşadığı sorunu nasıl çözmeyi planlıyorsunuz?
- 25.03.2021 Tarihinde alınan kanın doğru zamanda işlenmediği ve bu sebepten efektif bir sonuç alınamadığı ifade edilmiştir. Belirtildiği üzere alınan kanın doğru zamanda işlenemediği doğru mudur? Doğru ise, sebepleri nelerdir?
- Yaklaşık 1,5 yıldır sonuç alınamadığı için tedavisi başlayamayan çocuğumuzun ve aynı süreci yaşayan hastaların pandemi sürecinde yaşadığı sıkıntılı süreci nasıl telafi etmeyi düşünüyorsunuz?
- 9 Eylül Hastanesinin bu araştırmaları kendi bünyesinde yapamadığı ve dışarıdan bir laboratuvara kanları gönderdiklerini ve sürecin bu sebeplerle de daha da uzadığı doğru mudur? Doğru ise, bu sorunu nasıl çözmeyi planlıyorsunuz?
- Kan sonuçları hangi laboratuvara gönderilmektedir? 9 Eylül Üniversitesi ile olan anlaşması ne şekildedir? Sonuçların laboratuvardan gelmemesinin sebepleri nelerdir?
- 9 Eylül Üniversitesi Hastanesinde Çocuk Hastalıkları Genetik Bilim Dalı Birimindeki istifalar dışında, farklı birimlerde de istifalar yaşanmış mıdır? Yaşandı ise, hangi birimlerde yaşanmıştır? İstifalardan kaynaklı bu birimlerde tedavi edilemeyen hastaların tedavisi nasıl sağlanacaktır?
- Sonuçlar alınamadığı için tedavi edilemeyen çocuğun hastalığı ilerlemeye devam ederken bu sıkıntılı süreç farklı hastalıklara sebebiyet verirse bu konuda ne yapmayı planlıyorsunuz?
- Tedavi süreci başlayamadığı için kreşe gidemeyen çocuğun eğitim ve sosyal yaşamı da etkilenmektedir. Çocuğun ve ailenin yaşadığı psikolojik sıkıntıları gidermek için hazırlığınız olacak mıdır?
- Yaşanan tüm bu mağduriyetlerin bir daha yaşanmaması ve sorunların tespiti için bir müfettiş göndermeyi düşünüyor musunuz? Düşünüyor iseniz süreci ve sonuçları kamuoyu ile paylaşacak mısınız?" (HABER MERKEZİ)