Kadınlar üreme sağlığı hizmetlerine erişemiyor
Bakanlığın ASM’lere gönderdiği ria, doğum kontrol hapı, ve doğum kontrol iğnelerinin yetersiz olduğunu belirten Aile Hekimi Cüneyt Genç “Kadınlar cinsel sağlık hizmetlerine erişemiyor" dedi.
Fotoğraf: DHA
Aile sağlığı merkezlerinin (ASM) temel görevinin koruyucu sağlık hizmeti sunmak olduğunu hatırlatan Aile Hekimi Cüneyt Genç, “Bunun başında aile planlaması ve üreme hizmetleri geliyor. Ama son zamanlarda kadınlar cinsel sağlık hizmetlerine erişemiyor” dedi.
Döviz kurundaki yükseliş ve artan enflasyon hayatın her alanını etkilediği gibi kadın ve üreme sağlığı hizmetlerini de etkiledi. Ücretsiz doğum kontrol yöntemlerine erişim azalırken, kondom, doğum kontrol hapları ve rahim içi araçlar gibi ürünlere erişim oldukça zorlaştı. Birçok üreme sağlığı ilacı SGK kapsamına alınmazken, ilaç fiyatları ise sürekli artıyor. Bu durum da en çok kadınları etkiliyor.
“YETERLİ HİZMET VERİLEMİYOR”
Mezopotamya Ajansından (MA) Hamdullah Yağız Kesen’e konuşan Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Aile Hekimi Cüneyt Genç, ekonomik krizin kadın sağlığına yönelik olumsuz etkilerine dikkat çekti. Aile sağlığı merkezlerinin (ASM) öncelikli temel görevlerinin koruyucu sağlık hizmetleri sunmak olduğunu belirten Genç, bunların başında ise aile planlaması ve üreme sağlığı hizmetlerinin geldiğini söyledi. Ancak bu konuda son zamanlarda ne yazık ki insanlara yeterli hizmet vermekte eksik kaldıklarını dile getiren Genç “Sağlık Bakanlığının il müdürlükleri aracılığıyla daha önce yeterli miktarda ASM’lere göndermiş olduğu ria (rahim içi araç), doğum kontrol hapları, aylık ve 3 aylık doğum kontrol iğnelerinin tedarikleri son 2 yıldır çok yetersiz durumda. Hatta daha önce SGK kapsamında olan doğum kontrol hapları da bu kapsamdan çıkartılmış durumda. Rahim içi araçlar, kadın doğum hizmetlerinin verildiği hastanelerde takılmakta fakat buralara erişim zor olduğundan yetersiz kalmakta” diye belirtti.
“ÜCRETLİ OLMASI ERİŞİMİ ENGELLİYOR”
ASM’lere son dönemlerde doğum kontrol yöntemleri için taleplerin arttığını dile getiren Genç, bu durumu ise ekonomik koşullara bağlayarak şunları söyledi: “Bir kutu doğum kontrol hapı eczanelerde 100 TL, aylık iğneler 120 TL ve kondom 70 TL civarı. İnsanlar, bu ekonomik şartlarda bunları parayla almakta zorlandıklarını ya da alamadıklarını söylüyorlar. İnsanların doğum kontrol yöntemlerine ekonomik sebeplerden ötürü ulaşamamaları beraberinde birçok sıkıntılara neden oluyor. Bunların başında da istenmeyen gebelikler geliyor. Zira bir annenin sağlıklı bir gebelik süreci geçirmesi için 2 gebeliğin arasının minimum 2 yıl olması gerekiyor. Sık gebelikler, hem anne hem de doğacak çocuğun sağlık yönünden sıkıntılar yaşamasına neden olabiliyor. Kadınlar açısından bir başka sorun rahim, vajinal ve üriner sistem enfeksiyonları açısından risk artışıdır.”
“ULAŞILABİLİR VE ÜCRETSİZ OLMALI”
Cinsel sağlık ve üreme sağlığı ile ilgili her zaman ulaşılabilir olması ve bu hizmetlerin ücretsiz sunulması gerektiğine vurgu yapan Genç “Bu hizmetleri de en iyi verilebilecek yerlerden birisi olan aile sağlığı merkezlerinin bu konuda desteklenmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığının il müdürlükleri aracılığıyla doğum kontrol yöntemleri ile ilgili materyalleri daha önce olduğu gibi tedarik etmesi sorunların büyük kısmını ortadan kaldıracaktır. Zira kontrolsüz kadın sağlığı ve üreme, sağlıksız bir gelecek demektir. Son olarak bu konuda gençlerimizin gelecekte bilinçli bir anne veya baba olabilmesi için uygun olacak bir yaşta okul müfredatına konacak olan cinsel eğitim dersi daha sağlıklı bir toplum oluşumu açısından fayda sağlayacaktır” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)