Çin'de bulunan dünyadaki en büyük iPhone fabrikasında işçiler ayaklandı
Apple’ın Çin’deki taşeronu Foxconn'un en büyük fabrikasında, işçiler kovid karantinası koşullarında çalışmaya zorlanınca isyan çıktı.
![Çin'de bulunan dünyadaki en büyük iPhone fabrikasında işçiler ayaklandı](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/222652.jpg)
Fotoğraf: @violazhouyi/Twitter
İLGİLİ HABERLER
![Kadın işçiler iPhone fabrikasını değişime nasıl zorladı?](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/180555.jpg)
Kadın işçiler iPhone fabrikasını değişime nasıl zorladı?
![iPhone’lar yeni, işçi sömürüsü eski!](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/118462.jpg)
iPhone’lar yeni, işçi sömürüsü eski!
Apple’ın Çin’deki taşeronu olan Foxconn şirketinin en büyük fabrikasında işçiler kovid karantinası koşullarında çalışmaya zorlanınca isyan çıktı.
Çin’in Zhengzhou kentinde bulunan dünyanın en büyük iPhone fabrikasında işçilerin kovid önlemleri nedeniyle fabrikaya kapatılması üzerine protestolar patlak verdi.
Sosyal medyaya yansıyan videolarda yüzlerce işçinin yürüyüş yaptığı ve bazılarının beyaz koruma tulumu giymiş görevliler ve çevik kuvvet polisiyle karşı karşıya geldiği görülüyor. Olay yerinden canlı yayın yapanlar da işçilerin polis tarafından dövüldüğünü duyurdular.
November 20, 2022
Ekim ayı sonlarında kovid vakalarındaki artış gerekçesiyle şirketin fabrika kompleksini kilitlediği ve bazı işçilerin kaçarak evlerine döndükleri gündeme gelmişti. Şirketin daha sonra yüksek ikramiye vaadiyle yeni işçiler işe aldığı duyurulmuştu. İşçilerin kamyonlarla kaçışları sosyal medyada da yer almıştı.
Apple’ın ana taşeronu olan Foxconn şirketinin Zhengzhou fabrikasında dünyanın başka hiçbir yerinde olmadığı kadar çok iPhone monte ediliyor. Fabrika geçtiğimiz yıllarda, ağır çalışma koşulları nedeniyle artan işçi intiharlarıyla gündeme gelmişti.
“iPhone City” olarak da anılan fabrika kompleksinde 200 binden fazla işçi çalışıyor.
KARANTİNAYA ALIYORLAR YEMEK VERMİYORLAR
Dünkü protestolarda işçilerin oldukça öfkeli olması dikkat çekti. BBC’nin haberine göre, bir canlı yayın sitesinde paylaşılan görüntülerde işçilerin “Haklarımızı savunun! Haklarımızı savunun!” diye bağırdıkları, bazı işçilerin ise sopalarla güvenlik kameralarını ve camları kırdıkları görüldü.
Bazı görüntülerde de işçilerin kendilerine verilen yemeklerden şikayet ettikleri ve söz verildiği gibi ikramiye almadıklarını söylemeleri dikkat çekti. Bir Foxconn işçisi canlı yayın sırasında, “Sözleşmeyi değiştirdiler, böylece söz verdikleri gibi sübvansiyon alamadık. Bizi karantinaya alıyorlar ama yemek vermiyorlar. İhtiyaçlarımızı karşılamazlarsa mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
Aynı işçi, polisin dövdüğü bir işçinin “ağır yaralandığını ve ölebilecek durumda” olduğunu da belirtti.
İŞÇİLER EVLERİNE DÖNMEK İSTİYOR
Zhengzhou’daki fabrikada kısa süre önce çalışmaya başlayan bir başka işçi de BBC’ye, işçilerin Foxconn’un “söz verdikleri sözleşmeyi değiştirdiği” için protesto ettiklerini söyledi.
Yeni işe alınan bazı işçilerin de daha önceki salgın sırasında orada bulunan personelden kovid kapmaktan korktuğunu vurgulayan işçi, “Protesto eden işçiler bir ödenek almak ve evlerine dönmek istiyorlar” dedi.
Canlı yayınlanan diğer videolarda da tesiste silahlı polis kalabalığı görülüyor.
Görüntülere göre çarşamba günü erken saatlerde yatakhanelerden akın ederek, sayıca çok üstün oldukları beyaz giysili korumaları iterek geçtiler. Bir başka görüntüde beyaz giysili birkaç kişi yerde yatan bir kişiyi sopalarla dövdü. İzleyiciler, kalabalıklar barikatları zorlayarak geçerken “Savaş, savaş!” diye bağırdı. Bir başka noktada ise birkaç işçinin dolu bir polis aracının etrafını sararak aracı salladıkları görüldü.
November 23, 2022
ÇİN’İN "SIFIR KOVİD" POLİTİKASI
Çin Devlet BAşkanı Şi Jinping’in “Sıfır Kovid” politikası Çin halkının yaşamını oldukça zorlaştırıyor. Hastalığın ortaya çıktığı her yerde ağır karantina koşulları uygulanıyor. İşçiler ise fabrikalara kapatılarak karantina koşullarında çalışmaya zorlanıyorlar.
Bu kısıtlamalar nedeniyle Çin genelinde zaman zaman şiddet olayları patlak verdi. Mayıs ayında Quanta Computer Inc. şirketinin Şanghay’daki fabrikasında yüzlerce işçi, aylarca dış dünyayla temasları kesilince güvenlik personeliyle çatıştı. Güneydeki üretim merkezi Guangdong’un karantinaya alınan bölgelerinde de protestolar ortaya çıktı.
Zhengzhou, Apple'ın en kritik üretiminin yapıldığı yer. En yeni nesil telefonlarının tahminen beşte dördünü ve en üst düzey iPhone 14 Pro ünitelerinin büyük çoğunluğu burada Çinli işçiler tarafından üretiliyor.
Bu ayın başlarında Apple, Zhengzhou’daki üretimin aksaması nedeniyle iPhone 14 modellerinin sevkiyatında düşüş beklediğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et