23 Kasım 2022 13:42

Asistan hekimlerden kontenjan artışı uyarısı: Niteliksiz uzmanlık eğitimine neden olacak

TTB Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu’nun TUS kontenjanlarının arttırılmasına ilişkin açıklamasında; “Kontenjanlar açıkları kapatmamakla beraber niteliksiz uzmanlık eğitimine neden olacak" denildi.

Asistan hekimlerden kontenjan artışı uyarısı: Niteliksiz uzmanlık eğitimine neden olacak

Fotoğraf: Burcu Yıldırım

TTB Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) kontenjanlarının arttırılmasına ilişkin basın açıklamasında bulundu. 2022 yılında yapılan sınavların kontenjanları bir önceki yıllara göre 2 kat arttığını ifade eden Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu YK üyesi Yekta Can Arslan, Kontenjan artışının bir süredir gündemde olan hekim göçünü kapatmak ve kışkırtılmış sağlık talebinin iş gücü açığını karşılamak için yapılmış olduğuna dikkat çekti. Arslan, kontenjanların sağlık sistemindeki açıkları kapatmamakla beraber niteliksiz uzmanlık eğitimine neden olacağı uyarısında bulundu.

"KONTENJAN ARTIRIMI AÇIĞI KAPATMAZ"

TTB Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu YK üyesi Yekta Can Arslan, TUS kontenjanlarının son iki sınavdır oldukça arttığını ifade etti. Önceki dönemlerde ortalama 5,5-6,5 bin bandında olan kontenjanların, 2022 ilkbahar döneminde 12 bin 194, sonbahar döneminde ise 9 bin 912 olduğunu aktaran Arslan, “Neredeyse iki katına çıkan kontenjanlar bakanlıkça bir başarı hikayesi olarak sunuldu. Ama birçok tartışmayı, aksaklığı ve karmaşayı da beraberinde getirdi.  Biz asistanlar ise süreci yaşayarak ve deneyimleyerek birçok sorun yaşıyoruz. Bu konuda karşılaştığımız en büyük sorun yeterli ve nitelikli eğitimin verilememesi. Yeterli altyapı, teknik ekipman ve eğitici sayısının olmadığı birçok klinikte yapılan kontrolsüz kontenjan artışı; halihazırdaki sorunları oldukça büyüttü. Asistan hekimler yeterince mesleki pratik yapmadan, hocası ile birebir çalışamadan, günlük işleri ucu ucuna yetiştirerek uzmanlık eğitimini tamamlamakta. Asistan hekimler ucuz işgücü olarak görülmeye devam ederken; almaları gereken nitelikli eğitim tümden göz ardı edildi. Artan kontenjanlar sağlık sistemindeki açıkları kapatmamakla beraber niteliksiz uzmanlık eğitimine neden olmaktadır” diye konuştu.

“KONTENJANLAR SAHADAN BİLGİ ALINARAK YAPILMALI”

Yeterli sağlık hizmeti sunumu için kontenjan artırımının olabileceğini fakat asistanlardan, sahadan bilgi alınarak, kliniklerin çalışma şartları ve altyapısı düzeltilerek, uzman dernekleri ve tabip odalarının, akademisyenlerin görüşleri doğrultusunda şekillendirilerek gündeme alınması gerektiğini vurgulayan Arslan, kontrollü ve planlı bir kontenjan artışı sağlanması gerektiğini vurguladı. Söz konusu kontenjan artışının bir süredir gündemde olan hekim göçünü kapatmak ve kışkırtılmış sağlık talebinin iş gücü açığını karşılamak için yapılmış olduğuna dikkat çeken  Arslan, “Bütün olarak kötüleşen sağlık ortamı ve hekimlik mesleğinin yaşadığı açmazlar; pratisyen hekimken uzmanlık sürecine hazırlanan meslektaşlarımızı da etkilemektedir. Yoğun acil nöbetleri, şiddet, sonu gelmeyen görevlendirmeler, sınır ötesi askeri harekatlara görevlendirmeler, hekimliğin değersizleştirilmesi; pratisyen hekimlerden uzman hekim olmak isteyenlerin kendi ilgi ve yeteneklerine göre değil de; mevcut sorunlardan uzaklaşmak için tercih yaptıklarını görmekteyiz” dedi.

“NİTELİKLİ EĞİTİM TALEP EDİYORUZ”

Sağlık Bakanlığına çağrıda bulunan Arslan şöyle konuştu: “Bu kontrolsüz kontenjan artırma politikası niteliksiz eğitime, zaman kaybına ve mevcut sorunların katlanmasına neden olmaktadır. Bu yanlışı sürdürmenin hem halk sağlığına; hem de hekimlerin eğitimine yararı yoktur. Asistanların çalışma şartları düzeltilmeli, ücret eşitsizliği giderilmeli, insanca çalışma ve eğitim alma hakkımız sağlanmalıdır. Çalışan biziz, eğitim alan biziz, dolayısıyla da kontenjan artırımında söz sahibi olması gereken de biziz. Nasıl yıllarca verdiğimiz mücadeleler sonunda nöbet ertesi izin hakkımızı aldıysak nitelikli eğitim hakkımızı da alacağız. Ucuz işgücü olarak görülmek istemiyor, insanca çalışmak, yeterli ve nitelikli bir eğitim talep ediyoruz! Bu taleplerimizin arkasında olacağımızı ilan ediyoruz.” (Ankara/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İşçiye, düşman hukuku

İşçiye, düşman hukuku

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor: Besleme basın devreye sokuldu, valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et