Eğitim Sen’den 24 Kasım açıklaması: Eğitim emekçilerin sorunlarına kalıcı çözüm üretilmeli
Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada 24 Kasım’ın öğretmenlerin en temel ve acil sorunlarının görmezden gelindiği bir gün olarak kutlandığı belirtilerek Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali istendi
Fotoğraf: Evrensel
Eğitim Sen 24 Kasım Öğretmenler Gününe ilişkin basın açıklamasında bulundu. 24 Kasım’ın öğretmenlerin en temel ve acil sorunlarının görmezden gelindiği bir gün olarak kutlandığını söyleyen Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, “Nitelikli eğitimin; iş güvencesine sahip, ekonomik, özlük ve demokratik hakları en gelişkin bir şekilde sağlanmış, geleceğe güvenle bakabilen öğretmenle mümkün olabileceği gerçeği dikkate alınmalı ve mesleğimizi itibarsızlaştıran Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesi iptal edilmelidir “dedi.
Yapılan açıklamada konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, uluslararası anlamda ‘5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’ tüm dünya öğretmenlerinin aynı anda kutladığı bir gün olmasına rağmen, Türkiye’de 12 Eylül darbesi sonrasında ilan edilen ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’ her yıl olduğu gibi, bu yıl da öğretmenlerin en temel ve acil sorunlarının görmezden gelindiği bir gün olarak kutlandığını ifade etti.
"ÖĞRETMENLERE YÖNELİK İÇİ BOŞ SÖYLEMLERİN HİÇBİR ANLAMI KALMAMIŞTIR"
Öğretmenlerin 24 Kasım’ı, öğretmenlik mesleğini değersizleştiren ve itibarsızlaştıran, öğretmenlerin acil ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarını zayıflatan, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesi ile karşıladığını belirten Kurul, “Öğretmenler, ‘nitelikli okul/niteliksiz okul’ ayrımında olduğu gibi, kariyer basamakları üzerinden ‘yeterli öğretmen/yetersiz öğretmen’ algısı yaratılarak değersizleştirilmelerine karşı meslek onurlarına sahip çıkmaya çalışmaktadır. Yüz binlerce öğretmenin geçim sıkıntısı yaşadığı, yüksek kiralar ve faturalar nedeniyle ay sonunu getirmekte zorlandığı bir dönemde öğretmenlere yönelik içi boş söylemlerin hiçbir anlamı kalmamıştır” dedi.
“ESNEK, GÜVENCESİZ ÇALIŞMA ARTTI”
Yıllardır eğitim emekçilerinin temel taleplerinin karşılanmadığını ve sorunlara kalıcı çözümler üretilmediğini ifade eden Kurul, “Eğitimde özellikle son yıllarda esnek, güvencesiz ve angarya çalıştırma uygulamaları belirgin bir şekilde artmıştır. Ücretli ve sözleşmeli öğretmenlik, mülakat ve güvenlik soruşturmaları nedeniyle yaşanan sorunlar, 500 bini aşkın işsiz, ataması yapılmayan öğretmenin varlığı gibi temel konuların çözümü noktasında bugüne kadar hiçbir somut adım atmayanların, takvimde sırası geldiği için öğretmenlere övgüler dizmesinin hiçbir anlamı yoktur. Öğretmenlerimize insanca yaşayabilecekleri, nitelikli hizmet verebilecekleri çalışma ve yaşam koşulları yaratılmalı; bunun için de başta maaşlar olmak üzere mesleki ve özlük hakları insan onuruna yaraşır düzeye yükseltilmelidir” dedi.
“AİLELER ÇOCUKLARINI ZORLUKLARLA OKULA GÖNDERİYOR”
Ekonomik krizin çalışma ve yaşam koşullarını son derece ağırlaştırdığı bir dönemde ailelerin çocuklarını zorluklarla okula gönderdiklerini söyleyen Kurul, “Çocuklarımızı ve gençlerimizi okul içinde ve dışında bekleyen tehlikelerin, eğitim sistemini kuşatan ırkçı-gerici uygulamaların en yakın tanığıyız. Yıllardır yaşadığımız sorunlara somut ve kalıcı çözümler üretilmesini istiyor, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki ve özlük sorunlarının çözülmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
“HÜKÜMETİN DEĞİL HALKIN ÖĞRETMENLERİYİZ”
Dünyanın her yerinde eğitim emekçilerinin siyasi iktidarlara değil; halka ve öğrencilerine karşı sorumlu olduğuna vurgu yapan Kurul şöyle konuştu: “İktidarın Öğretmenlik Meslek Kanunu gibi tüm antidemokratik uygulamalarına ve dayatmalarına rağmen hükümetin değil, halkın öğretmeni olmak için mücadele ediyoruz. Öğretmenlerin ‘hükümet memuru’ haline getirilmek istenmesine, kariyer basamakları üzerinden bölünmesine, öğretmen ve eğitim yöneticileri atamalarının ‘siyasi torpil’ gölgesinde yapılmasına itiraz ediyoruz. Nitelikli eğitimin; iş güvencesine sahip, ekonomik, özlük ve demokratik hakları en gelişkin bir şekilde sağlanmış, geleceğe güvenle bakabilen öğretmenle mümkün olabileceği gerçeği dikkate alınmalı ve mesleğimizi itibarsızlaştıran Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesi iptal edilmelidir. ” (Ankara/EVRENSEL)
EĞİTİM SEN İZMİR ŞUBELERİ: MESLEĞİMİZİN DEĞERSİZLEŞTİRİLDİĞİ BİR DÖNEMDE ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLAMIYORUZ
Eğitim Sen İzmir Şubeleri 24 Kasım Öğretmenler Gününe ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Öğretmenlerin ve eğitim emekçilerinin sorunlarının giderek büyüdüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Mesleğimizin değersizleştirildiği bir dönemde 24 Kasım’ı öğretmenler gününü olarak kutlamıyoruz” denildi.
Açıklamada, “Her 24 Kasım’da, öğretmenliğin kutsallığından ve ‘onurlu bir meslek’ olduğundan söz edilerek bildik ezber cümlelerin kullanılması, bizleri ciddi anlamda rahatsız etmektedir. Yüz binlerce eğitim emekçisinin ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarını çözmek bir tarafa Meslek Kanunu diye çıkardıkları yasa ile öğretmenlerin birliğine, çalışma barışına ve meslek onuruna göz dikenlerin hamasi nutuklarını daha fazla dinlemek istemiyoruz” denildi.
Öğretmenlik Meslek Kanununun mesleği itibarsızlaştıran bir yasa olduğu ifade edilen açıklamada, kariyer sınavlarını ve yasası kabul etmedikleri dile getirildi.
“SORUNLARIMIZA ÇÖZÜM İÇİN SOMUT HİÇBİR ADIM ATILMADI”
Öğretmenlerin ve eğitim emekçilerinin ekonomik ve sosyal sorunlarının giderek büyüdüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Öğretmenlik mesleği güvenceli ve kadrolu yürütülmesi gerekirken her geçen gün esnek rekabetçi performansa dayalı çalışma anlayışı yaygınlaştırılıyor. Asgari ücretinde altında ek ders karşılığı çalıştırılan ücretli öğretmenlik; giderek kalıcılaşan ve yaygınlaşan sözleşmeli öğretmenlik, mülakat ve güvenlik soruşturmaları nedeniyle yaşanan, hatta atandığı halde göreve başlatılmayan öğretmenler; hiçbir statüsü olmayan usta öğreticiler; piyasanın koşullarında acımasızca ezdirilen özel okul ve dershane öğretmenleri; İhtiyaç olduğu halde 800 bine yakın işsiz yaşamaya mahkum edilen ataması yapılmayan öğretmenlerimizin sorunlarına çözüm bulmak için bugüne kadar hiçbir somut adım atılmamıştır” ifadelerine yer verdi.
İnsanca bir yaşam ve güvenceli bir çalışma talepleri yinelenen açıklamada, “Eğitim Sen İzmir Şubeleri olarak; meslek kanunu adıyla çıkarılan yasalarla hiçe sayıldığımız, edinilmiş haklarımızın gasbedildiği, esnek ve güvencesiz çalıştırıldığımız, ücretli, sözleşmeli, kadrolu, uzman, baş öğretmen diye ayrıştırıldığımız; piyasalaşan eğitimde, ticarethane gibi işletilen okullarda yok sayıldığımız, değersizleştirildiğimiz bir dönemde 24 Kasım'ı öğretmenler günü olarak kutlamıyoruz” denildi. (İzmir/EVRENSEL)