24 Kasım 2022 15:39

Basın meslek örgütlerinden 25 Kasım açıklaması: Kadın gazeteciler boyun eğmedi, eğmeyecek

Son 3 ayda 17 kadın gazetecinin tutuklandığını belirten Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu “Kadın gazeteciler bugüne kadar sizlere boyun eğmedi ve eğmeyecek” dedi.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş / Evrensel

Paylaş

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde basın meslek örgütlerinden açıklamalar geldi. Son 3 ayda 17 kadın gazetecinin tutuklandığını belirten Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), “Kadın gazeteciler bugüne kadar sizlere boyun eğmedi ve eğmeyecek” dedi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kadın Gazeteciler Komisyonu, “Şiddet karşısında tek yürek olalım” çağrısı yaptı.

ŞİDDET KARŞISINDA TEK YÜREK OLALIM

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kadın Gazeteciler Komisyonu, yaptığı açıklamada habercileri şiddet karşısında tek ses, tek yürek olmaya çağırdı.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ardından yeni bir dönemece girildiği vurgulanan açıklamada “Bu dönemde ‘aile, annelik ve ev kadınlığı’ kıskacına sıkıştırılmak istenen ‘kadın’a yönelik şiddetin toplumun her kesiminde giderek sistematik bir hal aldığına endişeyle tanık oluyoruz. Biz habercilere böyle bir zamanda düşen temel görev; ekonomik, politik, toplumsal ve kültürel alanlarda giderek belirginleşen toplumsal cinsiyet eşitsizliğini görünür kılmaktır” denildi.

TGC açıklamasında, kadına ve çocuğa yönelik şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçluların kovuşturulması, cezalandırılması başta olmak üzere tüm süreçlerin takip edilmesi, dezavantajlı grupların yanında olunmasının gazetecilerin de sorumluluğunda olduğunu vurgulayarak şu ifadelere yer verdi: “Tüm habercilere risk altındaki kadın ve çocukların can güvenliğini önceleyen bir bakış açısına sahip olmanın önemli olduğunu hatırlatıyoruz. Ayrıca gazetecileri fiziksel, psikolojik, ekonomik şiddet, ısrarlı takip, cinsel taciz, tecavüz dahil cinsel şiddet, zorla evlendirme, eziyet gibi suçlara ilişkin haberlerin ve caydırıcı cezaların uygulanıp uygulanmadığının takipçisi olmaya çağırıyoruz.”

"GAZETECİLERİ SERBEST BIRAKIN"

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), 2022 ağustos, eylül ve ekim ayını kapsayan 3 aylık hak ihlali raporunu çok sayıda gazetecinin katılımıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binasında açıkladı. Toplantıda, son 6 ayda tutuklanan 10 kadın gazetecinin fotoğrafları ile “Özgür basın baş eğmez”, “Özgür basın susturulamaz”, “Gazetecileri serbest bırakın” dövizleri yer aldı.

İki dilde yayımlanan raporun Türkçesini MKGP Üyeleri Nezahat Doğan ile Hayam Bulut, Kürtçesini Durket Süren okudu.

AKP-MHP iktidarının gazetecilere yönelik baskılarına dikkat çeken Nezahat Doğan, 16 Haziran’da Diyarbakır’da tutuklanan 4’ü kadın 16 gazetecinin henüz iddianamesinin dahi hazırlanmadığını hatırlattı ve 29 Ekim’de de 5’i kadın 9 gazetecinin tutuklanmasıyla, son 6 ayda tutuklu kadın gazeteci sayısının 10’a yükseldiğini belirtti. Doğan, bu rakamın, mücadele eden kadın gazetecilerin hedefte olduğunun göstergesi olduğunu söyledi.

"POLİS GAZETECİLERE SİLAH ÇEKTİ"

Eylül ayında kadın gazetecilerin iktidarın hedefinde olduğunu söyleyen Gazeteci Hayyam Bulut, “3 gazeteci saldırıya uğradı, 2 gazeteci gözaltına alındı. 3 gazetecinin haber takibi engellendi, 7 gazeteci şiddete uğradı, 4 gazeteci fişlendi, 3 gazeteci de cezaevinde hak ihlaline uğradı” dedi. Van’da 3 kadın gazetecinin polis saldırısına uğrayarak, başlarına silah dayandığını da hatırlatan Bulut, “Kadın gazetecilere doğrultulan bu silah, kadın basınına dönük tahammülsüzlüğü ve gazetecilerin hiçbir alanda güvende olmadığının da kanıtı niteliğindedir” şeklinde konuştu.

Bulut, “Özellikle sansür yasasının AKP-MHP oylarıyla Meclisten geçirildiği bu ayda, gazetecilerin haber takibi yapmalarının önü kesilerek, polisin kameraları kapatması ve haber yapılmasının engellenmesi olarak sahaya yansıdı” ifadelerini kullandı.

Ekim sonu itibarıyla tutuklu kadın gazetecilerin sayısının 17 olduğunu aktaran Bulut, “Kadın gazeteciler bugüne kadar sizlere boyun eğmedi ve eğmeyecek” dedi.

3 AYLIK HAK İHLALİ

MKGP, 3 ayda kadın gazetecilere dönük hak ihlallerinin toplamını şu şekilde aktardı:

** Saldırıya uğrayan 5 gazeteci, şiddete uğrayan 20 gazeteci, gözaltına alınan 18 gazeteci, tutuklanan 6 gazeteci, haber takibi engellenen 12 gazeteci, gözaltında kötü muamelede 12 gazeteci, fişleme yapılan 4 gazeteci, hapishanedeki ihlallerde 9 gazeteci, ihlaller zincirinde sistemin hedefindeydi.

** Gazetecilere yönelik düşünce ve ifade özgürlüğü ihlallerinde; hakkında dava açılan 7 gazeteci, yargılanması devam eden 26 gazeteci, hakkında soruşturma açılan 1 gazeteci, baskı ve sansüre maruz kalan 2 gazeteci baskı altında alındı.

** 3 ayda yargılanan gazetecilere 16 yıl 24 ay 59 gün hapis cezası ve 30 bin de para cezası verildi. Hâlâ yargılanması devam eden dosya sayısı 22, gazeteci sayısı ise 26 olarak verilere yansıdı. (MEDYA SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Ginko Kitap: İstanbul Kitap Fuarına katıl(a)mayacağız

SONRAKİ HABER

Madenci ailelerine “Avukatları değiştirin” baskısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa