25 Kasım 2022 14:12
/
Güncelleme: 17:19

Sağlık emekçisi kadınlar, Cerrahpaşa'dan şiddete karşı ses yükseltti

Sağlık emekçisi kadınlar, 25 Kasım'da SES Aksaray Şubesinin çağrısı ile Cerrahpaşa Üniversitesi Hastanesinde bir araya geldi.

Sağlık emekçisi kadınlar, Cerrahpaşa'dan şiddete karşı ses yükseltti

Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Kaşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Türkiye'nin her yerinde kadınlar sokakta.

İstanbul'da iş yeri eylemlerinden birinin adresi İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Hastanesi oldu. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesinin çağrısı ile farklı hastanelerde çalışan sağlık emekçisi kadınlar hastane önünde açıklama yaptı.

Hazırlanan ortak açıklamayı İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Hastanesi İşyeri Temsilcisi Simel Kalsen okudu.

Kalsen, 25 Kasım'ın 1960’da Dominik Cumhuriyetinde diktatör rejime karşı, ezilenlerin ve kadınların verdiği anlamlı mücadelede sembol haline gelen Mirabal kardeşlerin tecavüz edilerek öldürüldüğü gün olduğunu hatırlattı. Kalsen 25 Kasım tarihinin; 1981 yılında Kolombiya’nın Bogoto şehrinde bir araya gelen Latin Amerikalı ve Karaipli Kadınlar Kongresinde, Mirabel kardeşlerin anısına "Kadına Yönelik Şiddete Kaşı Uluslararası Mücadele Günü" olarak ilan edildiğini ve 1999 yılında Birleşmiş Milletler tarafından da aynı günün, aynı isimle kabul edildiğini kaydetti.

MOBBİNG, UZAYAN MESEKİLER, BELİRSİZLİK...

Ülkede hemen hemen her gün en az bir kadının katledildiğini; taciz, şiddet, tecavüz vakalarının her geçen gün artarak devam etmekttiğini söyleyen Kalsen şunları paylaştı:

"Uluslararası Çalışma örgütü (ILO), 190 Sayılı ‘Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tazicizin Önlenmesi Sözleşmesinin onaylaması için Türkiye’ye çağrıda bulundu. Sözleşme, çalışma yaşamındaki şiddete ve tacize karşı mücadeleye doğrudan odaklanan ilk uluslarası belge niteliğini taşıyor. Çalışma yaşamındaki şiddet sadece fiziksel ve sözel şiddetle sınırlı değil elbette. Uzayan mesailer, ödenmeyen ücretler, idarecilerin mobbingi, nerede nasıl çalışacağımız belirsizliği, gebelerin acil, yoğunbakım gibi ağır yerlerde çalıştırılması işyeri şiddetidir.

Geçen Eylül ayında İran’da Mahsa Amini isimli genç bir kadının saçını tam örtmediği için ahlak polisleri tarafından öldürülmesinden sonra bi kez daha Kadın Özgürleşmesinin ne kadar önemli ve insani olduğunu anladık.

Kadınların istikrarlı özgürlük mücadelesini işçi sınıfı, tüm ezilenler ve gençler ile birleştirdiğinde, daha da güçlendiğini, çoğaldığını görüyoruz... Eşit, ayrımcılıktan ve  şiddetten uzak toplumlar yaratana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.

Geçmiş, gelecek ve bütün zamanlarda Kadınlar anlamlı mücadelesini bırakmayacak ve direnecekler. Kadınlar vardır, Kadınlar vardır, Kadınlar vardır. Kadınlar kazanacak, kadınlar kazanacak, kadınlar kazanacak.

Direne direne kazanacağız."

TALEPLERİNİ SIRALADI: KREŞ, YIPRANMA PAYI, ŞİDDET YASASI...

Kalsen ardından sağlık emekçisi kadınların taleplerini sıraladı:

  1. ILO'nun hazırladığı çalışma yaşamında şiddet ve tacizin önlenmesi sözleşmesi imzalansın!
  2. HPV aşısı ücretsiz, rutin aşı sitemine girsin!
  3. Gebelik tespitinde acil, yoğunbakım ünitesi gibi riskli birimlerde çalışma yasaklansın!
  4. Gebelik tespitiyle gece çalışma yasaklansın!
  5. 7/24 hizmet veren kurumlarda kreşler 7/24 açık olsun.
  6. Mesai sonrası nöbet ücretleri mesai çalışma  ücretinin iki katı olsun!
  7. Yıpranma payı 5 yıl 1 yıl olacak şekilde düzenlemesini!
  8. Sağlık Emek ve Meslek Örgütlerinden görüş alınarak  sağlıkta şiddete karşı etkin/caydırıcı yasa çıkarılsın!

Sağlık emekçisi kadınlar iş yerindeki 25 Kasım eyleminde

Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel

(İstanbul/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamu işçisi hedefte

Kamu işçisi hedefte

Ücretleri baskılayan Erdoğan-Şimşek programının yeni hedefi toplu sözleşme sürecine giren 600 bin kamu işçisi. Sendikal bürokrasi eliyle işçiden kaçırılan sözleşme taslağı, iktidar medyasına sızdırıldı. “Taleplerimizi karşılamıyor” diyen işçiler öfkeli. Ekonomide, iç ve dış politikada sıkışan Saray iktidarı, toplumu yönetebilmek için yasaklara, gözaltılara ve tutuklamalarla sarılıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et