İzmir Barosu “Şiddetin Görünmeyen Yüzü” başlıklı panel düzenledi
İzmir Barosu 25 Kasım kapsamında Yaşar Üniversitesi Hukuk Topluluğu işbirliği ile “Şiddetin Görünmeyen Yüzü” başlıklı panel düzenledi. Panelde ısrarlı takip suçu tartışıldı.
Fotoğraf: Evrensel
İzmir Barosu 25 Kasım kapsamında Yaşar Üniversitesi Hukuk Topluluğu işbirliği ile “Şiddetin Görünmeyen Yüzü” başlıklı panel düzenledi.
İzmir Barosu Konferans Salonunda yapılan panele konuşmacı olarak ise Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Candide Şentürk Akaner, İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi Yürütme Kurulu üyesi Av. Funda Ekin, Doç. Dr. Özlem Belkıs oldu.
Moderatörlüğünü İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezinden Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Av. Elçin Kılınçer Ot’un yaptığı panelde ilk sözü Doç. Öğr. Üyesi Candide Şentürk Akaner aldı. Akaner, “Kadına karşı şiddetin bir türü olarak ısrarlı takip suçu” konusunda sunum yaptı.
“ZİHNİYET DÖNÜŞÜMLERİNE, KURUMSAL POLİTİKALARA İHTİYACIMIZ VAR”
Ardından konuşan Doç. Dr. Özlem Belkıs ise sahne sanatlarında cinsel taciz konusu hakkında bilgi verirken #MeToo ve #SusmaBitsin gibi örnekleri de dile getirdi. Her insanın şiddet ve tacizden arındırılmış bir ortamda yaşama ve çalışma hakkına sahip olduğunu belirten Belkıs, özellikle çalışma yaşamına ilişkin sunum yaptı.
Sektör sektör cinsel tacize ve saldırıya uğrayan kadınlar hakkında veriler sunarak konuşmasını sürdüren Belkıs, “Bizim için oranların son derece yüksek olduğunu bilmek ve bu bağlamda çözüm üretmek önemli” dedi.
Sahne sanatlarındaki cinsel tacizin veya şiddetinin neden görünür olmadığına ilişkin sorunun da yanıtlanmaya çalışıldığı sunumda Belkıs, önlemeye yönelik stratejileri de sıralayarak, “Kurumsal politikalara ve zihniyet dönüşümlerine, her şeyden önce yüzleşmeye ihtiyacımız var” diye ekledi.
“ISRARLI TAKİP GÖRÜLDÜĞÜ AN CEZALANDIRMA OLMALI”
Av. Funda Ekin ise, “Bana uygulamanı anlat sana kim olduğunu söyleyeyim” başlığı altında sunum yaptı. Ekin, “Kavramlar üzerinde konuşulsa da uygulamada ‘nasıl yol alamıyoruz’u anlatmaya çalışıyorum. Israrlı takipten bahsediyoruz ki kadına yönelik şiddetle ilişkilendirerek bu suçun takibiyle karşı karşıya kalıyoruz” diyerek araştırma sonuçları verileri sundu.
İstanbul Sözleşmesi 34.maddesi ve 6284 Sayılı Kanunun birinci fıkraya değinerek sunumuna devam eden Ekin, “Kadına yönelik şiddeti ve erkek şiddeti durmuyor. Erkek adalet istiyoruz diyoruz. Bizim en önemli problemlerimizden biri şu, ısrarlı takip suçu tek başına işlenmiyor. Tacize, cinayetle birlikte işleniyor. Israrlı takibin görüldüğü anda hızlı bir şekilde cezalandırılma gerekiyor” dedi.
Panel soru cevap bölümüyle sona erdi. (İzmir/EVRENSEL)