25 Kasım 2022 19:21

Yenigün Kadın Derneği İle Ekmek Ve Gül Grubu 25 Kasım söyleşisi: Hayat kurtaran şey örgütlülük

Dersim’de "Sağlık ve Hukuk yönleriyle, kadına yönelik şiddet" panelinde kadına yönelik şiddete karşı hukuki mücadelenin önemine vurgu yapılırken  hayat kurtaran şeyin örgütlülük olduğu belirtildi.

Fotoğraf: Orhan Kurul/Evrensel

Paylaş

Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği ile Munzur Üniveristesi Ekmek ve Gül Grubu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla, Dersim Belediyesi'nin Konferans Salonu'nda söyleşi düzenledi. "Sağlık ve Hukuk yönleriyle, kadına yönelik şiddet" başlığıyla düzenlenen söyleşide Prof. Dr. Gülnaz Karatay ve Avukat Gülşah Kaya konuşmacı olarak yer aldı.

“HER BEŞ KADINDAN BİRİ TACİZE UĞRUYOR”

Prof. Dr. Gülnaz Karatay, "Genç kadınlarda cinsel taciz ve istismar" meselesine dair sunum yaptı. Cinsel şiddetin ne olduğunu örnekleriyle açıklayan Karatay, kampüslerde her beş kadından birinin tacize uğradığını ve bu saldırının yakın çevre tarafından yapıldığını ancak üniveristelerden verilerin az olduğuna dikkat çekerek "Neden, çünkü üniveristelerin cinsel tacize dair bir tutumları yok. Var olan üniversitelerde de, bu birimler kapatılıyor" dedi.

“GÜÇ İLİŞKİSİNE BAĞLI OLARAK CİNSEL ŞİDDET ARTIYOR”

Cinsel tacizin güçle birlikte ilerlediğine değinen Karatay "öğrenci-asistan hoca, öğrenci-ev sahibi, öğrenci-işveren gibi durumlarda güç ilişkisine bağlı olarak cinsel şiddet artıyor" tespitinde bulundu.

“ÜNİVERSİTELERDE FLÖRT ŞİDDETİ YAYGIN”

Av. Gülşah Kaya da, kadına yönelik şiddete karşı hukukî korunma yollarına değindi. Kaya, şiddet türlerine dair çeşitli örnekler verdi. Kaya sunumunda, flört şiddetine geniş bir yer ayırdı. Çeşitli örneklerle flört şiddetinin ne olduğunu anlatan Kaya, üniversitelerde flört şiddetinin çok daha yaygın olduğunu söyledi.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDET POLİTİKTİR"

Şiddetten korunmanın çeşitli hukuki yollarının olduğuna dair açıklamalarda bulunan Kaya, 6284 sayılı yasaya atıfta bulundu. TCK'da, kadına yönelik şiddete karşı cezai yaptırımların neler olduğuna da değinen Kaya "Hukuk tek başına çözüm mü? Sorusunu sorarak şu değerlendirmelerde bulundu: "Istanbul Sözleşmesi şiddetin kaynağını eşitsizlik olarak açıklıyor. Eşitsizlik ise kaynak, o zaman kadına yönelik şiddet de politiktir" dedi.

“HUKUK TEK BAŞINA ÇÖZÜM DEĞİL”

Şiddetin ve sebeplerinin nasıl ortadan kalkacağına dair de tespitlerde bulunan Kaya, kadın erkek eşitliğinin ortadan kaldırılması için bütüncül bir politikanın uygulanması gerekiyor dedi. Hukuku kullanmanın önemini vurgulayan Kaya şöyle devam etti " Kullanalım ama tek başına çözüm değil. Dayanışma, yardımlaşma, mağduru suçlamamak, müdahil olmak oldukça önemli. Ama en önemli hayat kurtaran şey örgütlülük."

ÖNCEKİ HABER

Mersin'de sele kapılarak yaşamını yitiren kadının cenazesi toprağa verildi

SONRAKİ HABER

Ankara'da kadınlar: Eşit ve adil bir dünya kurana kadar mücadele edeceğiz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa