27 Kasım 2022 12:33

İsviçre’de hemşireler daha iyi çalışma koşulları için sokakta

Her ay 300 hemşirenin meslekten ayrıldığı İsviçre’de sokağa çıkan hemşireler, daha yüksek ücret ve daha iyi çalışma koşulları talep ettiler.

Fotoğraf: Unia

Paylaş

Metin ALAN
Lozan

İsviçre’nin Bern kentinde hemşirelerin, çalışma koşullarına dikkat çekmek için gösteri düzenlendi. Cumartesi günü Bern’deki Federal Saray önünde (Bundesplatz), başta hemşireler olmak üzere 700’den fazla sağlık emekçisi sembolik bir eylem için bir araya geldi. İş kıyafetleri ve ses çıkarmak için mesleklerine özgü araç gereçlerle alana gelen sağlık emekçileri, "Alarm zillerini çalıyoruz" sloganları attı.

İsviçre’de her ay 300 bakım hemşiresinin işten ayrıldığı belirtiliyor. Gösteri yapan hemşireler de bakım emekçilerini sembolize eden 300 balonu gökyüzüne bıraktı. Hemşireler en önde, “Alkışlar dündü, bugün daha fazla zamana ve paraya ihtiyacımız var” yazılı pankart taşıdı. Ayrıca üzerinde “255 saat fazla mesaim var”, “Sağlık meta değildir” yazılı dövizlerle de renkli görüntüler oluşturdular.

BEŞ ACİL TALEP

İsviçre Hemşireler Derneği (ASI), Unia sendikası, Kamu Hizmetleri Sendikası (SSP) ve Syna sendikası tarafından yapılan ortak basın açıklamasında, hemşirelik mesleğinin iyileştirilmesiyle ilgili Kasım 2021’de yapılan referandumdaki taleplerin kabul edilmesinden bir yıl sonra, durumun değişmediği ve her ay 300’den fazla hemşirenin mesleği bıraktığı vurgulandı.

Açıklamada, politikacılardan ve patronlardan beş acil önlem talep edildi: Ücret artışı, daha yüksek çalışma süresi ödenekleri, ek bir haftalık tatil, fiili çalışma süresi için ödeme ve çocuk bakımı için ödenek.

İsviçre Hemşireler Birliği (ASI) adına konuşma yapan Ignatius Ounde, “Hemşirelik referandumunun halkın büyük çoğunluğu tarafından kabul edilmesi bize umut verdi. Ancak uygulama çok yavaş. Kantonlar ve işverenler, çalışma koşullarını iyileştirmek için acilen harekete geçebilirler ve geçmelidirler. Mesleğimiz harika, ancak bunu sağlıklı ve yetkin bir şekilde yapabilmek için daha iyi çalışma koşullarına ihtiyacımız var” dedi.

PERSONEL AZ, SERVİSLER KAPATILIYOR

Gösteride konuşma yapan sağlık ve sosyal hizmet emekçisi Paula Will de “Politikacıların sorunları uzun süre görmezden gelmesi ve uzun vadeli kemer sıkma önlemleri, hastalarımızın artık acı çektiği ve ciddi vakalarda öldüğü anlamına geliyor” dedi.

İsviçre Hemşireler Derneği tarafından çeşitli sağlık kuruluşlarından 150 yöneticiyle yapılan bir anketin sonucuna dikkat çeken Will, “Sağlık alanındaki durum giderek daha istikrarsız bir hal alıyor. Birçok servis ve evde personel sayısı yetersiz ve birçok hasta bakım kurumu yataklarını ve hatta bölümlerini kapatmak zorunda kaldı. Personelin aşırı yüklenmesi iş hatalarına yol açmakta, bakım kalitesi düşmekte ve hatta bazı yerlerde hasta bakımının yetersiz kalması riski ortaya çıkmakta” diye ekledi.

Halkın büyük çoğunluğu tarafından onaylanan hemşirelerin referandum taleplerinin hayata geçirilmesinde ilk adım olan Federal Konsey taslağı, Federal Meclisin kış oturumunun ilk günü olan 28 Kasım Pazartesi günü görüşülecek. Taslak, özellikle bakım sektöründeki eğitim ve konfederasyon ile kantonların mali taahhütleri ile ilgili.

ÖNCEKİ HABER

39 milletvekili hakkındaki 63 fezleke Cumhurbaşkanlığına gönderildi

SONRAKİ HABER

Danıştay Ordu Çevre Derneğini haklı buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa