Necati Bozkurt: Sadece mikroçipleme ile kayıt yeterli olmayacaktır
İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Necati Bozkurt ile ev hayvanlarını kayıt altına almak için yapılan mikroçipleme işlemini konuştuk.
Fotoğraf: Pixabay
Özlem Songül ABAYOĞLU
İstanbul
Kedi, köpek ve gelincik sahipleri, her yaştaki hayvanlarını kimliklendirme-kayıt altına aldırmakla yükümlü hale geldi. 26 Şubat 2018 tarihinde yayımlanan Kedi, Köpek Ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik ile birlikte mikroçip taktırılarak hayvanların kayıt altına alınması için son tarih 31 Aralık. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde bulunan ev hayvanı kayıt sistemi (PETVET) ile mikroçip takılan hayvanların sahip bilgisi ve bazı tıbbi uygulamalar takip edilebilecek. Mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerine ise 1634 TL idari para cezası uygulanacak. Konuyla ilgili İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Necati Bozkurt ve hayvan sahipleriyle konuştuk. Veterinerlerde mikroçip uygulaması için istenen ücret 100 TL ila 250 TL olsa da Bakanlığın son aldığı karara göre devlet desteği sağlanacak ve 75 TL’ye yaptırılabilecek.
"MİKROÇİP ETKİN MÜCADELE SAĞLAR"
Total olarak mikroçip uygulamasının maalesef ülkemizde çok geç kalınmış bir uygulama olduğunu söyleyen Bozkurt, “Avrupa ülkelerinde sahipli ev kedi ve köpeklerin mikroçiplenmesi, kayıt altına alınması hatta sağlık sigortaları vb. düzenlemelerin yasallaşması üzerinden yıllar geçmiştir. Geçte olsa mikroçipleme çok önemli ve doğru bir uygulamadır” diye konuştu.
Mikroçipleme yönteminin hayvanların sahip bilgisinin ve bazı tıbbi uygulamaların takip edilebilmesi açısından iyi bir uygulama olduğunu belirten Bozkurt şunları dile getirdi: “Sahipsiz hayvanlar için ise doğa koruma ve milli parklar bünyesinde mikroçipleme ve kayıt işlemleri takip edilmektedir. Hâlâ ülkemizdeki sahipli veya sahipsiz kedi ve köpek sayısını bilememekteyiz. Bu bilgiye ulaşmamız bu alanlarda yapılacak strateji ve planlamalara daha sağlıklı belirlememizi sağlayacaktır. Mikroçipleme hayvan hareketlerinin takibi ve hastalıkları ile daha etkin mücadele açısından önem taşımaktadır”
Mikroçipin sokakta tespit edilen kayıp ya da çalıntı kedi ve köpeklerin tespitini ve sahiplerine ulaşılmasını sağlayacağını belirten Bozkurt, “Ayrıca sahiplerince sokağa terk edilen kedi ve köpekleri tespit etmekte ve idari cezalar ile hayvanı terk etmeyi caydırıcı etki oluşturur. Sahipli hayvanlardan kaynaklanan ısırma vb. durumlarda hayvan sahibinin ev hayvanını reddetmesinin önüne geçer. Son olarak da belediyelere ait geçici hayvan bakımevlerinde, sahipli hayvanların sanki sahipsizmiş gibi beyan edilerek hizmet alınmasını engeller. Hasta yoğunluğu azalan bakımevlerinde böylelikle sahipsiz hayvanların daha iyi hizmet alması sağlanır” ifadelerini kullandı.
Evcil hayvan sahibi olabilmek için 16 yaşından gün almış olunmasının yeterli olduğunun altını çizen Bozkurt, “Bu yönetmelik kapsamında; ev hayvanı sahibi, ev hayvanlarının mikroçiplenmesini sağlamak, doğum, ölüm, kayıp, sahip değişikliği ile ilgili bilgileri il/ilçe müdürlüklerine ya da bakanlığın yetki verilmiş kurum/kuruluş, gerçek veya tüzel kişilere süresi içerisinde bildirmekle sorumludur. Ev hayvanı sahibi yükümlülüklerini yerine getirmemesinden, eksik ya da hatalı vermiş olduğu beyanları nedeniyle oluşacak tüm olumsuzluk ve hatalardan sorumludur. Ev hayvanı sahipleri ev hayvanlarının her türlü bakım ve beslenmesinden sorumlu olup, ev hayvanlarını terk edemezler” dedi.
PROTOKOL İMZALANDI
Kedi ve köpeklerini kimliklendirmeyen ve kayıt altına aldırmayanlara 5199 sayılı Kanun’un 28 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi hükmü gereğince idari para cezası uygulanacağını hatırlatan Bozkurt şunlara dikkat çekti: “Sahipli kedi, köpeklere ait pasaportların kaybolması, çalınması veya imhası halinde hayvan sahibinin bildirimi ve talebi üzerine il/ilçe müdürlüğü tarafından on beş gün içinde yeniden pasaport düzenlenecektir. Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) arasında ev hayvanlarının kimliklendirilerek, elektronik ortamda kayıt altına alınması için protokol imzalanmıştır. Kedi, köpek ve gelincik sahipleri mikroçip uygulama hizmetini serbest veteriner hekimlerinden (özel veteriner kliniklerinden) veya il ve ilçe tarım müdürlüklerinden alabilmektedir. Ancak bazı hayvanların strese girmeleri veya kontrolünün zor olması sebebiyle uygulama veteriner kliniklerinde daha kolay olabilmektedir. Geçici havyan bakımevlerinden hayvan sahiplenen kişiler 30 gün içerisinde hayvanlarını kayıt altına aldırmakla yükümlüdür. Mikroçipleme ile hayvanların kayıt altına alınması özenle yürütülerek en hızlı şekilde bitirilmeli, ev hayvanı sahibi kişilerin e-devlet sistemi ile bilgilerine entegre olmalıdır”
"EV HAYVANI SAHİBİ OLMAK İSTEYENLER EĞİTİME TABİ OLMALI"
Maddi imkanı yeterli olmayan kişilere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından destek olunması gerektiğini vurgulayan Bozkurt, “Birçok alanda yasal altyapısının oluşturulmasında geç kalınması sebebiyle ülkemizde kedi ve köpeklere dair gündem hiç olumluya dönemedi. Hayvan sahibi olmak isteyen, başka bir canlının sorumluluğunu almak isteyen kişiler bunun ciddiyetinin farkında olmalılar. Sadece mikroçipleme ile kayıt altına almak yeterli olmayacaktır. Ev hayvanı sahibi olmak isteyen kişiler gelişmiş ülkelerde olduğu gibi mutlaka hayvanın bakımına ve sorumluluklarına ilişkin eğitime tabi olmalıdır. Bunların yanı sıra hayvanlar için sağlık sigortası sisteminin ülkemizde gelişmesine olanak sağlanmalıdır. Hiçbir sahipli hayvan maddi imkansızlık sebebiyle sağlık hizmetinden mahrum kalmamalıdır” dedi.