27 Kasım 2022 21:20

Kocaeli'de bir araya gelen Alevi örgütleri, "Torba yasa değil eşit yurttaşlık" dedi

Kocaeli Körfez'de düzenlenen söyleşide bir araya gelen alevi örgütleri, AKP iktidarının torba yasa teklifine karşı mücadele çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emre YILMAZ
Kocaeli

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulmasına tepki gösteren Kocaeli'nin Körfez ilçesindeki alevi dernekleri ve örgütleri, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Körfez Şubesi'nde bir araya geldi.

Toplantıya Cem Vakfı hariç tüm alevi kurumları katıldı. Toplantıda Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevi Bektaşi Fedarasyonu Kadınlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Elif Keleşo ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Karakaya, kurumlar adına konuşmaları gerçekleştirdi.

"GEÇMİŞTE ALEVİLERİ KATLETTİLER, ŞİMDİ DE İNANCIMIZI HEDEF ALIYORLAR"

İlk olarak konuşan Elif Keleşo, torba yasanın alevilerin inançlarını ve kimliklerini yok etmeyi amaçladığını söyledi. Bu anlayışın aleviliği yok saydığını söyleyen Keleşo, "AKP'li Cumhurbaşkanı, sözüm ona bize müjde verdiğini söylemekte ama aslında olan alevilerin yolunu, erkanını yok saymaktır. Bizim ibadethanelerimizi kültür evi olarak gördüklerini söyleyen bir söylem ile karşımıza çıkıyorlar. Bu hamleleri asla iyi niyetli görmüyoruz, yüzlerce yıldır aleviliğe şekil vermeye çalışılan zihniyetin devamcısıdır bu politikalar. Alevileri geçmişte Dersim'de, Çorum'da, Maraş'ta elinde kılıçla, sopayla katledenler, bugün bizden gibi görünenleri yanlarına alıp aleviliği kökten yok etmeye kalkışıyorlar. Geçmişte alevileri katlediyorlardı bugün ise alevilerin inançlarını katlediyorlar, bununla da kalmayıp halklar arasında nefret tohumu ekiyorlar, tüm inançları kendilerine benzetmeye, benzemeyenleri de yok etmeye çalışıyorlar. Ancak Türkiye'de devlet artık alevileri ve aleviliği görmek zorundadır. Biz de aleviler olarak diyoruz ki bizi tanımayanları biz de tanımıyoruz'' diyerek sözlerini bitirdi.

"BÜTÜN İKTİDARLAR BİZLERİ YOK SAYDI"

İkinci olarak Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Karakaya söz aldı. Eşit yurttaşlık talebini sürdürdüklerini söyleyen Karakaya, "Bizi yok sayan iktidarlarla aleviler olarak hep karşılaştık. Biz bu ülkede yaşıyoruz, eşit yurttaşlık talebimiz var, insani bir talep bu. Bir diğer talebimiz de laiklik. Devlet tüm inançlara aynı mesafede olur, birilerini palazlandırırken diğerlerini yok etmek için uğraşmaz. Biz burada laik Türkiye talebimizi savunmayaca devam edeceğiz. Bütün iktidarlar bizi yok saydı, bunun sağı-solu yok, hepsi devlet aklıyla, sistem aklıyla hareket etti. İçişleri Bakanlığı 1500 tane cemevini gezip görüş topladıklarını söyledi. Cemevlerinin talebi çimento, masa değil cemevilerimizin ibadethane sayılmasıdır. Bizim inancımızı bir kültür olarak görüyorlar, bu sebeple Kültür Bakanlığına bağlıyorlar. Bu torba yasa anayasaya bile aykırı. Yezidlere mi kalmış bizim inançlarımızı araştırmak. Bizim yolumuz var, dedelerimiz var, herkes haddini bilsin. Cemevleri zaten resmi olarak ibadethane kabul edilse bugün bizim birçok sorunumuz çözülecektir. Biz 2008-2009'da alevi çalıştayına da katılmıştık. AKP'nin tüm samimiyetsizliğine rağmen ama o çalıştayı AKP'ye toplatmaya iten şey bizim yaptığımız güçlü mitinglerdi. Bugün de alevilerin yan yana gelmesine, inancımızı yok sayan bu torba yasaya karşı çıkmaya ihtiyacımız var'' dedi.

"ALEVİLERE BU TORBA YASAYI KABUL ETTİREMEYECEKLER"

Son olarak sözü Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez aldı.

"Dünyada sorunlar muhataplarıyla çözülür" diyen Geçmez, "Demokratik ve laik bir ülkenin oluşmasına katkı sunacağız. Biz 2009'da rapor hazırlayıp hükümete sunduk ama alevi çalıştayını rafa kaldırdılar. Dünyada sorunlar muhataplarıyla çözülür, demokrasi ve hukukun işlediği ülkelerde böyledir ama bizdeki tablo böyle değil. Mesela Çorum'da tarihi bir dergahımız var, burayı önce vakıflara sonra Diyanete bağlayıp cami yapmışlar. Bizim tarihi dergahımız IŞİD kılıklı insanların elinde. İşte biz alevilere duyulan saygıyı buradan anlayabiliriz. Tarihi dergahlarımıza yönelik bile saldırı var. Dinsel işleyiş grupların eline bırakılmalı, devlet buraya müdahale etmemeli. Eski AKP'li Bakan Ertuğrul Günay bir itirafta bulunmuştu hatırlarsınız; "1 tane alevi kaymakam almadık" demişti. İşte bu bize devletin bakış açısıdır. 'Madımak utanç müzesi yapılsın' diyoruz, bunu bile kabul etmiyorlar. Biz yüzyıllardır inançlarımızdan dolayı bu topraklarda saldırıya uğruyoruz. Demokratik ve hukuki bütün yolları kullanacağız, gerekirse AİHM'e gideceğiz ve bu torba yasayı alevilere kabul ettiremeyecekler. Bazı alevi muhtarlar da iktidarın borozanı gibi davranıyorlar, burdan bütün yöre derneklerine sesleniyorum; alevi köylerinde, alevi mahallelerinde yolumuza ihanet eden muhtarları bir kez daha seçmeyelim, bu yolda taliplere de pirlerimize de ihtiyaç var. Alevileri görmezden gelemezsiniz, bizim inancımızı kültüre indiremezsiniz'' diyerek sözlerini bitirdi.

"BU YASA ALEVİLERİN NEZDİNDE GEÇERLİ OLMAYACAKTIR"

Etkinliğin ardından Evrensel'e konuşan yurttaşlar, torba yasanın kendilerini yok saydığını belirterek "İlk ortaya atıldığı andan itibaren yasa tasarısına karşıyım. Geçenlerde burda açıklama yapmıştık, bu söyleşi ile her şey daha çok oturdu kafamızda. Bu torba yasa ile bizim inancımız ve kimliğimiz yok sayılıyor, bunu da aslında alevi yurttaşlara danışmadan, onların fikirlerini almadan yapıyorlar. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bu devletin yasası olabilir ama alevilerin nezdinde geçerli olmayacaktır. İnancımızın kültür şeklinde ele alınmasına karşıyız, bizim ibadethanemiz cemevidir, bu yasa ile yok sayılmaya karşıyız'' dedi.

ÖNCEKİ HABER

Beylikdüzü Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri: Savaş politikalarını reddediyoruz

SONRAKİ HABER

Altay kalecisine saldıran Mehmet Nihat A. tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa