29 Kasım 2022 11:01
Son Güncellenme Tarihi: 29 Kasım 2022 13:05

Kadın akademisyenin odasını basıp tehdit eden Prof. Bülent Arı serbest bırakıldı

İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesinde görevli Prof. Dr. Bülent Arı, Kocaeli Üniversitesinde görev yapan Ş.K. isimli kadın akademisyenin odasını basarak tehdit etti. Gözaltına alınan Arı serbest bırakıldı.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

Paylaş

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde görevli Prof. Dr. Bülent Arı'nın, eski doktora öğrencisi olan ve şu an Kocaeli Üniversitesinde görev yapan Ş.K. isimli kadın akademisyenin odasını basarak, "Benim olacaksın, benimle evleneceksin, yoksa seni işsiz bırakırım" diyerek tehditte bulunduğu iddia edildi. Polis tarafından gözaltına alınan Prof. Arı, daha sonra serbest bırakıldı.

DHA'nın haberine göre olay öğle saatlerinde Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi içerisinde bulunan Eğitim Fakültesinde meydana geldi. Ş.K'nın ifadesine göre İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde görevli Prof. Dr. Bülent Arı'nın eski doktora öğrencisi olan ve şu anda Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesinde görevli Ş.K. isimli kadın akademisyenin odasına gelerek "Benim olacaksın, benimle evleneceksin, yoksa seni işsiz bırakırım" diyerek tehditte bulundu. Ş.K'nın telefonuna da el koyan Arı, olay esnasında Bülent Arı, odada bulunan eşyalara da zarar verdi. Bu esnada içeri giren erkek arkadaşı ile tartışan Arı “Benim kadınımı kimse benden alamaz” dedi.

Olayı duyanlar durumu üniversite güvenliği ve polise bildirdi. İhbar üzerine olay yerine gelen polis, Bülent Arı'yı gözaltına alarak polis merkezine götürdü. Burada ifadesi alınan Arı, işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

“HER ZAMAN CAHİL HALKA GÜVENDİM” DEMİŞTİ

Bülent Arı, geçmişte Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektör Yardımcısı görevindeyken katıldığı bir canlı yayın programında “Okuma oranı arttıkça beni hafakanlar basıyor, ben her zaman cahil halka güvendim” demiş ve skandal yorumlara imza atmıştı. Yoğun eleştirilere neden olan Arı, yıllardır görev yaptığı Sabahattin Zaim Üniversitesi’nden istifa etmek zorunda kalmıştı. Arı'ya tepki gösteren isimlerden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da “Nasıl okumuş, nasıl profesör olmuş. Hani gerizekalı desem adama hakaret etmiş olurum. Gerizekalılığın da bir düzeyi var” demişti.

EĞİTİM SEN: KADINLARIN ŞİDDETE MARUZ BIRAKILDIĞI DEĞİL GÜVENDE OLDUKLARI ÜNİVERSİTELER

Eğitim Sen Ankara 5’Nolu Üniversiteler Şubesi, Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi, Eğitim Sen İzmir 3’No’lu Üniversiteler Şubesi, Eğitim Sen Kocaeli Şubesi, Kocaeli Üniversitesi Temsilciliği tarafından yapılan ortak açıklamada, "Kadınların şiddete maruz bırakıldığı değil, güvende oldukları üniversiteler için mücadele ediyoruz" denildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"Kadınlar için özel - kamusal tüm alanların sırtı sıvazlanan erkeklerin şiddeti ile güvenli alanlar olmaktan gün be gün uzaklaştığını görüyor, artık yeter diyoruz. Henüz geçtiğimiz hafta 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde şiddetsiz, eşit bir yaşamı savunmak için sokakları dolduran kadınları ve lgbtiq+ları barikatlar, gözaltılar ile yıldırmaya çalışan iktidar sahipleri kadınların güvende hissetmediği, saldırılara açık hale geldiği bu alanlardaki tüm faillerin işbirlikçisidir. Gün geçmiyor ki sokakta, evde, iş yerinde, üniversite koridorlarında bir kadın şiddete maruz bırakılmasın. Kadın düşmanı erkek egemen politikaların çürümüşlüğünden ziyadesiyle nasibini almış olan günümüzün üniversitelerinde de şiddet ve taciz kol gezmekte, kadınlar bu kurumlarda tehdit altında yaşam ve çalışma mücadelesi vermektedir.

Daha önce de 'cehalet iyidir' diyerek iktidarın isteklerine uygun, bilimden uzak bir toplumsal yaşama yönelik övgüler sunarak tepki çekmiş bu tepkiler sonucunda bir vakıf üniversitesinden ilişiği kesilmiş olan  bu şahsın pervasızca bir kadına saldırısı münferit bir olay değil, üniversitelerde kadın öğrencilerine ve kadın çalışma arkadaşlarına taciz, baskı ve mobbing uygulayan eril zihniyetin sayısız örneğinden birisidir. 'Benim olacaksın, seninle evleneceğiz. Yoksa seni işsiz bırakırım' gibi tehdit ve şantajlar, üniversitelerde çok alışık olduğumuz erkek egemen iktidarcı zihniyetin 'kendine duyduğu cezasızlık güveninin' bir başka yansımasıdır. Nitekim saldırı sonrası gözaltına alınan Bülent Arı ifadesinin ardından serbest bırakılmıştır.

2019’da Yükseköğretim Kurumları Toplumsal Cinsiyet Tutum Belgesi’ni kaldıran YÖK’ün, Bülent Arı’yı da 2016’da YÖK denetleme kurulu üyesi yaptığı unutulmamalıdır. Bülent Arı, YÖK ve kadına yönelik şiddeti teşvik edenler şunu iyi bilmelidir ki, artık hiçbir kadın yalnız ve çaresiz değildir. Tüm dünyada ve ülkemizde kadınlar canları pahasına verdikleri eşitlik ve özgürlük mücadelesi ile erkek egemen anlayışı ve bu şahıs gibi taşıyıcılarını mutlaka tarihin çöplüğüne gönderecektir.

Eğitim Sen olarak saldırıya uğrayan kadın arkadaşımız ile dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. 2016-2019 yılları arasında YÖK Denetleme Kurulu üyesi olan ve İstanbul Üniversitesi’nde görev yapan saldırgan Bülent Arı hakkında Yükseköğretim Kurulu’nu ve İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nü gerekli idari ve hukuki işlemleri derhal başlatmaya çağırıyor ve sürecin takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.

Kadına yönelik şiddete dur demek, toplumsal cinsiyet eşitliğini var etmek ve insan, toplum, doğa yararına üniversite mücadelesini yükseltmek bizlerin kararlı duruşuyla mümkün olacaktır.  Üniversitelerin güvenli alanlar olması için toplumsal cinsiyet eşitliği izleme birimlerinin, cinsel şiddet kriz merkezlerinin kurulduğu, toplumsal cinsiyet tutum belgeleri ve cinsel şiddetle mücadelede tutum belgelerinin yaşam bulduğu, kadına yönelik şiddete karşı topyekün bir mücadelenin kamusal bir sorumluluk olduğu ve bu kapsamda ILO’nun 190 sayılı sözleşmesinin kabul edildiği, İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin iptal edilerek yeniden yürürlüğe konulduğu ve sözleşmenin gereklerinin eksiksiz yerine getirildiği bir ülke mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.

Birbirimizden aldığımız güçle özerk, demokratik, bilimsel, liyakatin yer bulduğu ve kadınların güvende oldukları üniversiteleri hep birlikte var edeceğiz!" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Polisle şüpheliler arasındaki çatışmada 1 kişi öldü, 2 polis yaralı

SONRAKİ HABER

Osmaniye'de 21 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle tedaviye alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa