Uğur ÖKDEMİR
İhsan ÇELEPKOLU
Bursa
Piyasada bulunamayan ilaçlar ve kapanma noktasına gelen eczacılar ülke gündeminde. Halkın ücretsiz sağlık hizmeti alamsı talebi ve eczacıların yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için geçtiğimiz günlerde Ankara’da eczacı mitingi yapıldı.
Bursa Emek ve Yaşam programında bu hafta Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin ile eczacıların taleplerini konuştuk.
“VATANDAŞLAR İSTEDİĞİ İLACA ULAŞAMIYOR”
Bizler sesimizin duyulmasını ve yaşanılan sıkıntılara çözüm bulunmasını istiyoruz diyen Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, “Bizler hem halkımızın hem de meslektaşlarımızın haklarını talep etmek için Ankara’da miting yaptık. Vatandaşlarımızın birçoğu eczanelerde istediği ilaca ulaşamıyor. Kimi eczanelerde ilaç olmadığı için, kimisi ilaçlarda ki yüksek fiyatlar sebebiyle bu ilaçlara ulaşamıyor. Bizler her zaman halkın ücretsiz sağlık hizmeti almasından yana olduk. Yaşanan ekonomik kriz sebebiyle eczaneler ciddi problemler yaşamaya başladı. Eczanelerini kapatmak zorunda olanlar oldu, bazıları devir etti yani süreç bizler için çok iyiye gitmiyor. Bu sıkıntılarla ilgili yetkililere sürekli sesleniyoruz ama sesimizin yeterince duyulmadığını düşünüyoruz” dedi.
“İŞSİZLİK KAVRAMI ECZACILAR İÇİN GÜNDEM OLMAYA BAŞLADI”
Şu an da 60’ı geçmiş eczacılık fakültesi var diyen Şahin, “Türkiye’nin yıllık eczacı ihtiyacı 2 bini geçmiyor. Ancak mezun olacak meslektaş sayımız 4 bin 500 civarında. Eczacılıkta işsizlik gibi bir kavrama alışık değiliz ama yavaş yavaş bu da hayatımıza girmeye başladığını görüyoruz. Bursa özelinde binin üzerinde eczane var ancak 200’ün üzerinde meslektaşımız yoksulluk sınırının altında gelir elde eder durumda. Bu sayı da giderek artmakta. Mesleğimiz iyiye gitmiyor” dedi.
“SAĞLIK SİSTEMİNDE ANLAYIŞ DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ VAR”
Devlet her zaman en ucuz ilaç üzerinden ödeme yapıyor diyerek devam eden Şahin, “Vatandaşta kendi istediği ilaç almak isterse buradaki ilaç fiyat farkı git gide artmakta ve vatandaşın cebinden çıkan oran ciddi şekilde artmakta. Bizler halkın her zaman sağlığa ücretsiz ulaşmasından yanayız. Çünkü sağlıklı bir nesil istiyorsak onları sağlıklı bir şekilde büyütebilmek gerekiyor. Sağlık sisteminde anlayış değişikliğine ihtiyaç var. Bizler sürekli tedavi eder konumda bir sağlık sistemiyle karşı karşıyayız. Onun yerine ise korumacı bir sağlık politikasının olması koruyucu bir tıp anlayışının oluşmasının çok daha önemli olduğunu düşünüyoruz.”
“4 İLAÇTAN 1 TANESİ NEREDEYSE PİYASADA YOK”
Ecza depolarıyla yaptığımız görüşmelerde piyasada maalesef yüzde 24’ün üzerinde piyasa yoku dediğimiz ilaç oranı olduğunu hatırlatan Şahin, “Neredeyse 4 ilaçtan bir tanesi piyasada bulunamamakta. Bir de stok seviyesi kritik ilaçlar var bunlarda yaklaşık yüzde 10 seviyelerinde. Bizler bunun sıkıntısını yaşar noktadayız. Yurt dışına bu kadar bağımlı olursanız yurt dışındaki ilaç firmalarının insafına kalıyorsunuz. Son noktada vatandaşla karşı karşıya bizler kalıyoruz. Sanki bu ilaç yokluğunun sebebi bizlermişiz gibi dert yanıyorlar. Bizler vatandaşın bu ilaçlara ulaşması için elimizden geldiğince çalışıyoruz. Ama çözüm olamıyoruz. Güncel EURO kuru 19 liranın üzerinde ama ilaçta kullanılan EURO kuru 7.86. Devlet gerekli görüşmeleri yaparak vatandaşın ilaca ulaşma konusunda adımlar atılmalı” dedi. (Bursa/EVRENSEL)