01 Aralık 2022 04:25

HPV aşısında karmaşa sürüyor: Sağlık Bakanlığı Meclis’te başka, mahkemede başka konuştu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, HPV aşısının takvime alınacağını söylerken, Bakanlık yetkililerinin bir davada 'buna gerek yok' sözlerini hatırlatan CHP'li Emir "HPV aşısı ücretsiz olmalı" dedi.

Fotoğraf: National Cancer Institute of Colombia/Flickr(CC BY-NC 2.0)

Paylaş

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Meclis’te HPV aşısı ile ilgili kademe kademe takvime alınacağını açıkladığını ancak bakanlığın HPV aşısının aşılama takvimine alınması ile ilgili bir davada “Gerek yok” savunması yaptığını açıkladı. Emir, “Bakan, mahkemede başka konuşuyor, Meclis’te başka konuşuyor. Hangisine inanacağız” sözleriyle tepki gösterdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda HPV aşısının ulusal aşılama takvimine alınmasına dair çalışmalarının bulunduğunu belirtse de Sağlık Bakanlığı’nın, “HPV aşısı ücretsiz olsun” talebiyle görülen mahkemede karşı savunma yaptığı ortaya çıktı. Skandalı ortaya çıkaran CHP Milletvekili Murat Emir, “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu’ deyimi bu duruma tam oturuyor” dedi.

BAKANLIK, DAVADA TAM TERSİ SAVUNMA YAPTI

Koca’nın açıklamalarına karşın Sağlık Bakanlığı’nın, “HPV aşılarının Ulusal Aşı Programı’na alınması ve ücretsiz olması istemiyle yapılan başvurunun reddine karşı” açılan davada ilginç bir savunma yaptığı ortaya çıktı. CHP’li Murat Emir’in kamuoyu ile paylaştığı savunmaya göre bakanlık avukatları, Türkiye’deki tedavi imkanlarının HPV aşısının takvime alınmasının gerek olmadığını öne sürdü. Bakanlığın savunmasına karşın Ankara 16’ncı İdare Mahkemesi, ders niteliğinde bir karara hükmetti. HPV aşısının faydaları, etkileri ve koruyuculuğuna dikkat çekilerek, “11 yıl önceki değerlendirmeler arasında dahi HPV aşısı ile ilgili olumlu görüşlerin bulunduğunun anlaşılması karşısında, tesis olunan dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır” denildi. HPV aşılarının ücretsiz uygulanması isteminin reddine yönelik kararın iptaline 25 Ekim 2010 tarihinde hükmedildi.  Kararın son derece sevindirici olduğunu belirten CHP’li Murat Emir, Sağlık Bakanlığı, önemi bilimsel veriler ile ortaya konan HPV aşısının ücretsiz olmasına yönelik çalışma yürütmeli, hali hazırda böyle bir çalışma varsa da süreci hızlandırmalıdır” diye konuştu.

KANUN TEKLİFİ VERİLDİ

Sağlık Bakanlığı’nın mahkemedeki savunmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Emir, HPV aşısının ücretsiz olması için mücadele edeceğinin altını çizdi. Emir, ayrıca medeni durumuna bakılmaksızın isteyen tüm kadınların HPV aşısı olabilmesi gerektiğini vurgulayarak, Bakan Koca’yı eleştirdi.  Murat Emir, HPV aşısının ücretsiz uygulanmasını öngören bir de kanun teklifi hazırladı. TBMM Başkanlığı’na sunulan teklifin gerekçesinde, HPV aşısının yalnızca rahim ağzı kanserini değil, cinsel yollarla bulaşan birçok hastalığı da engellediği vurgulanarak, “Az gelişmiş ülkelerde bile aşı ücretsiz verilirken ülkemizde ücretli uygulanılması, toplum sağlığının korunması ve sosyal devlet ilkesi gereği kabul edilemez” denildi. (HABER MERKEZİ)

 

 

ÖNCEKİ HABER

ÇÜ’de “yemekten böcek çıktı” iddiası üzerine öğrenciler imza kampanyası başlattı

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Unutmayın seçim günü iş sandıkta biter

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa