01 Aralık 2022 04:40

Çorlu’da çeşitli iş kollarında çalışan işçiler asgari ücret için mücadele kararı aldı

Çorlu'da bir araya gelen işçiler, asgari ücretin yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması talebiyle mücadele edeceklerini belirterek, eylem kararı aldı.

Fotoğraf:Evrensel

Paylaş

Çorlu’da çeşitli iş kollarında çalışan işçiler asgari ücret başlığını tartışmak üzere bir araya geldi. Asgari ücretin yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması talebiyle mücadele edeceklerini belirten işçiler, eylem kararı aldı.

Emek Partisi (EMEP) Çorlu İlçe Örgütü binasında yapılan toplantıya 12 ayrı fabrikadan işçilerin yanı sıra Gazetemi Ekonomi Editörü Bülent Falakaoğlu ve EMEP GYK Üyesi Tuncay Sağıroğlu katıldı.

AKP dönemi boyunca izlenen ekonomi politikalarının sermayeyi büyüttüğünü dile getiren Bülent Falakaoğlu, “İşçi ve emekçilerin payına ise sosyal yardım, kredi borcu, yoksulluk ve işsizlik düştü” dedi. AKP’nin ilk dönemlerinde ekonomiyi iyi yönettiğine dair propagandayı eleştiren Falakaoğlu, “AKP’nin ilk dönemlerinde döviz bolluğundan dolayı sürekli dış kaynaklardan borçlanılıyordu. Bu para bolluğu içinde tekeller, büyümek isteyen orta ölçekli sermaye büyüdü. Daha sonra döviz kıtlığı başlayınca AKP piyasayı çevirmek için mega projeler adı altında inşaat sektörünü öne çıkardı. Çevre ve kent rantı üzerinden tekeller beslendi. Bütün bu süreler içinde işçiler yapılan borçların, rantların yükünü çekti. Ucuz iş gücü olarak işçilerin yaratığı değerler yağmalandı. AKP her dönem yerli ve yabancı tekelleri palazlandırmak için işçileri ve halkı yoksulluğa sürükledi” dedi.

Yüksek enflasyon, hayat pahalılığı ve alım gücündeki düşüşe de değinen Falakaoğlu, “Tarımda girdi maliyetleri arttığı müddetçe ucuzlama mümkün olmayacak. İşçi sınıfı sadece ücret için değil zamların geri alınması, insanca çalışma koşulları için de mücadele etmeli” diye konuştu.

“ÜCRETLER ASGARİ ÜCRETTE EŞİTLENDİ!”

Birkaç yıl öncesine kadar yaptıkları görüşmelerde işçilerin önemli bir kısmının asgari ücretle çalışmadığını dile getirdiğini anlatan EMEP GYK Üyesi Tuncay Sağıroğlu, “Şimdi ise sendikalı olup toplu sözleşme imzalayan metal, tekstil, gıda işçileri de dahil işçi sınıfının büyük bir kesimi asgari ücret düzeyinde eşitlendi. Bugün asgari ücretin insanca bir yaşam için yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması talebi, işçi sınıfının daha büyük kesimlerinin talebi haline geldi. Üstelik bu talep işçi sınıfını birleştiren en temel konulardan biri haline geldi. Bu seneki asgari ücret tartışmaları erken başlasa da işçiler 7 bin 500-8 bin liraya ikna edilmeye çalışılıyor. Bu rakam bırakın yoksulluğu, açlık sınırının bile altında demektir. Bu tabloyu ancak işçilerin mücadelesi değiştirir” dedi.

İŞÇİLER KOMİTE KURDU

Konuşmalardan sonra işçiler de söz aldı. Sendikalı çalıştığını ifade eden bir gıda işçisi, “Bu mücadelenin etkili olması için sendikaların devreye girmesi lazım. Ama sendikalar bırakın uyumayı, önümüzde engel olarak duruyor. Bürokrat sendikacılara karşı da mücadele etmeliyiz” dedi.

İşçiler fabrikalarındaki gelişmeleri anlattıktan sonra bir işçinin, “Asgari ücret için imza kampanyasına başlayalım” önerisi kabul edildi. Kapsamlı bir çalışma örgütlemek için plan yapacaklarını anlatan işçiler, aralık ayında eylem yapma kararı aldı. İşçiler bu çalışmaları örgütlemek içinse çeşitli fabrikalardan işçilerin katılımıyla bir komite kurdu. (Çorlu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Unutmayın seçim günü iş sandıkta biter

SONRAKİ HABER

Demirtaş ve HDP'li vekiller, Öcalan ile görüşmek için başvuruda bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa