30 Kasım 2022 15:46

Demirtaş ve HDP'li vekiller, Öcalan ile görüşmek için başvuruda bulundu

Selahattin Demirtaş, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve HDP'li vekiller, Abdullah Öcalan ile görüşme talebiyle Adalet Bakanlığına başvurdu. Demirtaş, Öcalan ile SEGBİS ile görüşmeyi talep etti.

Fotoğraf: Mustafa Abadan/AA

Paylaş

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ve HDP'nin cezaevinde tutulan eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Abdullah Öcalan ile görüşme talebiyle Adalet Bakanlığı’na başvurdu.

MA'nın haberine göre DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile HDP milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Nuran İmir ve Erdal Aydemir tarafından Adalet Bakanlığına sunulan başvuru dilekçesinde, İmralı'da F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan ve 20 aydır temas kurulamayan Öcalan’ın ziyaret edilmesi talep edildi.

DEMİRTAŞ: AİLESİ VE AVUKATLARIYLA DÜZENLİ GÖRÜŞEBİLMELİ

Selehattin Demirtaş da avukatları aracılığıyla Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığına başvuru dilekçesi verdi.

Demirtaş, "Savunma Grubu" tarafından paylaşılan başvuru dilekçesinde, "Bilindiği üzere Abdullah Öcalan, Bakanlığınıza bağlı İmralı Yüksek Güvenlikli Cezaevinde yirmi üç yıla yakındır tek kişilik hücrede ve tecrit koşullarında tutulmaktadır. Kendisi, yirmi ayı aşkın süredir ailesi ve avukatları ile hukuka aykırı şekilde, görüş hakkından mahrum bırakılmıştır. Oysa geçmiş yıllarda, kendisinin dışarıyla temas kurabildiği dönemlerde Türkiye’de toplumsal barış ve demokratik çözüm umutları her seferinde büyümüş ve toplum nefes alabilmiştir" dedi.

İmralı Cezaevi'nde uygulanan politikalara kalıcı şekilde son verilmesi amacıyla görüşme talep edilen dilekçede, "Avukat ve siyasetçi kimliğimle, bulunduğum Edirne F Tipi Cezaevinden, SEGBİS marifetiyle Abdullah Öcalan ile görüşmeyi, sonrasında da kendisinin, ailesi ve avukatları ile düzenli görüşebilmesinin sağlanmasını talep ediyorum. Hukuka, adalete, toplumsal barışa ve sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğine inanan bir siyasetçi sorumluluğuyla yaptığım bu başvurunun olumlu karşılanmasını umuyor, diliyorum" ifadelerine yer verildi.

BULDAN VE SANCAR DA BAŞVURMUŞTU

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile Parti Sözcüsü Ebru Günay ve partinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi ve Abdullah Öcalan’ın yeğeni Ömer Öcalan da İmralı'yı ziyaret etme talebiyle 20 Ekim’de Adalet Bakanlığına başvuruda bulunmuştu. Ancak başvuruya henüz bir yanıt verilmedi.

HDP Parti Meclisi'nin bugün Balgat’ta düzenlenen toplantısında konuşan Pervin Buldan, "İktidarın bütün savaş politikalarının toplumu sürüklediği yer hiç kuşkusuz ki İmralı’dan başlayarak oradan bütün cezaevlerine ve hatta toplumun her alanına yansıyan ve yayılan tecrit politikalarıdır. Tecrit, iktidarın siyasi kimliği haline gelmiştir" dedi.

"İMRALI BAŞVURUMUZA CEVAP BEKLİYORUZ"

Buldan konuşmasında şunları dile getirdi:

"3 Mart 2020’den beri Sayın Öcalan ve diğer siyasi mahpuslardan haber alınamadığını her seferinde, yaptığımız her konuşmada dile getirmemize rağmen, tecridin giderek derinleştirildiğini, tecridin kaldırılması yönünde yapılan çağrılara kulakların tıkandığını hep birlikte görüyoruz.

25 Mart 2020 tarihinde kardeşi Mehmet Öcalan ile yapılan telefon görüşmesi kesilmiş, o tarihten beri İmralı’dan hiçbir şeklide haber alınamamıştır. Asrın Hukuk Bürosu dün yaptığı bir açıklama ile CPT’nin İmralı’ya gittiğini ancak Sayın Öcalan’ın CPT ile görüşmeye çıkmadığını yazılı bir açıklama ile Türkiye kamuoyuna duyurmuştur. Eylül 2022’de İmralı’ya yapılan CPT ziyaretinde Sayın Öcalan’ın görüşmeye çıkmadığını Asrın Hukuk Bürosu paylaştı. Sayın Öcalan’ın CPT heyetiyle görüşmediğine dair bilgi hepimizin kaygılarını bir kez daha derinleştirmiştir. Bu konu acilen açıklığa kavuşturulmalı.

Bizim muhatabımız Adalet Bakanı’dır, bizim muhatabımız devlettir. Eş Başkanlar olarak bir süre önce İmralı Adası’na gitmek üzere yaptığımız başvuru halen Adalet Bakanı’nın masasında duruyor. Bu meseleye hiç kimsenin gayri ciddi yaklaşmaya hakkı da yoktur, haddi de yoktur. İktidar ya da Adalet Bakanı derhal bir açıklama yapmalıdır. Çünkü kamuoyunun bu konuda beklentisi çok fazladır.

CPT’ye buradan ayrıca bu çağrıyı yapmak istiyorum. CPT de elindeki bilgileri derhal açıklamalıdır. İktidarın bu hukuksuz uygulamalarına ortak olmamalıdır.

HDP olarak bu mesele açıklığa kavuşana kadar, avukatların yaptığı başvuru Adalet Bakanlığı tarafından kabul edilene kadar girişimlerimizin devam edeceğini özellikle belirtmek istiyorum." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çorlu’da çeşitli iş kollarında çalışan işçiler asgari ücret için mücadele kararı aldı

SONRAKİ HABER

Türkmenistanlı kadın öğrenci Nurshat Muhammedova katledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa