01 Aralık 2022 15:02

AGİT toplantısında hedef Rusya

AGİT Bakanlar Konseyi toplantısı başladı. Rusya, Batı ülkelerini AGİT’i özelleştirmekle suçluyor. Ukrayna ise Rusya’nın örgütten çıkarılmasını talep ediyor. AB de Rusya'nın "bedel ödemesini" istiyor.

Josep Borrell (solda) | Fotoğraf: Murat Temizer/AA

Paylaş

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Bakanlar Konseyi toplantısı, Polonya’da başladı. Toplantı yarın sona erecek. Rusya, Batı ülkelerini AGİT’i özelleştirmekle suçlarken Ukrayna ise Rusya’nın örgütten çıkarılmasını istedi. AB Temsilcisi Borrell da Rusya’yı eleştirerek "Avrupa’nın yeni bir güvenlik düzenine ihtiyacı olduğunu" söyledi. Borrell’ın ayrıca Ukrayna’nın yeniden inşasında bloke edilen Rus kaynaklarının kullanılmasını önermesi dikkat çekti.

LAVROV: BATI, AGİT’İ ENGELLİYOR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, AGİT’in büyük sorunlarının biriktiğini belirterek Batı’yı, Avrupa güvenlik gözlemcisini, Soğuk Savaş sonrasında Rusya ile gerçek bir köprü haline getirme fırsatını kaçırmakla suçladı.

Lavrov, NATO’nun “pervasızca genişlemesinin” AGİT’in temel ilkelerinin değerini düşürdüğünü de söyleyerek, “Bu örgütteki sayısal üstünlüğünden faydalanan Batı, uzun yıllardır örgütü özelleştirmeye çalışıyor. Ya da belki de AGİT’e bir baskın düzenlemeye, bölgesel diyalog için bu son platforma boyun eğdirmeye çalıştığını söylemek daha doğru olur” dedi.

UKRAYNA: RUSYA ÇIKARILMALI

Ukrayna da AGİT’i eleştiriyor ve Moskova’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Rusya’nın AGİT’ten çıkarılması gerektiğini söylüyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Twitter’da yayımladığı mesajında “AGİT cehenneme giden bir otoyolda çünkü Rusya kurallarını ve ilkelerini ihlal ediyor” diye yazdı.

Kuleba, “Rusya konusunda her şey denendi: Memnun etmek, yatıştırmak, iyi davranmak, tarafsız olmak, angaje olmak, yanlışa yanlış dememek. Sonuç olarak: AGİT’in Rusya olmadan yoluna devam etmesi daha iyi olacaktır” dedi. 

AB: RUSYA BEDEL ÖDEMELİ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell da düzenlediği basın toplantısında Rusya’yı hedef aldı. Borell, Rusya’nın Avrupa’da bir savaş başlattığını belirterek, “Ukrayna’nın yeniden inşa edilmesi çok büyük kaynaklar gerektirecek. Bu bedeli Rusya ödemeli” dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Borrell, Avrupa’nın yeni bir güvenlik düzenine ihtiyacı olduğunun altını çizerek, “Çünkü Rusya güvenliğimize saldırdı. Bu toplantı bir Ukrayna’ya destek toplantısı. Burada çeşitli destekler sunulacak. Rusya’nın yaptığının savaş suçu olduğuna dair Ukrayna’nın çabalarını destekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Josep Borrell, Rusya Merkez Bankası rezervlerinin 300 milyar avrosunun bloke edildiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

“Rus oligarklarının da yaklaşık 20 milyar avrosunu dondurduk. Bu, Ukrayna’nın yeniden inşası için kullanılmalı. Bugün çok sayıda görüşme gerçekleştireceğim. Rusya’nın yaptıklarının bedelini ödemesi için tüm hukuki imkanları kontrol edeceğiz. Hesapların bloklanması ile el koyulması arasında fark var. Bizim teklifimiz masada.”

AGİT toplantısı yarın sona erecek. Toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sincan Kadın Cezaevi’nde tutuklu Kurt’un tahliyesi ertelendi

SONRAKİ HABER

TTB eski başkanları: Yaşananlar TTB’nin kaderi değil, Türkiye’nin ayıbıdır!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa