01 Aralık 2022 15:27

Ercüment Akdeniz: Asgari ücret yoksulluk sınırı baz alınarak belirlenmeli

Ercüment Akdeniz, asgari ücretin yoksulluk sınırı baz alınarak belirlenmesi çağrısı yaparak Türk-İş verilerini hatırlattı; "Kendi rakamını yalanlayan açlık sözleşmesine imza atılamaz" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılı asgari ücretini belirlemek üzere çalışmalarına başlıyor. Gerçekleştirilecek toplantıların ardından, beklentilere göre 2023 asgari ücret zammı aralık ayının son haftası belli olacak.

Görüşme takviminin belirlenmesi için bugün toplantı yapılırken, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, milyonlarca ücretli çalışanı ilgilendiren asgari ücrete dair sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

Asgari ücretin yoksulluk sınırı baz alınarak belirlenmesi çağrısı yapan Akdeniz, Türk-İş verilerini hatırlattı ve "Kendi rakamını yalanlayan açlık sözleşmesine imza atılamaz" dedi.

"Açlık rakamına evet" sözleşmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan ve sendikaları, işçi ve emekçilerin gücünü meydanlara indirmeye çağıran Akdeniz'in paylaşımları şöyle:

"Yüksek enflasyon ve zam yağmuru altında ücretler hızla eridi. Bu nedenle asgari ücret yoksulluk sınırı baz alınarak belirlenmelidir. Türkiye işçi sınıfı ve halk açlık ücretine mahkum edilemez. 'Açlık rakamına evet' sözleşmesi kabul edilemez!

Türk-İş verilerine göre yoksulluk sınırı 25.365 TL ve bekar yaşayan işçi için yoksulluk sınırı 10.171 TL iken sendikalar hangi rakama imza atacak? Günün sonunda kendi rakamını yalanlayan açlık sözleşmesine imza atılamaz. İşçiler, emekçiler bunu kabul edemez.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu emekçi iradesini yok sayan antidemokratik bir yapıdır. Patron ve hükümet temsilcilerinin karar çoğunluğu sözleşme görüşmelerini 'orta oyununa' çeviriyor. Asgari ücreti masa değil alınteri döken milyonlar belirlemelidir.

Temel tüketim, barınma, ulaşım başta olmak üzere zamlar durmadan, vergide adalet sağlanmadan sadece asgari ücret saptanması insanca yaşam sağlamaz. Asgari ücret artışı nedeniyle işten atma tehdidi kabul edilemez. İşten atmalar (üstelik hemen) yasaklanmalıdır.

Asgari ücret ve 2023 bütçe görüşmelerinde sendikaların işi masalara hapsolmak değil işçi ve emekçilerin gücünü meydanlara indirmektir. Süreci değiştirecek olan taban baskıdır, birleşik emek mücadelesidir." 

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TTB eski başkanları: Yaşananlar TTB’nin kaderi değil, Türkiye’nin ayıbıdır!

SONRAKİ HABER

Beylikdüzü'de bir evde 1’i kadın 2 kişinin cansız bedeni bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa