Bakan Muş: Her işletmenin aynı fiyatla ürün satması gerçekçi olmayacaktır
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, marketlerdeki fiyat farklarını serbest piyasa koşullarına bağladı.

Fotoğraf: DHA
İLGİLİ HABERLER

Ticaret Bakanı Mehmet Muş: Denetim yaparak fiyatlar düşmez

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’tan fahiş fiyat açıklaması: Denetimleri artırdık
MHP’nin hedefe koyduğu marketlerle ilgili konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, marketlerdeki fiyat farklarını savunarak söz konusu durumu serbest piyasa koşullarına bağladı.
Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat’a konuşan Bakan Muş, tüm gıda ürünlerinin fiyatlarını anlık takip etmek için sistem geliştirdiklerini belirterek, Vatandaşımızın en önemli ihtiyacı olan temel gıdada haksız ve fahiş fiyat artışlarına asla müsaade etmeyiz. Burada en ağır yaptırımları uygulayacağımızın özellikle bilinmesini isterim” dedi.
Serbest piyasa koşullarında ürünler için farklı fiyatların ortaya çıkabileceğini söyleyen Bakan Muş, “İşletmelerin büyüklüğü, verimlilik ve maliyetlerin farklılaşması nedeniyle her işletmenin aynı fiyatla ürün satması gerçekçi olmayacaktır. Buna karşın, gündeme gelen salça konusunda olduğu gibi akla aykırı fiyat farklılıklarının da olması beklenmemektedir” ifadelerini kullandı.
“FİYATLARI ETKİLEYEN UNSURLARIN EN ÖNEMLİSİ TABİİ OLARAK ARZ-TALEP İLİŞKİSİ”
Muş şöyle devam etti: Esas itibarıyla bir ürünün fiyatı, serbest piyasa koşullarında oluşan arz talep dengesiyle oluşuyor. Fiyatları etkileyen unsurların en önemlisi tabii olarak arz-talep ilişkisi. Bu sistemde kamu olarak bize düşen görev; haksız rekabet, tekelci eğilimler, fahiş fiyat ve stokçuluk gibi piyasa dengesini bozucu ve fiyatları arttırıcı bazı yan unsurların engellenmesi için çalışmak. Aynı marka ve gramajda bir ürünün her yerde aynı fiyata satılmasını beklemek serbest piyasa şartlarında hem mümkün değil hem de fiyatları tek tipleştirmek rekabeti ortadan kaldırır. 1 kilogram makarnanın zorlamayla A’dan Z’ye her yerde aynı fiyattan satıldığını varsayalım. Belki vatandaş için faydalı gibi görünse de bu durum ürünün daha düşük bir fiyattan satılmasının önüne geçecektir. Aslında, farklı marketlerden daha ucuza alabileceği bir ürün için daha fazla ödemek zorunda kalır. Bu ürün için her işletme ayrı maliyete katlanmakta. Mesela, bir tanesi ürünü daha ucuza tedarik ederken bir tanesi pahalıya tedarik ediyor olabilir. İlaveten, birisinin yüksek kira, depolama, nakliye ve operasyonel masrafları varken, bir diğerinin daha düşük olabiliyor.(EKONOMİ SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et