1977’de ODTÜ’de atanmış rektör Tan’a karşı mücadele hayatını kaybedenler anıldı
Bugün ODTÜ Mezunlar Derneği’nin çağrısıyla, 2 Aralık 1977'de ODTÜ'ye Milliyetçi Cephe tarafından rektör olarak atanan Hasan Tan'a karşı direnişte, katledilen öğrenciler anıldı.

Fotoğraf: Evrensel
Özerk ve demokratik üniversite anlayışına bir darbe niteliği taşıyan Hasan Tan’ın 1977 yılında ODTÜ'ye rektör atanması ile başlayan direniş; öğrencilerin, akademisyenlerin, işçilerin ve öğrenci ailelerinin birlikte sürdürmüş olduğu 9 aylık bir boykot sonucu 2 Aralık 1977’de faşistlerin okulu terk etmesiyle kazanımla sonuçlandı. Aynı gün rektörlük binasının üst katlarından yapılan saldırı sonucu ODTÜ öğrencisi İbrahim Baloğlu yaşamını yitirirken 52 öğrenci ve işçi yaralandı.
Anmada konuşan ODTÜ Mezunlar Derneği Başkanı Baki Arslan, ODTÜ’nün faşizmle mücadele tarihinin en önemli yapı taşlarından biri olan 2 Aralık sürecinden, mücadele ve direnişin somut kazanımlarından bahsetti. Arslan, “ODTÜ ilke ve değerleri çevresinde oluşan bu birlikteliğe, öğrencilerimizin barınma sorunlarının hat safhaya ulaştığı, yemekhane probleminin kanayan yara haline getirildiği, ODTÜ emekçilerinin haklarının gasbedilmeye çalışıldığı, akademisyenlerimiz üzerinde baskıların arttığı, mezunlarımızın keyfi uygulamalar ile okulumuza alınmadığı bu dönemde her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bir süreçten geçiyoruz. 2 Aralık sürecini ve bugün ne ifade ettiğini anlamak için tarihsel arka planına bakmak gerekir. 1975 yılında başlayan Milliyetçi Cephe hükümetleri; en başından faşist ve saldırgan fikir ve uygulamalar ile göreve gelmişti. Sol, sosyalist, devrimci ve yurtseverlere karşı artan faşist baskılar ikinci Milliyetçi Cephe hükümeti döneminde hat safhaya ulaştı. 68 kuşağının devrimci etkisi devam eden üniversitelerde, gençlik bu baskı ve faşist saldırılara karşı örgütlenerek yanıt verdi” diye konuştu.
Üniversitelerin özerk ve demokratik karakterinin hedef alındığını söyleyen Arslan, “ODTÜ başta olmak üzere birçok üniversitede öğrenciler, öğretim üyeleri, işçi ve emekçiler bir arada mücadeleyi büyüttü. 13 Şubat 1977’de Hasan Tan’ın ODTÜ’ye rektör olarak atanması büyük bir karşı duruşa sahne oldu. Aynı zamanda iktidar ise üniversite içinde faşist kadrolaşmaya giderek saldırılarını arttırdı. Örgütlenen 9 aylık direniş sürecinde birçok öğretim görevlisi ve öğrenci saldırıya uğradı. Öğrenci arkadaşlarımız cezaevlerinde işkence gördü. ÖTK temsilcisi Ertuğrul Karakaya bugün A1 dediğimiz Karakaya Kapısı’nda jandarma tarafından katledildi. Her ne kadar Hassan Tan istifa etmiş olsa da kadrolaştırdığı faşistler, 2 Aralık günü rektörlüğün beşinci katından öğrencileri silah ve bombalarla saldırdılar. 52 kişi yaralanırken saldırı İbrahim Baloğlu’nun yaşamını yitirmesine sebep oldu. Büyük bedeller ödenen 9 aylık direniş sonunda Hasan Tanların ODTÜ’ye rektör olamayacağı, ODTÜ’nün faşist saldırılara boyun eğmeyeceği ilan edilmiştir.”
"MÜCADELE SÜRÜYOR SÜRECEK"
Bugün de üniversitelerde benzer baskıların ve saldırıların arttığını, benzer örgütlenmelerin daha sistematik ve daha kalıcı bir şekilde kurulmaya çalışıldığını ifade eden Arslan, “Umutsuzluğa kapıldığımız, yılgınlığa düştüğümüz oluyor. İşte bu anlarda mücadele tarihimizden güç almaya ihtiyacımız var. ODTÜ için 9 aylık direniş süreci, etkisi ve sonucu tabii ki ödenen bedeller de düşünüldüğünde, bu tarihsel anların en önemli mihenk noktalarından birisidir” dedi.
Anma sırasında ODTÜ mezunlarından ve öğrencilerinden de 2 Aralık 1977 gününden bugüne mücadelenin sürdüğünü ve süreceğine dair konuşma yapanlar oldu. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et