03 Aralık 2022 04:19

Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol: Çocuklara hızla grip aşısı yapılmalı

Solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını, üç virüsün aynı anda dolaşımda olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Şenol “Okul çağı çocuklarına hızla grip aşısı yapılmalı” dedi.

Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol | Fotoğraf: Kişisel arşiv

Paylaş

Kübra KIRIMLI
ANKARA

Havaların soğumasıyla birlikte artan grip vakaları ve kovid-19’un yanı sıra son aylarda üst solunum yolu enfeksiyonu şikayetleriyle hastanelere başvurular da tırmandı. Grip, nezle ve kovid-19’un aynı anda dolaşımda olduğu bir kışa girdiğimizin altını çizen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, pandemi nedeniyle insanların çok kırılgan ve bitkin olduğuna dikkat çekerek “Virüsler bir arada dolaşımda” dedi. Bu süreçte çocukların okullarda bir arada olduğunu hatırlatan Şenol “Çocuklara hızla grip aşısı yapılmalı. Çünkü grip kalp kasını da beyin zarını da tutabilen sistemik bir enfeksiyon” uyarısını yaptı.  

‘ORTAMDA 3 HAKİM VİRÜS VAR’

Pandeminin 3. kışında ortamda hakim olan 3 virüs olduğunu dile getiren Prof. Dr. Şenol “Ama biz bu 3 virüsten birisiyle hastalanıyoruz. Öte yandan bu üç virüs benzer bir seyir izlemiyor. Şu anda çok sayıda insan ağır hastalık, solunum yolu enfeksiyonu ve yüksek ateş gibi belirtilerle hastanelere başvuruyor” dedi. Özellikle çocuklarda bronşit ve astım benzeri tabloların ortaya çıktığını, belirtiler başlangıçta aynı olsa da farklılıklar gösterdiğini dile getiren Şenol “Kovid 19 yine akciğerde tutulum bulguları gösteriyor. Grip (influenza) da ise hastaların 5-7 günlük ağır ve kırgınlıkla seyreden bir tablo var. İyileşme döneminden sonra da zatürre ile hastanelere başvurular var” diye konuştu.

‘TEST İMKANI ÇOĞU YERDE YOK’

Bu süreçte hastalara Solunum Yolu Paneli uyguladıklarını ifade eden Şenol, “Solunum Yolu Paneli birinci basamaklarda yok. 3. basamak hastanelerde mevcut bu test. Ancak Genel Sağlık Sigortası (GSS)’den yararlanamayan hastalar ya kamu hastaneleri acillerine ya da özel hastanelere başvuruyorlar. Oradalar da inceleme yapılmaksızın bu hastalara antibiyotik ya da bulguları düzeltecek ilaçlar veriliyor. Kısaca eğitim ve araştırma hastaneleri haricinde durumun ne olduğu araştırılmıyor” dedi.

‘YANGINA BAKMIYOR YANGIN SÖNDÜRMEKLE UĞRAŞILIYOR’

Henüz bir arada olmadığımızı ama en çok bir arada olunan alanların okullar olduğunu belirten Şenol “Bu sebeple okul çocuklarının grip aşılamalarının yapılması çok önemli. Çünkü grip üst solunum yolu enfeksiyonlarının en şiddetlisi, aynı zamanda sistemik bir enfeksiyon. Yani kalp kasını da beyin zarını da tutabiliyor.  Bu sebeple çocuklar grip aşılarını olsunlar ki gelecek olan ilk dalgaya karşı korunabilsinler” ifadelerini kullandı. Aşılanmayan çocukların gerekli, gereksiz antibiyotik kullandıklarını dile getiren Şenol, şu an bütün bunların sebebinin incelenip araştırılmadığını belirterek “Sağlık sistemi şu anda yangına bakmıyor. Sistem yangın söndürücü gibi davranıyor” dedi.   

‘ANTİBİYOTİKLERLE İŞİ ÇEVİRMEYE ÇALIŞIYORUZ’

Üçüncü basamak bir hastanede çalışan ve kritik hastalara baktıklarını dile getiren Şenol “Bezginiz. Çok hastamız var ve biz de çok hastalanıyoruz. Laboratuvar ve radyoloji servisleri günde 16 saat çalışıyor. Hem destek ekip hem de ekipman yok. Üniversite hastanelerine çöp dahi vermiyorlar. Dünyada bu dirençli enfeksiyonları yönetmek için kullanılan antibiyotikler var. Türkiye’de bunların hiçbiri daha masaya gelmedi” bilgisini verdi. Türkiye’nin uzun yıllar jenerik ilaç piyasası olduğunu belirten Şenol, “Jenerik ilaç kullanıyoruz bakıyoruz hastada yan yetki yapıyor. Geldiğimiz noktada biz ilaçsız kaldık. 3-4 tane antibiyotikle işi çevirmeye çalışıyoruz. Örneğin beyin iltihabında kullanılan kimi ilaçları bulamıyoruz” dedi. Grip ve benzeri virüslerin dünyada da benzer etkide olmasının sebebini sorduğum Şenol şu cevabı veriyor: “Pandemi sebebiyle insanlar bitkin. Sadece pandemi fırtınasının şiddeti azaldı. Hâlâ çok fazla kovidli hasta var. Ama çoğunluğu aşılı olduğu için başlangıçtaki o alev alev olan fazı atlattık.”

‘PANDEMİ YETERİNCE KONTROL EDİLEMEDİ’

“Bu tablo yeniden kovid-19’u etkiler mi?​” sorusuna ise Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, “Aslında dünyanın değişik bölgelerinden haberler geliyor. Israrla hâlâ pandeminin henüz bitmediğini söylemenizde ki ısrar; hâlâ bir yerlerde öngöremediğimiz bir çıkış olabilir mi sorusu. Çünkü pandemi yeterince kontrol edilmedi. Pandemi bitti demek için bütün kıtalarda kontrol edilmesi lazım. Bu yüzden Çin’deki hareketlenme bütün dünyayı tehdit ediyor olabilir” cevabını verdi.  Ancak önceki yıllarda olduğu gibi kısıtlamaların yeniden yaşanacağını ifade etmediklerini dile getiren Şenol “Dünyada ki bu seyrin neye evrileceğini bilmediğimizi anlatmaya çalışıyoruz. ‘Pandemi bitti’ sözleri ise bir kayıtsızlık ve umursamazlık içeriyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Urfa’da meydan bir tek Erdoğan’a serbest!

SONRAKİ HABER

EMEP Dikili’de "Öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek” için topladığı imzaları MEB’e gönderdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa