02 Aralık 2022 16:03

"Sivil toplumu 'foncu' diye suçlayan AKP iktidarı 9 milyar avro AB fonu kullandı"

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, “Sivil toplumu ‘foncu’ diye suçlayan AKP iktidarı 9 milyar avro AB fonu kullanmış” dedi.

Utku Çakırözer | Fotoğraf: CHP

Paylaş

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP Milletvekili Utku Çakırözer, AB fonlarının amacına uygun kullanılmadığını belirterek, “Yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü, bağımsız kurumsal yapılar, güçler ayrılığı ilkesi, denge, denetleme hepsini ayaklar altına aldıktan sonra Avrupa Birliği’nden değil 4 milyar 100 milyar gelse ne yazar” diye konuştu. Çakırözer, ayrıca “Sivil toplumu ‘foncu’ diye suçlayan AKP iktidarı 9 milyar avro AB fonu kullanmış” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, AB’ye aday ülkeler için 2021-2027 yıllarında öngörülen 14 milyar avroluk Katılım Öncesi Yardım Fonları’ndan (IPA) Türkiye’nin yararlanmasına ilişkin anlaşma kabul edildi.

Utku Çakırözer, AB fonlarının amacına uygun kullanılmadığını belirterek, “Milyarlarca avro, trilyonlarca lira fon kullanıyorsunuz ama Türkiye, AB üyeliğinde ileriye değil geriye gidiyor” diye konuştu. 

Çakırözer konuşmasında özetle şunları dile getirdi:

"AİHM KARARLARINA UYULMADI"

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyumda yaşanan ihlallerin engellenmesi için eylem planı yapmışız ve uygulanmasına destek için 5 milyon avro kullanmışız. Yine, ceza-adalet sisteminin güçlendirilmesi ve AİHM ihlallerinin önlenmesi için 2 milyon avro fon kullanmışız. Peki, sonuç? Sonuç yüz kızartıcı! Türkiye AİHM kararlarını uygulamadığı için yaptırımlarla karşı karşıya hem de kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nde. Osman Kavala kararı, Selahattin Demirtaş kararı sadece onlar da değil, binlerce ihlal kararı var."

"ALEVİLERİN TALEPLERİ YOK SAYILDI"

"Alevi yurttaşlarımızın en temel hak ve özgürlükleri konusunda, AİHM'nin verdiği kararlar ortada, o kararlar da uygulanmıyor. Geçen hafta hiç alakasız bir vergi torbasının bir köşesine sıkıştırmaya çalıştınız. Milyonlarca alevi yurttaşımızın inanç özgürlüğü bağlamında haklı taleplerini yok sayıp bir elektrik faturasıyla onları kandırmaya çalıştınız."

"ÖZGÜRLÜKLERİ İYİLEŞTİRECEĞİNİZE YASAKLADINIZ"

"Anayasa Mahkemesi’nin temel haklar alanındaki kararlarının etkin uygulanmasını desteklemek için 5 milyon avroluk proje yapılmış. Peki, hani, nerede o etkin uygulama? Anayasa Mahkemesi, Türkiye'de ifade ve basın özgürlüğünü yok eden erişim yasaklarının hak ihlali olduğuna karar verdi ama bu iktidar erişimi engellenen haber ve site sayısını her geçen gün artırıyor. Ucu iktidara, saraya dokunan her yolsuzluk, rüşvet, taciz, torpil haberi erişim engeli altında. Bakın, 2021 yılında tam 107 bin web sitesine, 5 bin 436 habere erişim engeli getirildi. İşte, gördük, o da yetmiyor artık topyekûn interneti karartıyorsunuz. Hangi hakla, hangi yetkiyle diye sorduğumuzda yanıt dahi veremiyorsunuz."

"PROTESTO HAKKI KULLANILMIYOR, ALANLAR YASAKLI"

"İç güvenlik sektörünün sivil gözetiminin güçlendirilmesi için 5,4 milyon avro alınmış, alınmış da ne olmuş? Bakın, Türkiye'nin dört bir yanında yurttaşlarımız en demokratik hakkı olan protesto hakkını kullanamıyor. 1 Mayıs, Gezi direnişi, 25 Kasım protestolarında polisimize vatandaşları yaka paça susturma talimatı veriliyor. Sadece onlar da değil, haber takibine giden basın emekçisi arkadaşlarımız da darbediliyor, cop yiyor, tehdit ediliyor."

"KAYYUMLARLA MI DEMOKRASİ GELECEK?"

"Demokratik yerel yönetişimin güçlendirilmesi için 6 milyon avro katkı alınmış ama programı uygulayacağınız yerel yöneticilerin önemli bölümü seçildikleri günden beri hapiste. Kayyumlarla mı demokrasi gelecek Türkiye’ye?

Bakın, zaman zaman iktidar mensupları ve onlara yakın dernekler olabilir, basın mensupları olabilir, yurt dışından destek alan gazetecileri, sivil toplum örgütlerini eleştirirler. Belki de bugün, işte, kaderin cilvesi, konuştuğumuz kanunla aslına bakarsanız bu iktidar şimdi milyarlarca avroyu, AB fonlarını kamu kurumlarında kullanmak için önümüze uluslararası anlaşma getirdi. Bu fonları kullanarak şaşaalı törenlerle yargı reformları, insan hakları eylem planları açıkladınız. Düşüncesi, haberi, yorumu nedeniyle kimse yargılanmayacak, tutuklanmayacaktı. Peki, açıkladınız da ne oldu? O planın hiçbir maddesine uymuyorsunuz; hangisini sayayım."

"AKP MİLYARLARCA AVRO FON KULLANDI"

Çakırözer, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada da AKP-MHP iktidarının yurt dışından destek alan kitle örgütleri ve basın kuruluşlarına yönelik "foncu" suçlamalarını anımsattı. Çakırözer, “Sivil toplumu ‘foncu’ diye suçlayan AKP iktidarı 9 milyar avro AB fonu kullanmış” dedi. Çakırözer, demokrasi, hukuk devleti, özgürlükler iyileşmeden hangi fon alınırsa alınsın üyeliğin gelmeyeceğini ifade etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Siirt'te 5 inşaat işçisi mangalla ısınmaya çalışırken zehirlendi

SONRAKİ HABER

Ferit Şenyaşar: Erdoğan bu anneyi görmek zorunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa