05 Aralık 2022 10:13

Çambükü köyüne mahkeme süreci devam ederken jandarma korumasında iş makinesi girdi

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyünde yapılmak istenen organize sanayi bölgesi ile ilgili mahkeme süreci devam ederken köye jandarma korumasında iş makineleri girdi, köylüler tepkili.

Fotoğraflar: Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyünde köylünün mera ve tarlalarının üzerine yapılmak istenen organize sanayi bölgesi ile ilgili mahkeme süreci devam ederken köye jandarma korumasında iş makineleri girdi. İş makinelerinin çalışmasını engellemek isteyen köylüleri jandarma engelledi.

Tarla ve meralarına bir gecede alınan kararla, kendilerinin onayı olmadan el konulan Çambükü köyünün tarla ve meralarında organize sanayi bölgesi yapılmak isteniyor. Köylerinde OSB istemeyen köylüler ise bu karara karşı dava açtı. OSB projesiyle ilgili mahkeme süreci devam ederken bugün sabah saatlerinde köye jandarma korumasında iş makineleri girdi ve çalışmaya başladı.

İş makinelerinin köye girmesi üzerine OSB’nin yapılmak istendiği bölgeye giden köylüler iş makinelerinin çalışmasını durdurmak istedi. Jandarma köylünün önüne barikat olarak köylülerin alana girmesini engelledi.

Köylüler, proje ile ilgili mahkeme sürecinin sürdüğünü belirterek iş makinelerinin köye girmesinin hukuksuz olduğunu söyledi. Köylüler iş makinelerini koruyan jandarmaya da tepki gösterdi. Köylü kadınlar “Canımız yanıyor, canımız diye” tepki gösterdi. Jandarma ile köylüler arasında kısa süreli tartışmalar ve gerginlik yaşandı. Bir köylü kadın fenalaştı. Köylü kadınlar “Yeter, bizim yerimizi bırakmadılar. Bu kadar olmaz ya. Adalet istiyoruz” diye bağırdı. Köylülerin bekleyişi sürüyor.

Köylüler geçen günlerde bilirkişi keşfi yapıldığını, protestoların ardından çalışmaların durduğunu ancak bugün dava süreci beklenmeden tekrar çalışmalara başlandığını söyledi. Köylülerin avukatı Selim Saray OSB’nin bir seçim yatırımı olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanını bölgeye getirerek hem yerel, hem genelde fayda sağlanması amaçlanıyor” dedi.

TARIM VE HAYVANCILIK TAMMEN BİTER

Çambükü köyündeki son durumla ilgili görüşlerini aldığımız Av. Selim Saray “Jandarma sabahın köründe köye geldi. Geçen seferkiler kadar yoğun değil ama yine de epey bir güvenlik gücü yığılması var” dedi.  Köylünün orman haricinde mera, tarım, hazine alanları ve köy yerleşkelerinin toplam yüzölçümünün 1080 dönüm olduğunu aktaran Saray, “Bu 1080 dönümün yaklaşık 800 dönümüne OSB yapıldığı zaman tarım ve hayvancılık gerçekten tamamen bitiyor. Yaşam hakları komple ihlal ediliyor. Köy vasfını yitirme ile karşı karşıyalar. Üstelik o kadar tahrik edildiler ki, yani olmayan yere OSB yeri belirlenmesi, muhtar heyetinin görevden alınması -biliyorsunuz bu 3. asker gelişi- güvenlik tedbirlerinin alınması…”

ACELE ETMELERİNNİ TEK NEDENİ SEÇİM

Sürecin güvenlik tedbirleriyle ilerlemesinin mümkün olmadığını belirten Saray, “Köylü ‘Ne pahasına olursa olsun OSB’yi yaptırmayacağız’ diyorlar. Yapılan açıklamada da alt yapı ve inşaat aşamaların 5 yıl süreceği, ilk işçinin ve istihdamın da 5 yıl sonra gerçekleşeceği noktasında kendi bilgilendirmeleri var. Buna karşın bu kadar acele etmelerinin tek nedeni seçim, seçim, seçim…! AKP Genel Başkanını bölgeye getirip hem yerelde, hem genelde kazanç sağlamak istiyorlar, başka açıklaması yok” diye konuştu.

JANDARMA KÖYLÜLERİ DARBEDİP GÖZALTINA ALMIŞTI

Daha önce de ellerindeki arazilerin hukuksuz bir şekilde alındığını belirten köylüler eylem yapmıştı. Köylülerin yaptığı eyleme jandarma müdahale ederek köylüleri darbederek gözaltına almıştı.

Köylüler; “Ne valimiz, ne kaymakamimiz, ne belediye başkanımız ne de ilgililer gelip bize gelip de ‘Biz sizin köyünüzde organize sanayi bölgesi yapıyoruz, siz ne diyorsunuz’ diye sormadı.Bu araziler tapulu yerlerimiz, buraları ekip biçip geçimimizi sağlıyoruz, hiç yerimiz kalmadı. Meramızı da aldılar. 470 dönüm merayı bir gecede hazineye devrettiler. Bizim 2700 küçük ve büyük baş hayvanımız var onları bu merada besliyorduk” demişti.

Tarlalarının karşılığı olarak para yatırlıdığını ama çoğu köylünün bu parayı almadığını belirten Celep; “Sadece bir aile var onlar aldı. Biz razı değiliz. Davamız istinaf mahkemesinde.”

Köylüler organize sanayi bölgesininin evlerinin dibine yapıldığı ve geçimlerini sağlayacak bir karış yerlerinin kalmadığını, sadece evlerinin yanında birer dönüm yerlerinin kaldığını 870 dönüm araziye el konulduğunu belirtmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Alibeyköy'de İETT otobüsü ile tramvay çarpıştı: 33 yaralı

SONRAKİ HABER

TİHV Kurucular Kurulu’ndan Şebnem Korur Fincancı’nın davasına çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa