EYT düzenlemesinde emekten, EYT’lilerden yana çözüm istiyoruz
EYT yasası EYT’lilerin mücadelesi sonucu karşılık bulunca gerek mecliste gerek sokakta en çok tartışılan konular arasında oldu.
Fotoğraf: Eren Ergine/Evrensel
Durmuş KARTAL
Denizli EYT Derneği Başkanı
Denizli Emeklilikte Yaşa Takılanar (EYT) Derneği ve Türkiye’de örgütlü bulunan 20 EYT Derneği, Federasyon çatısı altında birleşerek faaliyetlerini sürdürmektedir. Biz EYT Dernekleri olarak EYT’nin bir emek hareketi olduğunu iddia etmekteyiz. Son günlerde sermaye çevrelerinin kıdem tazminatını hiç ödememek veya bunu faizsiz takside bölmek gibi talepleri de bu iddiamızı doğruluyor, haklılığımızı ortaya koyuyor.
EYT yasası EYT’lilerin mücadelesi sonucu karşılık bulunca gerek mecliste gerek sokakta en çok tartışılan konular arasında oldu. Nitekim hazırlığı yapılan bir EYT düzenlemesi var. Bu düzenlemenin EYT’lilerin olmadığı masada tartışılıyor olması ayrı konu. Öte yandan bu düzenlemeye ilişkin bir yandan da patronlar ‘Kıdem tazminatından nasıl kaçarız’, ‘EYT düzenlemesi ile işvereni bekleyen riskler neler’, ‘EYT düzenlemesi sonucu riskleri nasıl bertaraf ederiz’ gibi sanki bu işçinin hakkı değilmiş gibi, sanki bir riskmiş gibi kendi cephesinden tartışıyor. Kimileri işten çıkarma hazırlığında, kimileri girdi çıktı yapma taktiği izliyor.
Bizler hiçbir mağdurun bu tür konularda mağdur edilmemesi için ve tüm haklarımızın 8 Eylül 1999 öncesi şekliyle sağlanması için mücadele ediyoruz. Ki bu haklarla birlikte özellikle aylık bağlama oranı gibi şu an çıkarılması düşünülen yasada da eski haliyle uygulanmasını talep etmekteyiz. İşverenler kıdem tazminatını sanki her işçi 20-30 yıl gibi süreler çalıştığını lanse ederek kamuoyunu yanıltmaktadır. Oysa ki herkesin de malumu olacağı üzere Türkiye’de bir özel sektör çalışanının aynı işyerinde ortalama çalışma süresi 10 yılı geçmemektedir.
Bilindiği gibi kıdem tazminatı çalışanın 13’üncü maaşıdır. Bu 13’üncü maaşın bir sandıkta korunması gerekmektedir. İşverenler her yıl kenara konması gereken bu 13’üncü maaşın faiziyle bile kıdem tazminatını karşılayabilecekken bugün buna ekstra maaliyet gibi yaklaşıyorlar. Ya da öyle bir algı yaratmaya çalışıyorlar. Kaldı ki bankalardan alınan, işçinin hakkı olan banka promosyonları da işçiye ödenmemektedir.
İşçinin hakkı olan bu promosyonlar bile kıdem tazminatları için kaynak oluşturabilir. Promosyon da kıdem tazminatı da emeğimizdir, hakkımızdır. Yansıtılmaya çalışıldığı gibi bizim ekstra bir yükümüz ya da talebimiz yok. Biz emeğimizin ve mücadelemizin karşılığını istiyoruz. EYT düzenlemesinde emekten ve EYT’lilerden yana çözüm istiyoruz.