EMEP Antalya İl Örgütü: Asgari değil insanca bir yaşam istiyoruz
EMEP Antalya İl Örgütü yaptığı açıklamayla, “Asgari değil insanca bir yaşam istiyoruz” diyerek mücadele etme çağrısı yaptı.
Fotoğraf:Evrensel
Emek Partisi (EMEP) Antalya İl Örgütü, “Asgari değil insanca bir yaşam istiyoruz” diyerek Attalos Heykeli Meydanında basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasını okuyan Emek Partisi Antalya İl Örgütü Yöneticisi Nesrin Öztürk, “Türkiye’de yaklaşık iş gücünün üçte ikisini ilgilendiren 2023 yılı asgari ücret artışı için, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 7 Aralık’ta yapacağını açıkladı. 7 Aralık’ta işçileri en çok üyesi olan Türkiye İşçi Sendikaları Konferedasyonu (Türk-İş) temsil edecek. Türk-İş’in açıkladığı Kasım 2022 verilerine göre açlık sınırı 7,786,85 TL, yoksulluk sınırı ise 25,364,35 TL’dir. 2022 yılı asgari ücret ve 2022 Temmuz ayında asgari ücrete yapılan ara artış, yüksek enflasyon ve gelen zamlar altında eriyip gitti” dedi.
“AÇLIK SINIRININ ALTINDA BİR YAŞAM DAYATILMAKTADIR”
Milyonlarca işçinin açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm edildiğini söyleyen Öztürk, “Asgari ücret artışı, sadece asgari ücretlileri ilgilendirmiyor. Asgari ücret, vergi dilimi ve tazminat hesapları, çeşitli sigorta primleri, GSS primleri, staj ücretleri, emekli maaşları, yaşlılık, engelli ve işsizlik ödeneği gibi pek çok kalemi doğrudan etkiliyor. 2022 yılı Ekim ayı verilerine göre 2,6 milyon nüfusu olan Antalya’da, tarım işçiliği dâhil SGK kayıtlı, sigortalı çalışan işçi sayısı 800 bin seviyesindedir. Bu sayı aile ile birlikte yaklaşık 2 milyon seviyesindedir. Bu rakamlar bize yaşadığımız Antalya şehrinde, asgari ücret ile açlık sınırının altında bir yaşam dayatılmaktadır. 2022 yılında Antalya toplu taşımaya gelen zamlarla Türkiye’de en pahalı toplu ulaşım bedeline sahip birkaç ilden biri olmuştur. Düşük gelirli aileler sosyal yaşamdan çekilmiş, çocuklarını okula göndermekte zorlanmışlardır” ifadelerini kullandı.
“ASGARİ ÜCRET SEFALET ÜCRETİ OLMASIN”
Öztürk şöyle devam etti: Antalya’da turizm sektöründe çalışan işçilerin 6 ay çalıştırılıp, sonrasında işten askı denilen yöntemle işten çıkartılan ve bu işsizlik sürecinde işsizlik maaşı almasına engel olan yöntem ile ‘Git ne halin varsa gör’ denilmektedir. Antalya Organize Sanayi Sitesi’nde, irili ufaklı sanayi sitelerinde ve tarımda ağır koşullarda çalışan işçiler gün geçtikçe yoksullaşırken patronlar karlarına kar katmaktadır. Asgari ücretin sefalet ücreti olmasını engellemenin, vergide adaletin, iş cinayetlerini durdurmanın, işten atmalar ve ücretsiz izinlerin yasaklanmasının tek yolu vardır; bir araya gelmek ve mücadele etmektir. İşçiler için hayati bir öneme sahip olan asgari ücretin belirlenmesi sürecinde işçiler; kapitalist sömürü düzeninin temsilcisi olan AKP hükümeti ve uzlaşmacı sendika temsilcilerine bırakılamaz. İşçi sınıfımız olmak üzere emekçi halkımıza çağrımızdır; bu kaderi biz yazmadık, değiştiren biz olacağız. Kimsenin gündüzleri işsiz gezmediği, geceleri aç yatağa girmediği, demokratik ve bağımsız bir Türkiye için birleşelim, mücadele edelim. (Antalya/EVRENSEL)