07 Aralık 2022 10:44

ABD'nin bütçe tasarısında, Türkiye'nin F-16 alımını kısıtlayan şartlar kalktı

ABD'nin 2023 savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa tasarısında, Türkiye’nin F-16 alımını kısıtlayan maddeler yer almadı.

Fotoğraf: TSK

Paylaş

ABD Senatosunda ve Temsilciler Meclisinde oylanacak 857 milyar dolarlık savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının son haline ulaşıldı.

Tasarının son halinde, Türkiye’ye F-16 satışlarını kısıtlayıcı koşullara bağlayan maddeler yer almadı.

14 Temmuz’da Temsilciler Meclisinde kabul edilen eklemelerle, Silah İhracatı Kontrol Yasası kapsamında Türkiye’ye yeni F-16 satışının yapılmaması ve F-16 modernizasyon kitlerinin satılmaması hükmü konulurken, bu maddenin muafiyeti ise şu şartlara bağlanıyordu:

"Senato ve Temsilciler Meclisi ilgili komitelerine söz konusu satışın ABD’nin önemli ulusal güvenlik menfaatlerine temas ettiği ve bu silahların Yunan hava sahasını mükerrer şekilde ihlal etmeyeceğini temin etmek için atılacak somut adımlar sunulduktan sonra başkan bu maddeye muafiyet uygulayabilir."

İlgili maddelerin tasarıdan çıkarılmasıyla, Türkiye’nin F-16 alımına yasa gerekçesiyle bazı kısıtlamalar getirme kozu ABD Kongresinin elinden alınmış oldu. Ancak silah satışının yapılabilmesi için yönetimin sunduğu satış tebligatına kongreden itiraz gelmemesi gerekiyor.

ÇAVUŞOĞLU: BİR AN ÖNCE NİHAYE ULAŞMASI GEREKİYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Moldova Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa ile Entegrasyon Bakanı Nicu Popescu ile ortak basın toplantısında konuya dair açıklamalarda bulundu.

ABD'nin Türkiye'nin F-16 alımını şarta bağlayan maddelerin tamamen çıkarmasına ilişkin soruyu yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımızın Biden ile görüşmesinde F-16 konusunda olumlu adımlar olduğunu söylemişti. Nihai metinde olumsuz bir ifadenin olmaması olumlu bir gelişme. Bir an önce nihayete ulaşması gerekiyor" dedi.

Türkiye, ABD’den 40 yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve envanterindeki 80 uçak için ise modernizasyon kiti talep ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bursa'da 22 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

SONRAKİ HABER

İYİ Partili vekiller, AKP'liler konuşurken Genel Kurul'u terk etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa