07 Aralık 2022 11:40

Tarikat liderinin istismara maruz bırakılan kızına 6 yaşında gelinlik giydirmişler

BirGün, Hiranur Vakfı Onursal Başkanı Yusuf Ziya Gümüşel’in çocuk yaşta evlendirdiği kızı H.G.K'nin savcılığa kanıt olarak sunduğu fotoğraflara ulaştı.

Birgün'ün manşetinde, H.K.G. 6 yaşında evlendirildikten sonra Kadir İstekli tarafından götürüldüğü fotoğraf stüdyosunda çekilen fotoğraf ve 14 yaşındaki nişanından fotoğraflar yer aldı.

Paylaş

İsmailağa Cemaati ile ilişkili Hiranur Vakfı Onursal Başkanı Yusuf Ziya Gümüşel’in çocuk yaşta evlendirdiği kızı H.K.G’nin çocukken imam nikahı kıyıldığının kanıtı olarak savcılığa verdiği fotoğraflara ulaşıldı. BirGün gazetesinin ulaştığı fotoğraflardan birinde H.K.G., 6 yaşında ve gelinlik içinde. H.G.K, şikayetinde bu fotoğrafın imam nikahı kıyıldığı gün Kadir İstekli tarafından götürüldüğü stüdyoda çekildiğini söyledi. Nişan fotoğrafı olduğu belirilen bir fotoğrafta ise H.K.G. 13 yaşında ve kolunda bilezikler görünüyor. H.K.G'nin çocuk yaşta imam nikahıyla evlendirildiği Kadir İstekli ise fotoğrafta çocuğa sarılırken görülüyor.

Birgün gazetesi, H.G.K'nin 6 yaşındaki fotoğrafının yer aldığı "Karanlık, vahşi, acı bir fotoğraf" manşetiyle çıktı. Timur Soykan'ın "Utancın fotoğrafları" başlıklı yazısında ulaşılan fotoğraflara ve iddianameden detaylara yer verildi

Yazıda, iddianameden yararlanılarak İsmailağa Cemaati mensuplarının "Hocaefendi" dediği Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G'nin maruz bırakıldığı istismar zinciri ve çocukken  evlendirilmesi anlatıldı.

ÇOCUKKEN EVLENDİRİLDİ, İSTİSMAR SÜRECİ BAŞLADI

H.K.G.’nin iddianamede yer alan ifadesine göre; İstanbul Çengelköy’de yaşarken babası onu 29 yaşındaki müridi Kadir İstekli ile imam nikahıyla "evlendirdi". Bu süreçte ailesi ile kalan H.K.G sık sık karşı komşuları olan Kadir İstekli’nin evine gönderildi ve cinsel istismara maruz kaldı. H.K.G'nin ifadesinde, “Ben ağladım. Kadir evlendiğimizi söyledi. Annem, babam nasıl evliyse bizim de evli olduğumuzu anlattı. ‘Sen benim karımsın, ben senin kocanım’ dedi. ‘Evliler böyle oyunlar oynar ama bu oyun kimseye söylenmez’ dedi. Annem ile babam Kadir’e ‘Damadım’ diyordu.” dediği aktarıldı.

HASTANEDE YAŞINDAN ŞÜPHELENİLDİ, SORUŞTURMA KAPATTIRILDI

H.K.G. 13 yaşındayken nişan, 14 yaşındayken düğün yapıldı. Haberde aktarılanlara göre, 17 Ağustos 2012 günü çocuğu, annesi Fatma Gümüşel hastaneye götürdü. Bir doktor, polise haber verdi. Anne ve o zaman 14 yaşında olan H.K.G. kendisine ezberletilenleri söyledi. 17 yaşında olduğunu ve kendi rızasıyla evlendiğini anlattı. Savcılık akılalmaz biçimde doğum kaydı istemedi. Kız çocuğu, bunun yerine kemik yaşı testi için Haydarpaşa Numune Hastanesine sevk edildi. Burada tarikatın çabalarıyla teste 21 yaşındaki bir kadın sokuldu. 17 yaşında olduğunu söyleyen kızın kemik yaşı 21 çıktı. Soruşturma kapatıldı.

H.K.G., 17 yaşına geldiğinde anne oldu. 18 yaşına geldiğinde resmi nikah kıyıldı. Bir gün radyo programında evlendirilen kız çocukları hakkındaki bir programı dinledi ve maruz kaldığı istismarın farkına vardı. Gizlice kullandığı sosyal medya hesabından tanıştığı bir kadına yaşadıklarını anlattı. Bu kadın ona, kocasıyla konuşmasını kaydetmesini ve şikayetçi olmasını söyledi.

İddianameye sunulan ses kaydında H.K.G. “6 yaşında nikahımız kıyılmayaydı. Keşke babam ilişkiye izin vermeseydi…" dediği, istismardan bahsettiği, Kadir İstekli'nin de istismarı kabul ettiği, yaptıklarını artık yanlış bulduğuna yönelik konuşmaları yer aldı.

H.K.G.’nin şikayetinde son süreçte de cinsel ve fiziksel şiddetin sürdüğünü belirttiği, kolunda morluklar olduğu belirtildi.

Öte yandan istismara dair gelişmelerin basına yansımasının ardından Hiranur Vakfı’nın internet sitesindeki "Tarihçe" ve "Hakkımızda" bölümleri değiştirildi. Daha önce bu metinlerde Yusuf Ziya Gümüşel’in İsmailağa Cemaati Şeyhi Mahmut Ustaosmanoğlu’nun talebesi olduğu ve onun yolunda Hiranur Vakfı’nın kurduğu anlatılıyordu. Yusuf Ziya Gümüşel ve İsmailağa bağlantısı metinlerden silindi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da "darbe hazırlığı" yapan faşistlere büyük operasyon

SONRAKİ HABER

ABD'den kara operasyonuna bir itiraz daha: Gerilimin artması tehlikeli olur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa