07 Aralık 2022 21:40
Son Güncellenme Tarihi: 08 Aralık 2022 00:21

Peru'da Kongre'yi fesheden Cumhurbaşkanı Castillo cezaevine gönderildi

Peru'da hükümeti devirmeye çalışmakla suçladığı Kongreyi feshettiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Pedro Castillo Kongre tarafından görevinden alındı. Gözaltına alınan Castillo cezaevine gönderildi.

Pedro Castillo | Fotoğraf: Lucas Aguayo Araos/AA

Paylaş

Peru'da, Kongre'nin feshedildiğini ve acil durum hükümeti kurulduğunu duyuran Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, Kongre tarafından görevinden alındı. Daha sonra gözaltına alınan Castillo cezaevine gönderildi.

Pedro Castillo, ulusa sesleniş konuşmasında, Kongre'nin feshedildiğini, bugünden itibaren ülkeyi acil durum hükümetinin yöneteceğini ve yeni Kongre için seçime gidilerek 9 ay içinde yeni anayasanın hazırlanacağını söyledi. Kongre'nin hükümetini hedef aldığını kaydeden Castillo, "Kongre hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi yerle bir etti. Bir 'Kongre diktatörlüğü' kurmak için Anayasa Mahkemesinin onayıyla güçler dengesini bozdu" dedi.

Castillo şunları kaydetti:

"Vatandaşın talebine cevaben, hukukun üstünlüğünü ve demokrasiyi tesis etmek için şu önlemleri kapsayan olağanüstü hal hükümeti kurma kararı aldık; Kongre'nin geçici olarak feshedilmesi ve olağanüstü bir acil durum hükümeti kurulması. 9 ayı geçmeyecek şekilde yeni bir anayasa hazırlamak üzere kurucu yetkilere sahip yeni bir Kongre için mümkün olan en kısa sürede seçim düzenlenmesi. Yeni bir Kongre kurulana kadar kanun hükmünde kararnameler yoluyla yönetim sürdürülecektir. Bugünden itibaren ulusal çapta 22.00-04.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacaktır. Yargı, savcılık, Anayasa Mahkemesi ve Ulusal Adalet Kurulu yeniden düzenlenecek."

Hakkında 17 ay içinde 3 kez gensoru önergesi sunulan Castillo, yolsuzluk yapmadığını ve Kongre'nin hükümetini devirmek için çalıştığını söyledi.

BAKANLAR İSTİFA ETTİ

Kongre üyeleri fesih kararını "darbe" olarak niteledi. Bazı bakanlar istifa etti.

Peru Dışişleri Bakanı Cesar Landa, Ekonomi ve Maliye Bakanı Kurt Burneo, Adalet ve İnsan Hakları Bakanı Felix Chero Medina, Eğitim Bakanı Rosendo Serna Roman, Çalışma Bakanı Alejandro Salas, İletişim ve Ulaştırma Bakanı Richard Tineo Quispe istifa ettiklerini açıkladı.

Castillo'nun avukatı Benji Espinoza da Twitter hesabından, "Anayasal düzende bir kopukluk olduğu için, vatandaş Pedro Castillo'nun savunmasından geri dönülmez şekilde vazgeçmek zorundayım" açıklamasını yaptı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Francisco Morales, düzenlediği basın toplantısında, "Bugün 20. yüzyılın en saf üslubuyla bir darbe oldu ama başarısızlığa mahkum bir darbe, çünkü Peru demokrasi içinde yaşamak istiyor. Bu darbenin hiçbir hukuki dayanağı yoktur." diye konuştu. Morales, Anayasaya göre Castillo'nun kararını desteklemeyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dina Boluarte'nin Cumhurbaşkanlığı görevini devralması gerektiğini söyledi.

KONGRE, CASTİLLO'YU GÖREVDEN ALDI

Peru Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, hükümeti devirmekle suçladığı Kongre tarafından "kalıcı ahlaki yetersizlik" suçlamasıyla görevinden alındı. Castillo'nun görevinden alınması yönündeki karar, genel kurul toplantısında 101 lehte, 6 aleyhte ve 10 çekimser oyla kabul edildi.

Kongre'de Castillo'nun görevden azledilmesi kararına gerekçe olarak "Kamu fonksiyonlarını gasp etmeye, devlet yetkilerinin işleyişini engellemeye ve siyasi anayasa tarafından kurulan düzeni ihlal etmeye çalışmak" gösterildi.

GÖZALTINA ALINAN CASTİLLO CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

Castillo, Kongre'yi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararının ardından polis tarafından gözaltına alındı.

Peru basınındaki haberlerde, Castillo'nun, ulusa sesleniş konuşmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan çıktıktan sonra gözaltına alındığı belirtildi.

Castillo'nun bulunduğu yere Peru Cumhuriyet Savcısı Patricia Benavides ve Yetki Yolsuzluğuna Karşı Savcılar Özel Ekibinin (EEFCOP) koordinatörü olan Savcı Marita Barreto'nun geldiği aktarıldı.

Öte yandan, Eyalet Savcısı Daniel Soria, Castillo'nun aldığı kararların anayasaya aykırı olması gerekçesiyle hakkında suç duyurusunda bulundu.

Castillo, polisler eşliğinde arabaya bindirilerek, başkent Lima'ya bağlı Ate semtindeki Barbadillo Hapishanesine götürüldü.

Castillo, hakkında ikisi "suç örgütünün parçası olup olmadığına yönelik" beş cezai soruşturma yürütülüyor. Başsavcılık, 12 Ekim'de Castillo'yu bir suç örgütüne liderlik ettiği ve kamusal suçlar işlediği iddiasıyla yolsuzluk yapmakla suçlamıştı. Çeşitli dönemlerdeki açıklamalarında kendisine yönelik suçlamaları kabul etmeyen Castillo, Kongre'nin kendisine darbe yapmak istediğini birçok kez söylemişti.

NE OLMUŞTU?

Peru’nun Cajamarca bölgesinden olan 52 yaşındaki ilkokul öğretmeni Pedro Castillo, 2017 yılında 75 gün süren ve ülkeyi etkileyen öğretmen grevlerinde öne çıkan bir isim olmuştu. Ekim 2020’de ise sol bir parti olan Özgür Peru Partisi başkanlığına aday olarak siyasete girmişti. Castillo, devlet başkanlığı görevini 28 Temmuz 2021'den bu yana yürütüyor. Seçimde rakibi olan Popüler Güç Partisi adayı sağcı Keiko Fujimori ülke genelinde 802 sandıktaki yaklaşık 200 bin oyun iptali için JNE’ye itiraz etmiş, destekçileriyle Castillo karşıtı gösteriler düzenlemişti.

Castillo’nun 2018’de Bolivya’nın başkenti La Paz’da katıldığı bir konferansta, “ulusal ve uluslararası düzeyde denize erişimin Bolivya ülkesinin hakkı olduğunu ve halka danışacağını” söylediği iddia edilmişti. 

Bolivya, 1879-1883 Pasifik Savaşı’nda Şili ile girdiği savaşı kaybederek okyanusa olan kıyısını kaybetti. Bu savaş sonucunda Bolivya tamamen bir kara ülkesi haline geldi.

Lahey’deki Uluslararası Mahkemede, 2013’te Şili ile bir deniz anlaşması yapmak için dava açan Bolivya, buradan herhangi bir sonuç alamamıştı.

Peru'da Kongrenin vatana ihanet ettiğini öne sürdüğü Pedro Castillo için 5 yıl siyaset yasağı istenmesine karşı Kasım ayında protestolar düzenlenmişti. (DIŞ HABAERLER)

ÖNCEKİ HABER

AB, Rusya'ya karşı 9'uncu yaptırım paketini hazırladı

SONRAKİ HABER

İngiltere'de 7 havalimanında sınır güvenlik personeli greve çıkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa