08 Aralık 2022 15:58

‘Yönetmelik hekimlik mesleğine darbedir’

Bakanlığın çıkardığı yönetmelikle, özel muayenesi olan hekimlerin serbest çalışma hakkını kısıtlanacağını vurgulayan hekimler “Yönetmelikle hekim emeği ucuzlayacak zincir hastaneler kazanacak" dedi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

İstanbul Tabip Odası (İTO), Sağlık Bakanlığının 6 Ekim’de yayımladığı yönetmelikle özel muayenesi olan hekimlerin serbest çalışma özgürlüklerini engellemesine tepki gösterdi. Uzmanlık derneklerinin ve çok sayıda serbest çalışan hekimin katıldığı toplantıda, çalışma özgürlüklerinin elinden alındığına dikkat çeken hekimler “Bu yönetmelik hekimlik mesleğine darbedir” dedi.

Sağlık Bakanlığının ‘Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelik’ değişikliğine tepkiler sürüyor. Yönetmeliğin hekimlerin serbest meslek faaliyetlerini çok büyük ölçüde kısıtlayacağını, hastaların  mahremiyetini ve hekim seçme hakkını ihlal edeceğini dile getiren hekimler “Yönetmelikle hekim emeği ucuzlayacak. Yönetmelik, 7 bin hekimden en az 2-3 bininin yurt dışına gitmesine neden olacak” uyarısını yaptı.

“SAĞLIK SERMAYESİ VAZGEÇMİYOR”

İTO Özel Hekimlik Komisyonu Üyesi Dr. Hasan Oğan, yönetmelikle muayenehane hekimlerinin uğrayacağı hak kayıplarına dikkat çekerek “2010’da da aynı şeyi yaşadık. Kurtulduk diye tam sevinirken 12 sene sonra tekrar muayenehanelerimizin kapatılmasıyla karşı karşıyayız. Sağlık sermayesi muayenehanelerin kapatılmasını istiyor” dedi. Oğan yönetmeliğin, sözleşme için bir boş uzman kadro şartı ve bir sağlık kuruluşuyla bir yıllık sözleşme yapılabilme şartı getirdiğine dikkati çekerek “Bunun da ucu açık. Sağlık kurumları ancak mevcut kadrolarının yüzde 15’i kadar hekimlerle sözleşme yapabilecek” dedi.

“SERBET MESLEK HAKKIMIZI KAYBEDECEĞİZ”

Serbest meslek haklarını hekimler olaraktan kaybedeceklerini dile getiren Oğan, “Özel sağlık sektöründe ya da kamuda çalışan hekim herhangi bir olumsuzluk karşısında muayenehane açma özgürlüğünden feragat etmiş olacak. Yani ya kamuda çalışacak ya da özel sağlık sektöründe çalışmak zorunda kalacak” diye konuştu.

“ZİNCİR HASTANELERİN İŞİNE YARIYOR”

Prof. Dr. Alper Döventaş ise yönetmelikle ilgili açtıkları davalardan yürütmeyi durdurma kararı çıkmazsa geleceklerinin ipotek altına alınacağına dikkat çekti. Büyük sermaye grubuna ait bir özel hastanede başhekimlik yapan bir hekim söz alarak, “Yaklaşık üç ay önce istifa ederek, kendi muayenehanemi açtım. Yönetmelik zincir hastanelerin işine yarayacak. Muayenehaneler tamamen engellendiğinde yapacağınız tek şey özel hastanelere gelmek olacak. Bir yıllık sözleşme demek duruma bakılacak ‘müşteri’ getiren hekimler kalacak diğer hekimlerin sözleşmesi yenilenmeyecek. İşini kaybeden muayenehane de açamıyor. Bu başımıza geleceklerin ilk aşaması, durmayacaklar. İptali için uğraşalım” dedi.

“MANTIKSIZ BİR YÖNETMELİK”

Op. Dr. Oytun İdil

Gazetemize konuşan Op. Dr. Oytun İdil ise özel hekimliği tamamen tasfiye edecek bir yönetmelikle karşı karşıya olduklarına işaret ederek  “Bu durumda hastane seçme ihtimalimiz kalmıyor. Onun dışında hasta ameliyatını yapacak doktor bulamayacak. Türkiye’de mesela üç kişi yapıyor bu ameliyatı. Hastanın o doktoru seçme ihtimali kalmıyor. Ameliyatı yaptırma ihtimali de kalmıyor. Tamamen yasak koyuyor. Hastanelere yasak. Cerrahlara yasak. Niye düzenlendiğini ben anlamadım. Her şey yasak. Bu yüzden mantıksız” ifadelerini kullanarak yönetmeliğin kamu sağlığını da tehdit ettiğini söyledi.

ÇALIŞMA ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ ELİMİZDEN ALIYORLAR”

Prof. Dr. Gazi Zorer

35 yıldır muayenehane hekimi olarak çalışan Prof. Dr. Gazi Zorer, yönetmelikle serbest çalışan hekimlerin büyük ölçüde çalışma imkanlarını kaybedeceğine dikkat çekerek “Zaten düzenlemeye göre özel hastanelerde Türkiye’de ancak 500 hekim, sözleşme yapacak kadar kadro var. 7 bin hekim var. 6 bin 500’ü anlaşma yapamayacak. Bize kamuda ya da özel hastanelerde ücretli olarak çalışmamız öneriliyor. Bir kere temel hak ve özgürlüklerimizi elimizden alıyor, çalışma özgürlüğümüzü elimizden alıyor.  Serbest çalışma hakkımız elimizden alınırsa hekimlerin çoğu yurt dışına gider” uyarısında bulundu.

“HASTALAR DA MAĞDUR OLACAK”

İstanbul Tabip Odası Yöneticisi Dr. Cegerğun Polat

İstanbul Tabip Odası Yöneticisi Dr. Cegerğun Polat, yönetmeliğin Anayasa’ya aykırı, serbest çalışma hakkının ihlali ve mesleki bağımsızlığa darbe anlamına geldiğini belirterek “Yönetmelikle büyük sermaye grupları bu alanı domine edecek, tekelleşecektir. Sağlık hizmetinin yürütücüleri olan hekimler etkisizleşecektir. Yönetmelik mesleğimize ve mesleki uygulamalara yapılmış bir darbedir” dedi. Yönetmeliğin daha fazla nasıl para kazanırım diyen sağlık sermayesinin işine yarayacağına işaret eden Polat “Hekim vicdanlıdır, hastasını düşünür. Burada hastalar da mağdur olacak” diye konuştu.

“HEKİM EMEĞİNİ UCUZLATACAK”

Yönetmeliği ‘Medipol yasası’ olarak tanımlayan Polat, “Sağlık turizmiyle yurt dışından çok sayıda hasta geliyor İstanbul’a. Buraya göz diken bir sermaye var. Büyük sermaye grubu ‘Bu parayı ben alacağım’ diyor. Hekimin emeğine göz diken bir sağlık sermayesi var. Ben on yıldır özel hastane hekimliği yapıyorum. Bizim çalışma özgürlüğümüzü elimizden alıyorlar. Yönetmelikle rekabet oluşturup hekim emeğini ucuzlatacaklar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

6 yaşındaki çocuğun "evlendirilmesi" Meclis gündeminde: Cemaatle ilgili ne yapıldı?

SONRAKİ HABER

TKP üyesi araştırmacı tarihçi Mehmet Bozkurt uğurlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa