TGC Basın Müzesi'nde "#EyÖzgürlük!" sergisi açıldı
"#EyÖzgürlük! Türkiye’de Basın ve Düşünceyi İfade Özgürlüğü Görsel Sanatlar Sergisi" TGC Basın Müzesi'nde ziyarete açıldı.
Fotoğraf: TGC
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Basın Müzesi'nde "#EyÖzgürlük! Türkiye’de Basın ve Düşünceyi İfade Özgürlüğü Görsel Sanatlar Sergisi" açıldı.
28 fotoğraf, resim, seramik ve heykel sanatçısı katıldığı sergi 8-24 Aralık tarihleri arasında ziyarete açık olacak.
Küratörlüğünü Fatma Batukan Belge’nin üstlendiği sergi Murat Erdin, Aybeniz Ece Uçan, Cihan Oğuz, Erol Aktı, Esin Yolçınar ve Öznur Oğraş Çolak’dan oluşan TGC Kültür Sanat Komisyonu tarafından düzenlendi.
Sergi, Adviye Bal, Armağan Ulusoy, Asuman Aktüy, Aybeniz Ece Uçan-Esin Yolçınar, Aynur Karakaş Karaağaç, Bahri Genç, Beril Anılanmert, Buket Acartürk, Deniz Pireci, Didem Erk, Ercan Arslan, Erkan Özdilek, Fatma Batukan Belge, Filiz Yıldız, Güngör Güner, Haniyeh Aeini, Huri Aykut Ülker, Kaan Sağanak, Leman Kalay, Maryam Salahi, Mehmet Aksoy, Mehmet Dere, Meriç Hızal, Nurdan Arslan, Safiye Başar, Sebati Karakurt, Uğur Şahin ve Vedat Arık’ın eserlerinden oluşuyor.
TURGAY OLCAYTO: EY ÖZGÜRLÜK SERGİSİ'NİN TAM ZAMANIDIR
Dün saat 18.30'da açılan sergide, açılış konuşmasını TGC Başkanı Turgay Olcayto yaptı. Olcayto, "İnsanın insana reva gördüğü kıyımlara karşı duran ünlü Fransız şairi Paul Eluard aynı zamanda bir barış aktivistiydi. Onun 'Ey Özgürlük' şiiri dünyanın her köşesindeki savaş karşıtlarına mücadele gücü aşıladı. Türkiye’de de Oktay Rıfat 'Elleri Var Özgürlüğün' şiiriyle Eluard’a eşlik etmiş oldu" dedi.
Özgürlüğün soluğunu içinde hissedemeyen sanatçının insanlık için kalıcı eserler vermesinin beklenemeyeceğini söyleyen Olcayto, "Ülkemiz fevkalade güç koşullardan geçiyor. Sansürün yaşantımızın ayrılmaz bir parçası haline getirildiği, temel hak ve özgürlüklerin, adaletsizliğin, eşitsizliğin yerleştiği toplumda artık kaba gücün yasaları işliyor. Daha yaşanası bir dünya için bütün insanlığın sanatçılara gereksinimi var. Bu açıdan baktığınızda ‘Ey Özgürlük’ sergisinin tam da zamanıdır diye düşünüyorum" diye konuştu.
SİBEL GÜNEŞ: BASIN MÜZESİ İSTANBUL'UN KÜLTÜR VARLIĞIDIR
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş de serginin düzenlendiği TGC Basın Müzesi’nin iktidarın sansürle, baskıyla, gözaltı ve tutuklamalarla yok etmeye çalıştığı gazeteciliğin simgesi olduğuna işaret etti.
TGC’nin kısıtlı olanaklarıyla ayakta tutulmaya çalışılan Basın Müzesi için hiçbir destek alamadıklarını kaydeden Güneş, "Binanın sahibi olan İstanbul Büyükşehir Belediyesine binanın kendisi, çatısı ve bacasıyla ilgili ciddi sorunların çözümü için yazdığımız yazılara İBB bürokratları tam bir kayıtsızlık içindeler. Önceki İBB Yönetimi Basın Müzemizi tahliye etmek için büyük bir çaba göstermişti. Yasal haklarımızı kullanarak tahliyeyi durdurduk. 2019’dan bu yana da yeni İBB yönetimiyle defalarca görüşmemiz oldu. Ancak İBB bürokratları çözüm üretmiyorlar. Unutmayalım ki Müze İstanbul’un kültür varlığıdır. Basının hafızasıdır. Müzemizi ayakta tutmak için elimizden geleni yapacağız" dedi.
FATMA BATUKAN BELGE: TÜM GAZETECİLERİ ONURLANDIRMAK İÇİN…
Sergi küratörü Fatma Batukan Belge de "Segi fikri, bu ağır ve zor koşullarda mesleğini hakkıyla yapan tüm gazetecilerin emeğini onurlandırmak için ortaya atıldı. Ama ardından 'Bir ülkede basın ve ifade özgürlüğü yoksa o ülkede insan hak ve özgürlükleri de yoktur' düşüncesinden yola çıkarak serginin kapsamını genişlettik" bilgilerini paylaştı.
MURAT ERDİN: UMARIM BİR GÜN BU SERGİLERİ NOSTALJİ OLSUN DİYE YAPARIZ
TGC Kültür Sanat Komisyonu Başkanı Murat Erdin ise serginin açılışında “Umarım günün birinde bu tür sergileri nostalji olsun diye yaparız ve hep birlikte eskiden neler olmuş Türkiye’de deriz” diye konuştu.
Sergiye müzisyen İlker Arslan da gitarıyla katıldı. (MEDYA SERVİSİ)