10 Aralık 2022 04:15

“Çoğu işçi burada çalışmak için memleketlerinden göç etti”

Eczacıbaşı’ya ait kurşun madeninde çalışan 243 işçi “küçülme” gerekçesi ile 4 Aralık Madenciler Günü’nde işten atıldı. İşçilerin mücadelesi devam ediyor.

Fotoğraf:Evrensel

Paylaş

Balıkesir’in Balya ilçesinde faaliyet gösteren Eczacıbaşı’ya ait kurşun madeninde çalışan 243 işçi “küçülme” gerekçesi ile 4 Aralık Madenciler Günü’nde işten atıldı. Daha önce Bağımsız Maden-İş’te örgütlenmeye başlayan işçilerin işten atıldıktan sonra başlattıkları direniş devam ederken, işçiler bölgede yürüyüş ve basın açıklamaları da yapıyor. Siyasi partiler de işçilere dayanışma ziyaretlerinde bulunuyor. Çoğu işçi, “Burada 30 yıllık iş var” dendiği için başka kentlerden gelip Balya’ya taşındığını söylüyor.

İşçiler önceki gün yaptıkları açıklamada, yardımcı işler, ekstra teknolojik ve teknik bilgi gerektiren işlerin dışındaki alanların da taşerona devredildiğini söyledi. Madende sendikal faaliyetle birlikte baskıların da başladığını belirten işçiler, “18 Kasım tarihinde Sargın firmasında sendikal faaliyete öncülük eden üyemiz haksızca işten atılmıştır. Üyelik çalışmalarına devam edilmesiyle 1’i Aselmak’tan 4’ü Sargın’dan olmak üzere 5 üyemiz daha işten atılmıştır” dedi.

“COĞRAFİ KOŞULLAR BAHANE”

Esan Eczacıbaşı’nın 3 Aralık’ta maden sahasındaki coğrafi koşulların uygun olmadığını gerekçe göstererek faaliyetlerini süresiz şekilde azaltacağını bildirdiğini aktaran işçiler şunları söyledi: “Esan Eczacıbaşı asıl işverenliğinde Sargın firması alt işverenliğinde çalışan 200’ün üzerinde maden işçisinin iş akdinin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde sonlandırılacağı bildirilmiştir. Esan Eczacıbaşı’nın ve Sargın firmasının gerekçe olarak gösterdiği hususlar gerçeğe, akla ve hukuka aykırı niteliktedir... Esan Eczacıbaşı maden havzasındaki coğrafi yapı firmanın 16 yıl önce bu bölgede faaliyete başladığı yapı ile aynıdır. Yapı üzerinde bir değişiklik yoktur. İklim koşulları ise geçen seneye göre bile daha uygundur.”

“İŞTEN ATMALAR KANUNA AYKIRI”

İş Kanunu’nun 29. maddesine göre toplu işten çıkarmaların en 30 gün önceden işyeri sendika temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirilmesi gerektiğini dile getiren işçiler, “Biz işten çıkarılırken bu süreç işletilmemiştir. Yine 29. maddenin son fıkrasında ‘İşveren toplu işçi çıkarılmasına ilişkin hükümleri 18, 19, 20 ve 21’inci madde hükümlerinin uygulanmasını engellemek amacıyla kullanamaz; aksi halde işçi bu maddelere göre dava açabilir’ ifadesi yer almakta. Esan Madencilik ve Sargın tarafından uygulanmayan bu hukuki süreçler bize toplu işten çıkarma işleminin sendikal amaç ile işçilerin alacaklarına, haklarına çökmek amacı ile yapıldığını ortaya sermektedir” dedi.

Esan Eczacıbaşı ve Sargın firmasında çalışan maden işçileri çalışma süresince de hukuka aykırı, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini ihlal eder nitelikte uygulamalar ile karşılaştıklarını belirtti. İşçiler, “Eczacıbaşı Holding, kamuoyundaki imajı yurttaş haklarına saygılı, toplumsal cinsiyet, kadın hakları, hayvan hakları, kültür, sanata kurumsal destek pratikleri üzerine yükselirken madencilik pratiğinde katı taşeron sistemine dayalı düşük ücretli bir kölelik modeliyle işçilerin emeklerini, bedenlerini, ruh sağlıklarını tarumar eden, Balya’nın tarım arazilerini, Çine, Milas’ın ormanlarını, suyunu doğasını yağmayla metalaştıran bir faaliyet üretir” dedi.

İşçiler Özyeğin Holdinge bağlı Polyak Madencilik patronunun da sendikada ısrar ettiği için işinden attığı iki çocuk babası Madenci Erdoğan Çapaklı’nın direnişini selamladı.

“İŞÇİLERLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ”

Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır da yaptığı konuşmada patrona seslendi, Çakır, “Bu işi bir an önce çözün. Çözmezseniz biz İstanbul’a da Ankara’ya da İzmir’e de geliriz. İşçinin hakkını söke söke alacağız. Biz taşeron da tanımıyoruz” dedi.

Emek Partisi Balıkesir İl Başkanı Cemil Tosunoğlu da “Seçimlerde bana oy verin, sizi kurtaracağım diyen tek adam, tek parti yönetiminin ülkeyi getirdiği duruma bakın. İşçiler işinden ediliyor. Haksız ve hukuksuz bir şekilde işten atılan işçilerin mücadelesinde yanlarında olacağız” dedi. (Balıkesir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

“Asıl kamu yararı ormanın, zeytinin, yaşamın korunmasıdır”

SONRAKİ HABER

Cumhur İttifakı'nın başörtüsü ve aile düzenlemesini içeren anayasa teklifi Mecliste

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa