10 Aralık 2022 04:33

‘İşveren gömer, sendika suyu döker’

Federal Mogul’daki işten atmaların ardından Kalibre Boru’da 11 işçi tazminatsız şekilde işten atıldı. Türk Metal ise işten atmalar karşısında sessizliğini koruyor.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Gözde MEYDAN
Kocaeli

Kocaeli’de Türk Metal’in örgütlü olduğu iş yerlerinde tazminatsız işten atmalar devam ediyor. Federal Mogul’daki işten atmaların ardından Kalibre Boru’da 11 işçi tazminatsız şekilde işten atıldı. Türk Metal ise işten atmalar karşısında sessizliğini koruyor. İşten atılan bir işçi, daha önce başka bir nedenle tartıştığı baştemsilcinin kendisine “Sendikanın burada yapacağı bir şey yok. İşveren gömer, sendika suyu döker” dediğini ifade etti. İşçi, işten atmalar karşısında tek bir adım atılmamasının bu anlayıştan kaynaklı olduğunu söyledi.

DAHA ZOR BİR BÖLÜME VERDİLER

Yaklaşık 5 yıldır Kalibre Boru’da çalışan ve geçtiğimiz günlerde işten atılan işçi yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Ben rahatsızlığım nedeniyle uzun süre ayakta çalışamıyorum. Bunu fabrikanın tesis müdürü de sendikacılar da biliyor. Tesis müdürüyle görüştüğümde bölümümün değiştirilmesini, rahatsızlığım arttığında rapor almak zorunda kaldığımı ve bunu istemediğimi söyleyerek yer değişikliği talep ettim. Bunun üzerine beni daha zor bir bölüme verdiler. Heyet raporu alarak tekrar başka bir bölüme geçebildim. Şimdi bu süreçte rahatsızlığım nedeniyle aldığım raporları işten atma gerekçesi olarak gösteriyorlar.”

"TEMSİLCİ ARKASINI DÖNÜP GİTTİ"

İşten atmaların yaşandığı gün vardiya bitimine yakın kapıya çağrıldıklarında sendika temsilcisinin de orada olduğunu belirten işçi, “Biz 5 kişi kapıda beklerken temsilci yanımıza dahi gelmedi, içimizden bir arkadaş gidip ‘Abi bizi neden çağırdılar?​’ diye sorduğunda ‘İnşallah düşündüğüm şey değildir’ deyip arkasını döndü gitti. İşte böyle bir sendikal anlayış, işçi atılıyor, sendikacı öyle bakıyor. Daha önce bu anlayış nedeniyle de baştemsilciyle tartışmıştım. İşle ilgili bir sorun yaşamıştık, ölçümü yanlış yapmıştık. Hata işçide olduğu için iki yevmiye kesme cezası vermişlerdi. Ben de merak ettim, sendikacıya ‘Böyle durumlarda sendikamız ne yapıyor?​’ diye sordum. Bana verdiği cevap ‘Sendika bu durumlarda ne yapacak. İşveren gömer, sendika suyu döker’ oldu. Şimdi kışın ortasında tazminatsız işten atılıyoruz. İşveren gömüyor, sendika da sessiz kalarak suyu döküyor” diye konuştu.

İşten atıldığında ‘Kışı nasıl geçireceğim?​’ diye düşündüğünü belirten işçi, “İnsan kaynaklarına gidiyorsun, yanında kimse yok. Soru soracaksın soramıyorsun. Atılan arkadaşlarımız arasında bu iş yerine sapasağlam girmiş, burada çalışırken rahatsızlananlar var. Tazminatımızın verilmesi, bu kış günlerinde yaşadığımız mağduriyetin çözülmesi gerekirdi. Sendika bu sorunların hiçbiriyle ilgilenmiyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Cumhur İttifakı'nın başörtüsü ve aile düzenlemesini içeren anayasa teklifi Mecliste

SONRAKİ HABER

Öztürk Yılmaz'ı bıçaklayan saldırgan tutuklandı: Devlet büyüklerine yönelik sözleri nedeniyle bıçakladım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa