09 Aralık 2022 17:06

Seçimle kazanılamayınca davalar açıldı, soruşturmalar başlatıldı | İBB’ye “terör soruşturması” sürecinde neler yaşandı?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ortaya attığı iddialarla başlayan İBB’ye “terör soruşturması”nda neler yaşandığını derledik.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ortaya attığı iddialarla başlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) “terör soruşturması” sürüyor. Yeterli oyu alamayınca seçimlerin hukuksuzca tekrarlanması, İBB Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu’na açılan davada hapis ile siyasi yasak talebi ve terör soruşturması… İktidarın seçimle kazanamadığı İBB’ye yönelik hamleleri sürerken İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı da geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak “terör soruşturması”nı gündeme getirmişti.

Kürtçe hutbe okudukları gerekçesiyle tutuklanan Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyeleri hakkında hazırlanan iddianamede İBB’nin gassal alımlarında bu derneği referans aldığının öne sürülmesi ile başlayan süreç, Soylu’nun Meclis kürsüsünden İBB’de çalışan 557 kişinin “terör örgütleriyle bağlantılı” olduğu iddiasını ortaya atmasıyla alevlenmişti. Aradan geçen zamanda İBB’ye müfettişler atandı, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan iktidar ortağı Bahçeli’ye birçok isim İBB’yi ve İmamoğlu’nu hedef aldı. Muhalefet ise iktidarın bu baskısına tepki gösterdi. Geçtiğimiz günlerde de İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Çataklı, soruşturmada sona gelindiğini açıklamıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ortaya attığı iddialarla başlayan İBB’ye “terör soruşturması”nda neler yaşandığını derledik.

SOYLU’NUN İDDİALARI

09 Aralık 2021 | Süleyman Soylu, Meclis’te konuştu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM'deki bütçe görüşmeleri sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan personel alımları ile ilgili iddialarda bulundu.

Soylu, İmamoğlu'nun İBB Başkanı olmasının ardından belediyeye 33 bin kişi alındığını, bunun 12 bininin güvenlik kayıtlarına bakıldığını, 557 kişinin “terör örgütleriyle” bağlantılı olduğunu öne sürdü.

Soylu, “İstanbul'a yaklaşık 33 bin kişi alındı ve bu 33 bin kişiden ancak 14 bin kişinin bilgisi bize intikal ettirildi ve 33 bin kişiden 12 bin kişiye ancak bakıldı, 455'inin PKK ve KCK kaydı var, 80'inin DHKP-C kaydı var, 20'sinin de MLKP kaydı var, 2'sini MKP kaydı var ve diğerlerinin de kayıtlarını her birinize gönderebilirim" İfadelerini kullandı.

10 Aralık 2021 | İmamoğlu'dan Soylu'ya yanıt: Yalanı konuş, iftiranı at, köşene çekil

İmamoğlu, 3. doz koronavirüs aşısını olmasının ardından hastane çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, Soylu'nun iddialarına "86 bin İBB çalışanını zan altında bırakıyor” diyerek yanıt verdi.

İmamoğlu , “Dün aslında cevap verecektim ama bekledim, niye? Yani şimdi ülkede sokakta gezen ya da bir kurumda çalıştığını bildiğiniz 557 terör örgütü üyesi var diyeceksiniz, bekledim ki herhalde gelip onları alacaklar İBB'den. Terör örgütü üyesiyle gelip tutuklayacak değil mi? Yalanı konuş, iftiranı at, köşene çekil" diye konuştu.

13 Aralık 2021 | İBB Meclisi'nde "terör örgütü üyesi çalışan" tartışması

İBB Meclis aralık ayı olağan toplantısı, Yenikapı'daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde yapıldı.

Toplantıda, Soylu'nun açıklamaları tartışıldı. İBB AKP Meclis Üyesi Özlem Erol'un, Soylu'nun iddiasının da içinde bulunduğu araştırma soru önergesi oy çokluğuyla kabul edildi.

24 Aralık 2021 | İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Cumhurbaşkanı yanlış yerden bilgi alıyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti'nin "Eşitlenen Türkiye" teması ile ilki gerçekleştirilen İYİ Kalkınma Kongresi’nde katıldı.

Burada yaptığı konuşmada İBB’nin işe alımları ve terör iddialarına değinen İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı: “İBB Meclisi’nde grup başkanvekili ’45 bin kişiyi işe aldınız’ dedi. Aradan birkaç hafta geçti, İçişleri Bakanı ’33 bin kişiyi işe aldınız’ dedi. Sayın Cumhurbaşkanı ’45 bin kişi’ diyor. Birincisi yanlış yerden bilgi alıyor ve aldatılıyor. İBB 21 bin 179 kişiyi işe aldı.

15 bin kişi işten çıkarıldı deniyor. Bunu da söyleyeceğim; emeklilik nedeniyle ayrılanlar 3 bin 792, mevsimlik işler nedeniyle ayrılanların sayısı 3 bin 3 bin 449 kişi, kendi isteğiyle ayrılanlar 3 bin 60 kişi, iş akdini feshettiğimiz sayısı 3 bin 400 kişi, bunun da 1600’ü iki seçim arası alınmış."

26.12.2021 | Erdoğan: 15 bin kişiyi çıkarıp, terör örgütüyle iltisaklıların da olduğu 45 bin kişiyi işe aldılar

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin İstanbul Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda konuştu.

İmamoğlu’nun açıklamalarının ardından henüz iki gün geçmişken Erdoğan, burada yaptığı konuşmada İBB’yi hedef alarak, "Bir hesaba göre 13 bin 500, bir hesaba göre 15 bin kişiyi işten çıkarıp aralarında terör örgütüyle iltisaklıların da bulunduğu 45 bin kişiyi aldılar" diye konuştu.

26.12.2021 | İçişleri Bakanlığı İBB'ye 'özel teftiş' başlattı

İçişleri Bakanlığı, İBB’de işbaşı yaptırılan bazı çalışanların, "terör örgütleriyle iltisaklı/irtibatlı" oldukları suçlamasıyla özel teftiş başlatıldığını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bağlı kuruluşları ve şirketlerinde işbaşı yaptırılan personelden; 455'inin PKK/KCK,  80'inin DHKP-C, 20'sinin MLKP, 2'sinin MKP,  ayrıca bazılarının FETÖ ve diğer terör örgütleriyle iltisaklı/irtibatlı olduğu yönünde ihbar, şikayet ve elde edilen tespitler üzerine, konunun tüm yönleriyle soruşturulması için Bakanlığımızca özel teftiş başlatılmıştır."

27.12.2021 | İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Bizim kimsenin belediyesiyle işimiz yok

Soylu, İBB'ye yönelik teftiş ilgili konuştu, "Bizim kimsenin belediyesiyle işimiz yok. Bizim terörle mücadeleyle işimiz var ve bunu yapmak, Türkiye'yi alarmda tutmak zorundayız. 'Niye tutuklamıyorsunuz?' diyorlar. Biz araştırmak soruşturmakla mükellefiz. O da bağımsız yargının işidir" ifadelerini kullandı. Soylu, İBB'nin işe alınan kişilerle ilgili Valilikten yardım almadığını söyledi.

MUHALEFETTEN TEPKİLER YÜKSELDİ

27 Aralık 2021 | Ekrem İmamoğlu'ndan "özel teftiş" açıklaması: Millet buna artık gülüyor

Teftişin kararının ardından İmamoğlu, CHP Genel Merkezi'nde açıklama yaptı, "Millet buna artık gülüyor" dedi.

Yavaş ve Soyer’den İmamoğluna destek açıklamaları: Asılsız ithamların karşısında tek vücut olacağız

CHP'li 10 büyükşehir belediye başkanı Ankara’da bir otelde düzenlenen programda bir araya geldi.

 Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Kentlerimizde yaşanan bu güven duygusu ve huzur iklimine rağmen, belediye başkanlarımız hakkında son günlerde çok ağır sözler söylenmekte ve açıklamalar yapılmaktadır. Altını çizerek vurgulamak isterim ki; büyükşehir belediye başkanları olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da haksızlıkların karşısında olacağız. Dayanışma içerisinde, bir bütün olarak hareket edecek, süreci yakından takip edecek ve asılsız ithamların karşısında tek vücut olarak yer almaya devam edeceğiz" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de Twitter’dan yaptığı paylaşımda, "Ekrem İmamoğlu başkanım yolumuz uzun, gelecek günler güzel. Adaletin, hukukun üstünlüğünün siyasete feda edilmeyeceği bir memleketi hep birlikte kuracağız. Yanınızda olmaya, desteğimizi büyütmeye devam edeceğiz…" ifadelerini kullandı.

CHP, İYİ PARTİ, HDP, GELECEK’TEN AÇIKLAMALAR

Aynı gün içerisinde CHP, İyi Parti, Gelecek Partisi ve HDP’den teftişe ilişkin tepki açıklamaları geldi.

CHP'li Öztrak'tan İBB'ye "terör" teftişine sert yanıt: Gökkubbeyi başlarına yıkarız

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, MYK gündemli basın toplantısında, "Görüyoruz ki Erdoğan millet iradesini saygı göstermeyi bir türlü öğrenemiyor. İstanbul'daki hezimetini bir türlü içine sindiremiyor. İstanbul'u bir değil iki kez kaybetmek canını çok yakmış. Mızıkçılığa devam etmek istiyor" dedi.

Akşener: Sandıkta şamar yemenin taşlarını döşemeyin

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de İzmir’de yaptığı konuşmada "terör" teftişine tepki gösterdi. Akşener, “Bu millet milli iradeye el uzatanları her daim cezalandırmıştır. Yapmayın” dedi.

Beştaş: Sandıkla alamadıkları her yere, bu maymuncuk anahtarıyla girmeye çalışıyorlar

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Terör, iltisak, bayrak, millet, vatan, onların elinde bir maymuncuk anahtarına dönüştü. Sandıkla alamadıkları her yere, bu maymuncuk anahtarıyla girmeye çalışıyorlar" ifadeleriyle teftişe tepki gösterdi.

Davutoğlu: İthamla başlanıp psikolojik ortam oluşturmak doğru değil

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da, “Bir teftiş söz konusuysa objektif kriterler ile yapılmalı ve tamamlandıktan sonra açıklamalar yapılarak, ihmal varsa o zaman ortaya konmalı. Ama daha teftiş başlarken ithamla başlanıp hemen arkasından teftişi getirerek bir psikolojik ortam oluşturmak doğru değil” dedi.

BAHÇELİ DEVREDE

30 Aralık 2021 | Bahçeli: İmamoğlu suçluysa görevinden alınmalı

Teftişin ardından iktidarın küçük ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de devreye girdi. Bahçeli, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu için “Suçluysa elbette görevinden alınmalı, büyükşehir belediye meclisi de yeni başkanı seçmelidir” dedi.

DİAYDER iddianamesi kabul edildi

Aynı gün Kürtçe hutbe okudukları gerekçesiyle tutuklanan Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyeleri hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. İddianamede Kürtçe hutbeden, küs olan aşiret liderlerini barıştırmaya kadar pek çok olay yer alırken  İBB’nin gassal alımlarında bu derneği referans aldığı öne sürüldü.

MÜFETTİŞ AKP'Lİ ÇIKTI

31 Aralık 2021 | Bakanlık müfettişleri İBB'de mesaiye başladı

İBB Sözcüsü Murat Ongun, İçişleri Bakanlığının "terör teftişi" için görevlendirdiği müfettişlerin İBB'de mesaiye başladığını duyurdu.

03 Ocak 2022 | İBB'de görevlendirilen müfettiş AKP'nin adayı çıktı

İBB’de görevlendirilen müfettişlerden Arif Yıldırım’ın 2015 seçimlerinde AKP’den Mersin Milletvekili adayı olduğu ortaya çıktı. Arif Yıldırım, AKP’nin Mersin listesine 6’ncı sırada girmişti.

03 Ocak 2022 | İBB çalışanlarından eylem

İBB'ye yönelik "terör" suçlamasına karşı İBB binası önünde bir araya gelen DİSK'e bağlı Genel-İş ve KESK'e bağlı Tüm Bel-Sen üyesi belediye çalışanları, "İBB emekçisini lekeleyemezsiniz" dedi.

08 Ocak 2022 | İBB'ye başlatılan teftiş "Bir şeyi bulacağız" araştırması gibi

İBB Sözcüsü Murat Ongun, katıldığı televizyon programında, “Sadece bu terör soruşturması olarak gelmedi müfettişler. Bunun içinde göreve geldiğimizden beri yaptığımız tüm ihaleler istendi. Göreve geldiğimizden beri yaptığımız tüm doğrudan teminler istendi. Göreve geldiğimiz günden bu yana verdiğimiz bütün ruhsatlarla ilgili belgeler istendi. ‘Bir şeyi bulacağız' araştırması gibi” diye konuştu.

"FOS ÇIKTI"

05 Nisan 2022 | İmamoğlu "Fos çıktı" dedi, Bakanlık açıklama yaptı

İmamoğlu, FOX TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu Çalar Saat programında, İBB hakkındaki soruşturmaya değindi.

İBB'deki soruşturmayı cadı avına benzeten İmamoğlu, “Bir suçlu varsa suçunu elbette çeker, bunu herkes için konuşuyorum. İkincisi şu ana kadar 8 kişi. Aylar önce manşetler atıldı. 121 milyar lirası kayıp diye İBB'nin. 3 yıldır karaladılar, yerden yere vurdular, iftiralar attılar. Bu bakanın ilk hakareti de değil bana. Bu memleket adına utanç verici bir konuşma yapmıştır, 86 bin İBB çalışanını zan altında bıraktılar. Bugün gelinen ortada bir şey yok, fos çıktı. 100'e yakın müfettiş var oturtacak yer bulamıyoruz. Girmedikleri konu kalmadı. Bir şey bulmadan gelmeyin talimatı almışlar belli ki” diye konuştu.

İçişleri Bakanlığından, İmamoğlu’nın açıklamalarına jet hızıyla yanıt geldi, "Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sürecinin gereği gibi işletilmediği anlaşılmıştır. Büyükşehir Belediyesince birçok personel hakkında hiç güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması talebinde bulunulmadığı, bazı kişiler hakkındaki talebin ise müfettiş incelemesi başladıktan sonra apar topar yapıldığı anlaşılmıştır" iddiaları öne sürüldü.

İBB da Bakanlığın açıklamalarının ardından bir açıklama yaptı: “Son olarak, bundan 4 ay önce ‘apar topar’ şekilde İBB’deki 557 personelin terör örgütleriyle iltisaklı olduğu iddia edilmiştir. Bu kişilerin kimler olduğunu öğrenmek için İBB tarafından, İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği dahil gönderdiğimiz yazılı taleplere hiçbir yanıt verilmemiştir.”

26 Kasım 2022 | Soylu'dan İBB’ye yine "terör" suçlaması

Belediyelerle ilgili yürütülen soruşturmalara ilişkin konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İBB’yi “terör” üzerinden suçlayarak yine hedef gösterdi. İmamoğlu, Soylu’nun daha önce yaptığı “terör” suçlamasından sıfır sonuç çıktığını hatırlatarak, “Ülke adına güvenlik tehdidi olan bir zattır” ifadesiyle tepki gösterdi.

05.12.2022 | İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Çataklı: Soruşturma cuma gününe kadar tamamlanacak

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı belediyelerdeki soruşturmalarda yeni gelişmeler ve soruşturmaların objektif yapılmadığı eleştirilerine yönelik soru üzerine, "Cuma gününe kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle ilgili soruşturma da tamamlanmış olacak. Tevdi raporu, gerekli bilgi, belgeler Cumhuriyet Başsavcılığına iletilecek" dedi. Çataklı'nın bu açıklamalarına rağmen henüz "soruşturma"nın sonucuna ilişkin bir açıklama yapılmadı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Emekli-Sen Samsun Şubesi, emeklilerin maaşlarında artış talep etti

SONRAKİ HABER

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi yönetimi istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa