En temel dört hakkımız için mücadeleye!
ODTÜ’lüler olarak geçen sene bugün çorbamızı geri kazanabilmek için imza topluyorduk. Şimdi ise bir öğrencinin eğitim alabilmesi için gerekli bütün hakları için mücadele ediyoruz.
Fotoğraf: Pexels
Feyza CEREN
ODTÜ
ODTÜ’de doğrudan öğrencileri ilgilendiren konular, tıpkı diğer üniversitelerde olduğu gibi öğrencilerin karar alma süreçlerine dahil edilmediği yöntemlerle belirleniyor. ODTÜ öğrencileri de bunun karşısında demokratik bir alanda fikirlerin söylenebileceği, okulun dört bir yanında duyuruları gerçekleşen forumlarda bir araya geliyor. Herkese açık şekilde alınan forumlar öğrencilerin okul içerisindeki hayatlarında karşılaştıkları çeşitli sorunların bir araya gelinerek alınan kararlarla aşılmaya çalışıldığı mücadele mekanizmalarını oluşturuyor.
Geçtiğimiz günlerde de toplulukların, gençlik örgütlerinin ve öğrencilerin katılımıyla temel haklara dair bir forum düzenlendi.
Öğrencilerin yaşadığı sorunlar dönemin başından bu yana azalmak bir yana dursun devamlı olarak arttı. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen forum, temel haklarımıza dair güncel durumun ve haklarımızı nasıl geri kazanabileceğimizin tartışıldığı bir gündeme sahipti. Forum öncesinde birçok bölümde öğrenciler yaşadıkları sorunları kimi zaman toplantılar alarak kimi zamansa ring bekleyişlerinde, yemekhane sıralarında tartışarak gündemde tutuyor, mutlaka bir şeylerin yapılması gerektiğinin altını çiziyordu.
FORUMDA NELER KONUŞULDU?
Forumda öne çıkan talepler, nitelikli beslenme, barınma ve ulaşım hakkının sağlanması, öğrencilerin çalışma alanlarının sayısının arttırılması ve bu şekilde de öğrencilerin nitelikli eğitim hakkının yeterli düzeyde karşılanmasıydı. 36 bileşeninin imzasıyla bütün ODTÜ öğrencileri, temel hakları için tartışmaya, çözümler bulmaya, bir yol haritası çıkarmaya çağrıldı. Okulda karşılaşılan her sorunda Rektörlükten gelen “Bütçe yok” açıklamasının öğrencilerdeki karşılığı forumda konuşulan konular arasındaydı. Bu konu, forumda ilk olarak okulun bütçesinin şeffaf olmayışı ve bu bütçenin öğrencilerin eğitim hakkı için harcanması gerekirken harcanmadığı, ülkegenelinde eğitim için ayrılan bütçenin yetersizliği üzerinden tartışıldı. Yemekhane sırası ve yemeklerin niteliği, ringlerin ve yurtların yetersizliği ve bu doğrultuda birçok öğrencinin barınma hakkının ellerinden alınması çeşitli alanlarda özelleştirilerek konuşuldu. Bölüm temsilciliklerinintaleplerini aktardıkları, bu sene okula başlayan hazırlık öğrencilerinin büyük bir kısmına yurt çıkmadığı, uzak yerlerdeki KYK yurtlarında ve özel yurtlarda yaşamak zorunda kalmaları gibi sözlerin alındığı forumda bir imza kampanyasının başlatılmasına karar verildi. İmza kampanyası ODTÜ öğrencilerinin bir önceki sene yemekhanenin iyileştirilmesi için gerçekleştirdiği bir mücadele yöntemiydi. İmza kampanyası sürecinde öğrenciler sınıflarda arkadaşlarıyla binlerceimza toplamış, hem imza atarak hem de kampanyayı örgütleyerek deneyim kazanmışlardı.
Geçen sene imza kampanyasıyla ODTÜ’lüler ellerinden alınan çorbayı yemekhane tepsilerine geri döndürmüşlerdi. Fakat doymak, ulaşmak, barınmak, eğitim almak gibi en temel konularda hakların elinden alınması, bir öğrencinin günün büyük bir kısmını ya ring bekleyerek ya yemekhane sıralarında ya da çalışmak için yer aramayla geçirmesi, yaklaşık 1000 öğrenciye yurt çıkmaması yeniden, daha geniş bir mücadelede birleşmeyi zorunlu kılıyor. Alınan temel haklar forumunda imza kampanyasının bu dört talep üzerinden gerçekleşmesi; toplulukların, temsilciliklerin ve gençlik örgütlerinin içinde bulunduğu bir eylem komitesi kurulması ve bu komitenin devamlı bir şekilde genişletilmeye çalışılması kararlaştırıldı. İmzalar toplanırkeneylem komitesine bağlı çeşitli çalışma grupları üzerinden de tüm öğrencilerin bu kampanyayı geliştirmek için içerikler çıkardığı bir durum oluşturulmaya çalışılıyor.
MÜCADELE ETTİKÇE ÖĞRENMEK ÖĞRENDİKÇE KAZANMAK!
ODTÜ öğrencileri olarak geçtiğimiz yıl bugünlerde kaybettiğimiz çorbamızı geri kazanabilmek için imza topluyorduk. Şimdi ise bir öğrencinin üniversitede eğitim alabilmesi için gerekli bütün hakları için mücadele edeceğimiz bir kampanya sürecine giriyoruz. Çorbamızı geri kazanmış olsak bile beslenme hakkımızın güncel durumu; bitmeyen yemekhane sıraları ve yemekhane dışında karşılayamadığımız yemek ücretleriyle karşımıza çıkıyor. Ya da on dakikada bir olan ring seferlerinin yerine yirmi dakikada bir gelen ringleri gittikçe soğuyan havalarda beklemek zorunda bırakılıyoruz. Önümüze çıkan her yeni sorunda geçmiş deneyimlerimizden yararlanırken bir yanda da yan yana gelebileceğimiz daha kalıcı alanları üretmenin yöntemlerini öğreniyoruz. Temel haklarımız için mücadelenin bu süreçte gerektirdiği iki önemli nokta olduğu görülüyor. Birincisi taleplerimiz için bir araya geldiğimiz alanlarda karar mekanizmalarını tüm ODTÜ öğrencilerinin dahil olabileceği biçimlerde genişleterek yeni mücadele alanları inşa etmek, daha ileri yöntemlerle taleplerimizi kazanmanın yollarını aramak. İkinci olarak ise kazanılmış haklarımızı geri almak üzere devamlı olarak mücadele mekanizmalarımızı ilerletmek. Kısacası mücadele ettikçe öğrenmek, öğrendikçe kazanmak!