11 Aralık 2022 11:29

Narlıdere Emek Gençliği Erdal Eren'i andı: Erdallar yaşayacak gençlik kazanacak

13 Aralık 1980’de faşist cunta tarafından yaşı büyütülerek 17 yaşında idam edilen Erdal Eren İzmir’de Narlıdere Emek Gençliği tarafından anıldı. Anmada; "Erdallar yaşayacak gençlik kazanacak" denildi.

Fotğraf: Evrensel

Reklam

13 Aralık 1980’de 12 Eylül faşist cuntası tarafından yaşı büyütülerek 17 yaşında idam edilen Erdal Eren İzmir’de Narlıdere Emek Gençliği tarafından anıldı.

Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan Erdal Eren anma etkinliğine, Emek Partisi İl Başkanı Emine Uyar ile il ve ilçe yöneticileri, Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Başkanı Mustafa Aslan ve 24.dönem CHP Milletvekili Mustafa Moroğlu da katıldı.

Salonda sık sık, “Denizlerden Erdal’a gençlik emeğin saflarına”, “İş bilim özgürlük”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm”, “Diyanete değil eğitime bütçe”, “Yaşasın laik demokratik Türkiye”, “Faşizme ölüm halka hürriyet” sloganları atıldı.

Etkinlikte Narlıdere Emek Gençliği adına konuşan Erdal Eren Doğan, "Tıpkı bugün olduğu gibi Türkiye’nin yakın tarihi gençlik açısından baskı, yoksulluk ve antidemokratik uygulamalar içinde geçmekteydi. Bugün sosyal medyaya sansür yasası, yasaklar ve lisede öğrencilerin giyiminden kuşamına tüm hayatına müdahaleler geçmişte gençlik mücadelesi üzerinde sıkıyönetim uygulamaları gibi gençliğe nefes alacak bir alan bırakmıyordu” dedi.

“KORKU İKLİMİNE HAPSEDİLMEKLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Eğitim masraflarından yemek masraflarına değin okul saatlerini aç geçirdikleri bir dönemden geçtiklerini belirten Doğan, “Bu koşullara tepki gösterecek bütün araçlar ise tek adam iktidarı tarafından büyük oranda engellenmiş durumda. Okullarda bu durumu arkadaşlarımız ile konuşmak istediğimizde okulda siyaset yasak deniyor, gidip bunu sosyal medyada yazayım dediğimizde karşımızda sansür yasası beliriyor. Ve bu zor koşullarda yaşam mücadelesi vermenin yanı sıra bombaların, patlamaların, askeri operasyonların gölgesinde yaratılan korku iklimine hapsedilmekle karşı karşıya kalıyoruz. Yani egemenler diyor ki söz söyleme, sorunlarını ve taleplerini tartışma, bu karanlıktan çıkış yolu arama çünkü biz o yolları kapattık” diye konuştu. 

“ERDAL BU KARANLIK TABLODAN ÇIKIŞ YOLUNU GÖSTERİYOR”

Narlıdere Emek Gençliği Erdal Eren'i andı

Erdal Eren'in 13 Aralık 1980’de 12 Eylül darbecileri tarafından yaşı büyütülerek idam edildiğini hatırlatan Doğan, “Tıpkı bugün olduğu gibi o gün de ülkemizin kaynakları emperyalistlere peşkeş çekiliyor, gençliğin geleceği kapitalist sömürü çarklarının arasında ezilmek isteniyordu. Erdal o günlerde ayağa kalkarak baskıya, sömürüye ve yasaklara karşı mücadele eden gençlik hareketinin parçasıydı. Gençliğin, demokratik üniversite mücadelesi, emekçi çocuklarının orta öğrenimde eşit ve parasız eğitim talebi etrafında yığınlar halinde harekete geçmesi burjuvaziye ve iktidarlarına korku salıyordu. Erdal’ın ve gençlik kesimlerinin askeri darbeciler karşısında geri adım atmadan, korkmadan ve yılmadan mücadeleye sarılması bugün bütün gençlere bu karanlık tablodan çıkış yolunu gösteriyor" dedi.

“DEMOKRATİK ÜLKE OLMANIN YOLU ERDAL'IN MİRASINDAN GEÇİYOR”

12 Eylül darbesinin mirasının gençliği örgütsüzlüğe, tarikat ve cemaat yuvalarına, YÖK’e, baskıya, ucuz işgücü olmaya ve sömürüye mahkum ettiğini belirten Doğan, “Erdal Eren gençliğe örgütlülüğü, devrimci iradeyi ve yaşamı savunmayı miras bırakmıştır. Türkiye’nin bağımsız, gerçekten laik ve demokratik bir ülke olmasının yolu Erdal Eren’in mirasından geçiyor” diye konuştu.

“TÜRKİYE GENÇLİĞİNİ MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ”

Doğan son olarak şunları kaydetti; “12 Eylül darbesinin gençliğe bıraktığı kirli miras bugün Erdoğan iktidarının elinde hâlâ gençliğe karşı kullanılıyor. Erdal’dan mücadele bayrağını devralan Emek Gençliği ise Türkiye’nin dört bir yanında işçi ve öğrenci gençlik yığınları içerisinde gençliğin bu koşullardan kurtulması için bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm şiarıyla mücadelesini sürdürüyor, tüm Türkiye gençliğini mücadeleye çağırıyor. Diktatörler yenilecek, Erdallar yaşayacak, gençlik kazanacak.”

Konuşmanın ardından Erdal Eren’i anlatan sinevizyon gösterimi gerçekleşirken, daha sonra Emek Korosu sahnede yer aldı. Etkinlik, şiir dinletisiyle ve Yel Değirmeni’nin sahne almasıyla son buldu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam