ABD askeri bütçesi "Çin ile gelecekteki çatışmaya" hazırlanıyor
ABD tarihinde ilk kez Tayvan’ı doğrudan silahlandıracak. Cumhuriyetçi Mike Gallagher, "Amerika Çin ile gelecekteki bir çatışmaya hazırlanma yönünde somut adımlar atıyor" dedi.
Fotoğraf: house.gov
ABD Kongresi’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi, Ukrayna savaşını ve Çin ile askeri çatışma planlarını finanse etmek üzere 2023’te orduya yaklaşık bir trilyon dolar harcanması yönünde oy kullandı.
Geçtiğimiz perşembe yapılan oylamada hem Demokrat Partililerin hem de Cumhuriyetçilerin büyük çoğunluğu, ABD Başkanı Joe Biden’ın talep ettiğinden 45 milyar dolar ve geçen yılın bütçesinden yüzde 8 daha yüksek bir rakamla, ABD ordusuna 858 milyar dolar daha harcanmasını kabul etti.
Cumhuriyetçi Parti Wisconsin Temsilcisi Mike Gallagher bütçenin amacını açıklayan şu sözleri sarfetti: “Bu yılki NDAA (Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası), Amerikan sert gücüne yatırım yaparak, Hint-Pasifik’teki Amerikan duruşunu güçlendirerek ve müttefiklerimizi destekleyerek Çin ile gelecekteki bir çatışmaya hazırlanma yönünde somut adımlar atıyor.”
Gallagher yaptığı basın açıklamasında, tasarının “Tayvan’ı silahlandırmak için Ukrayna’dakine benzer bir geri çekilme yetkisi sağlamasından" söz etti. Bütçeye göre, ABD tarihinde ilk kez Tayvan’ı doğrudan silahlandıracak ve 10 yıl boyunca 10 milyar dolarlık silah yardımı yapacak.
Tasarıda Tayvan’a 438 kez, Rusya’ya 237 kez ve Ukrayna’ya 159 kez atıf yapılması ABD’nin önceliklerine işaret ediyor.
SİLAH TEKELLERİ KAZANACAK
Askeri bütçe, Ukrayna savaşının da etkisiyle rekor kârlar elde eden Raytheon, Lockheed Martin ve Boeing gibi silah tekellerine kanlı savaşlar ve siyasi gerilimler üzerinden yeni kârlar vadediyor.
Örneğin ABD Donanması, üç Arleigh Burke sınıfı destroyer ve iki Virginia sınıfı denizaltı da dahil olmak üzere yeni savaş gemileri için 32 milyar dolar alacak. Savunma Bakanlığına (Pentagon) her biri yaklaşık 89 milyon dolara mal olacak 36 adet F-35 uçağı satın alma yetkisi veriliyor.
ABD Deniz Piyadeleri Komutanı General David Berger geçtiğimiz bu hafta yaptığı açıklamada ordunun lojistik hazırlıklar konusunda daha hızlı hareket etmesini istediğini söyledi. “Daha hızlı hareket etmemizi istiyorum. Neden mi? Çünkü karşı tarafın ne zaman harekete geçeceğini asla bilemezsiniz” ifadelerini kullandı.
"2023 YILI DÖNÜŞTÜRÜCÜ BİR YIL OLACAK"
Hint-Pasifik Güvenlik İşlerinden sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Ely Ratner da “2023 yılı, ABD’nin bölgedeki kuvvet pozisyonu açısından bir nesil içinde en dönüştürücü yıl olacak gibi görünüyor” dedi. Ratner, ABD’nin Hint-Pasifik’teki varlığının “daha ölümcül, daha hareketli, daha dirençli olacağını ve bahsettiğimiz türden caydırıcılığı tam olarak güçlendirerek bu hızlı, düşük maliyetli istilaların bazılarını neredeyse imkansız hale getireceğini” sözlerine ekledi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 2023 yılı başında Çin’i ziyaret ederek ülke yetkilileriyle görüşmelerde bulunacak. ABD-Çin ilişkileri 1979 yılında diplomatik ilişkilerin normalleşmesinden bu yana en düşük seviyede seyrettiği yorumları yapılıyor. ABD Temsilciler Meclisi eski Başkanı Nancy Pelosi, geçtiğimiz aylarda Tayvan’ı ziyaret ederek Çin yönetiminin tepkisini çekmiş ve bölgede askeri gerginlik yaratmıştı. Çin, Tayvan’ı kendi toprağı olarak kabul ediyor ve bu ülkeyle kurulan siyasi ve askeri ilişkileri Çin’e tehdit olarak kabul ediyor. ABD ise uzun yıllardır Tayvan’a destek vererek Çin ile gerilimi sık sık yükseltiyor. (DIŞ HABERLER)