11 Aralık 2022 15:00
/
Güncelleme: 25 Aralık 2022 17:14

#EvrenselleGüçlüyüz diyen binlerce Evrensel okuru, dayanışma şenliğinde buluştu

Basın İlan Kurumunun (BİK) gazetemizin resmi ilan hakkını tümüyle iptal etmesine karşı binlerce Evrensel okuru İstanbul Küçükçekmece’de bulunan Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezinde düzenlenen şenlikte bir araya geldi. İstanbul’un çeşitli ilçelerinden şenlik alanına gelen işçi ve emekçiler, gençler, kadınlar hep bir ağızdan “Evrensel susturulamaz, sansürcüler gidecek biz kalacağız” dedi.

Salona “Evrensel seninle güçlü”, “Biz Evrensel’le güçlüyüz”, “Sansüre hayır”, “Evrensel susmaz”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Bağımsız, demokratik bir ülke ve insanca yaşamı birlikte kazanacağız, halklar kazanacak”, “Rantsal dönüşümü kabul etmiyoruz” ve çeşitli dillerde “Barış” yazılı pankartlar asıldı. Okurlar konser alanına girişte sık sık “Özgür basın susturulamaz”, “İşçi sınıfı basınıyla güçlüdür” sloganları attı.

Oyuncu Kerem Fırtına ve dans sanatçısı Zeynep Bafralı’nın sunuculuğunu yaptığı şenlik, işçilerin, kadınların, gençlerin, yaşam savunucularının mücadelerinde Evrensel'in yerinin anlatıldığı sinevizyon ile başladı.

"GÜCÜNÜ HALKTAN ALIYOR, SUSTURAMAYACAKSINIZ"

Şenlik işçilerin, kadınların, gençlerin, yaşam savunucularının mücadelelerinde Evrensel’in yerini anlatan bir sinevizyon gösterimiyle başladı. Kerem Fırtına ve Zeynep Bafralı’nın sunuculuğunu yaptığı etkinlikte Şenlik Komitesi adına DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan söz aldı. İktidarın BİK eliyle gazetemizi susturma çabalarına dikkat çeken Aslan, “Zorbalığınız, baskılarınız, Evrensel'e vız gelir. Bu güçlükleri hep birlikte aşacağız, çünkü Evrensel işçi sınıfının gazetesi, demokrasiden yana olanların gazetesi, kadınların, gençlerin gazetesi. Haksızlığa, hukuksuzluğa uğramış, çevresini, doğasını korumaya çalışan kentsel dönüşüme karşı mücadele eden insanların gazetesidir. Asla bu gazeteyi engelleyemeyeceksiniz. Evrensel gücünü işçi sınıfından, halktan, emekçilerden aldığı sürece Evrensel susmaz ve susmayacaktır” dedi.

Evrensel’in işçi ve emekçilerin alın teri olduğunu söyleyen Aslan, “Biz birlikte olduğumuzda daha güçlü olduğumuzu görecekler. Bu nedenle Evrensel bütün işçilerin ve emekçilerin evine girmeli. Her gün bir Evrensel alma, her gün bir insana Evrensel okutma zamanı” çağrısında bulundu.

Şenlikte sahne alan ilk grup Ruhi Su Dostlar Korosu oldu. Söyledikleri türkülere salondakiler hep bir ağızdan eşlik etti.

"DÜNE GÖRE DAHA FAZLA SANSÜR BASKISI UYGULANIYOR"

Ardından kürsüde konuşma yapan Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat konuşmasına ilk günden bugüne Evrensel’e emek veren ve bugün aramızda olmayan isimleri anarak başladı. Türkiye’de basın özgürlüğü bakımından en sorunlu dönemlerinden birini yaşadığın altını çizen Polat, “Basın İlan Kurumu ve RTÜK’ün gazete ve televizyonlar üzerindeki baskılarına yeni dezenformasyon yasası ile birlikte internet sitelerinin de düne göre daha fazla sansür baskısı altına sokulması eklendi. Sokakta haber takip eden gazeteciler çok sık polis şiddetiyle yüz yüze kalıyor. Tutuklu meslektaşlarımıza son dönem 25 gazeteci daha eklendi” diye konuştu. Tüm baskılara rağmen gazetemizin de parçası olduğu halkın haber alma hakkından ödün vermeyen bir gazetecilik geleneği de olduğunu söyleyen Polat, tutuklu gazetecilere ve bu geleneği sürdürenlere selam gönderdi.

Fatih Polat konuşuyor

Fatih Polat | Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

"ÖZGÜR BİR TÜRKİYE’NİN HABERLERİNİ YAPMAK İSTİYORUZ"

Yayın hayatına başladığı ilk günden bu yana gazetemize dönük tüm engellemeler karşısında ‘Evrensel susturulamaz’ denildiğini vurgulayan Polat, “Daha önce bunu deneyen iktidarlar, başaramadan tarih oldular. AKP de öğrenecek. Resmi ilan hakkımızı siyasi saiklerle iptal eden Basın İlan Kurumunu bir kez daha bu hukuksuzluktan vazgeçmeye çağırıyoruz. Okurlarımızın dayanışması güç veriyor. İlan hakkımızın iptalinden sonra abonelerimizin sayısındaki artış Evrensel’i mali kuşatmayla boğmak isteyenlere önemli bir yanıttır. Bu dayanışmanın sürekliğine ihtiyacımız var. Özgür ve çocukların aç yatmadığı bir Türkiye’nin haberlerini yapmayı diliyoruz” dedi.

Polat’ın konuşmasının ardından binlerce kişi ellerindeki gazeteleri havaya kaldırarak “Sansürcüler gidecek biz kalacağız” sloganı attı.

"BU SESİ NE YAPSALAR SUSTURAMAZLAR"

Şenlikte, cezaevinde bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, TTB Başkanı ve yazarımız Şebnem Korur Fincancı ile Gezi tutukluları Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Hakan Altınay’ın mesajları da okundu.

Selahattin Demirtaş: Tek bir geri adım atmadan yıllarca ezilenlerin, sömürülenlerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin ve tüm halkların yanında durmayı görev bilmiş bir gazetenin yaşayabilmesi hepimizin boynunun borcudur.

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı: Bizler Metin Göktepe’nin katledilmesinde izini sürdüğümüz hakikatle, bu toprakların hakikatini bulması için verdiğimiz mücadeleyle sizleri yalnız bir gazete değil, hepimizin en çok da hakikatin sesi olarak bildik. Bu sesi ne yapsalar susturamazlar.

Mücella Yapıcı: Bizler sizin sesinizi duyamıyoruz ama barış, özgürlük ve emek adına sürdürdüğünüz mücadelenize inanıyor, halkın doğru haber alabilmesi için iktidarın her türlü zorbalığını ve baskısını engellemeye karşı gösterdiğiniz çabanın farkındayız. Yaşasın Evrensel dayanışma! Yaşasın Evrensel’le dayanışma!

Çiğdem Mater: Her ne kadar cezaevinde Evrensel’e ulaşamıyor olsak da haberlerinizi alıyoruz, desteğinizi her an hissediyoruz. Şu tuhaf dönemlerde varlığınız, inadınız ve gazeteciliğiniz çok kıymetli. İnadınız daim olsun.

Mine Özerden: Özgür düşüncenin ve olması gerekenlerin yaşanacağı günlerin yakın olması dileğiyle hepimize kolay gelsin!

Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Hakan Altınay: Duyduk ki buluşmuşsunuz, duyduk ki Metin Göktepe’nin gazetesine sahip çıkıyormuşsunuz. Teşekkür ederiz. Bu memlekette alın teri ile hakça bir yaşam sürenler, hakikatin peşini hiçbir hal ve şartta bırakmayan gazeteciler kazanacak.

Deniz İşçileri Platformu: Bizler gemilerde, tersanelerde, limanlarda çalışıyoruz. Hayatlarını denizden kazanan işçileriz. Birçok yandaş gazete ve armatör-devlet kuruluşu yaşadığımız hak gasplarını, sömürüyü, iş cinayetini görmezden gelirken, Evrensel Gazetesi her zaman emek mücadelemizi yükseltti. Gemide kaybolan arkadaşımız “Yiğit Acar nerede?​” diye sorduğumuzda, iş cinayetinde hayatını kaybeden Uğur Kır, Mustafa Koç için adalet istediğimizde, hakkımız armatör ve patronlar tarafından gasp edildiğinde Evrensel Gazetesi biz deniz işçilerinin hep yanındaydı.  Özgür basının baskılandığı, gazetecilerin tutuklandığı bu dönemde Evrensel Gazetesi emeğin direnişini duyurmaya devam etti. Biz de iktidarın medya üzerindeki baskılarına inat Evrensel Gazetesi’nin yanındayız. Devlet basın ve ifade özgürlüğünü ihlal etmektedir. Sabrımız hırça mapaya dayandı. Devletin ceza ve yasaklarına karşı “dayanışma yaşatır” diyoruz. Evrensel susturulamaz.

‘İŞÇİLERİN KADİR ABİSİ’ SAHNEYE ÇIKTI

ŞENLİĞE katılan usta oyuncu Kadir İnanır ise sahneye “İşçilerin Kadir abisi” denilerek çağrıldı. İnanır, “Onca engellemelere rağmen buralara kadar getirdiğimiz Evrensel ile mutlu bir geceye daha şahitlik yaptık. Burada olmaktan kıvanç duyuyorum” dedi.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformunun şenlik mesajında ise “Sınıf dayanışması adına her türlü koşulda Evrensel’in yanında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz” denildi.

Şenlikte İstanbul Sözleşmesi için direnen kadınlar, Boğaziçili öğrenci ve akademisyenlerin mücadeleleri, 10 Ekim Ankara Katliamı’nda hayatını kaybedenler de unutulmadı.

MÜCADELEDEKİ İRANLILAR: ÖZGÜR BASIN VE HABER ALMA HAKKI TÜM HALKLAR İÇİN ÖNEMLİ

Şenlikte İran’da süren direnişte yer alanların gazetemizle dayanışma için gönderdiği video mesaj da yayınlandı: İran rejimi direnişi bastırmak için her şeyi yapıyor. Sokaklarda insanlara ateş açmaktan tutun da ilkokullara saldırılara kadar. Tabi ki medya kısıtlandı. Ülke içinde ve dışında halkımızın sesi olmaya çalışıyoruz. Baskıcı rejime karşı enternasyonal dayanışmamız büyük önem arz etmektedir. Özgür basın ve haber alma hakkı tüm halklar için önemlidir. İyi ki varsın Evrensel var.

YURDUN DÖRT BİR YANINDAN EZGİLER, HEP BİR AĞIZDAN SÖYLENDİ

Etkinlikte Apolas Lermi, Karadeniz halklarının türküleriyle sahne aldı.

Daha sonra sahne alan Haluk Tolga İlhan'ın türkülerine çok sayıda kişi halaylarla eşlik etti.

Ardından sahneye çıkan Kezzo şarkılarını seslendirdi.

Mercan Selçuk Dans Topluluğu danslarıyla izleyenleri büyüledi.

Mahmut Çınar da sevilen şarkıları ile Evrensel'le dayanışma şenliğindeydi.

Sahne sırası Mehmet Atlı'ya geldiğinde, çok sayıda kişi de halaylarla müziğin coşkusuna eşlik etti.

Mengene de şarkılarını Evrensel okurları için söyledi. Barış Atay, Bıçak Kemikte şiirini seslendirdi.

Zeynep Bahşi Karatağ, şenlikte en son sahne alan müzisyen oldu. Karatağ'ın seslendirdiği şarkı ve türkülere hep bir ağızdan eşlik edildi.

Şenlikte konserlerin yanı sıra ayrıca Yaykoop’a üye yayınevlerinin açtığı kitap stantları da yer aldı. Katılımcılar indirimli kitaplara yoğun ilgi gösterdi. Yazar ve şairler kitaplarını imzaladı.

İranlı Ressam Termeh Yaghoubi'nin resimleri, Evrensel'in 27 yıl boyunca öne çıkan manşetlerinden bir seçki ve Sefer Selvi karikatürlerinden oluşan sergiler de yer aldı.

İŞÇİLER, GENÇLER, KADINLAR... ŞENLİĞE PANKARTLARIYLA KATILDI

Çeşitli sanayi havzalarından işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler sloganlarla; gazeteleri Evrensel'in hayatlarındaki önemine değinen ya da Evrensel ile dayanışma duygularını ifade eden pankart ve dövizlerle şenliğe geldi.

Emek Gençliği ve Genç Hayat okutları etkinlik salonuna “Diktatörler yenilecek Erdal’lar yaşayacak. Gençlik kazanacak” pankartıyla girdi. Sahneye pankartla yürüyen gençler hep bir ağızdan, büyük “Faşizme ölüm halka hürriyet”, “Metinler ölmez Evrensel susmaz”, “Yaşasın devrim ce sosyalizm” sloganları attı.

Yeldeğirmeni Ekmek ve  Gül “Ekibi "Mücadelemiz Evrensel’dir", DİSK’e bağlı sendikalar “İşçi basını susturulamaz”, KESK İstanbul Şubeler Platformu “Kamu emekçilerin sesi Evrensel susturulamaz” pankartlarıyla salona geldi.

Pankartlayla gelen kamu emekçileri adına söz alan Hüseyin Özev, “Biz kamu çalışanları olarak Evrensel’in yanındayız” dedi.

“İşçi basını susturulamaz”  yazılı pankart taşıyan belediye işçileri “İşçi basınıyla güçlüdür” sloganı attı. Tuzlalı Gençler, "Yazıyor! Yazıyor! Yazıyor! Gençler Evrensel'le Sesini Duyuruyor" pankartıyla salona giriş yaptı.

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, "Nerede Bir Kadın Mücadelesi, Orada Evrensel", Deriteks Sendikası, "Sendikasız Çalışma, Güvenceli İş İçin Sendika" Pendik Sanayi İşçileri ise "Evrensel Gazetesi Bizim, Biz de Evrensel'in Yanındayız" pankartıyla salona giriş yaptı.

Pendik Sanayi İşçileri, "Evrensel Gazetesi Bizim, Biz de Evrensel'in Yanındayız" pankartıyla alana giriş yaptı.

Etkinliğe Oyuncu Kadir İnanır, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Deriteks Genel Başkanı Makum Alagöz, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, TYS Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, Yasin Çakır, Pulver ve ETF’de direnen işçiler; liman, metal, tekstil ve taşımacılık başta olmak üzere çeşitli iş kollarından işçiler, KESK üyesi kamu emekçileri, Emek Partisi, CHP, HDP, TİP, TKP, EHP, Sol Parti, TÖP, TKH, SYKP, SODAP, Yeşil Sol Parti, ESP,  UİD-DER ve Halkevleri il ve ilçe örgütü yöneticileri, Alevi örgütleri ve cemevleri yöneticileri, Cumartesi Anneleri, Barış Anneleri, Şahintepe’de kentsel dönüşüme karşı direnen Şahintepe Halk Dayanışması üyeleri, yöre dernekleri, kitle örgütü, sendika temsilcileri katıldı.

FOTOĞRAFLARLA DAYANIŞMA ŞENLİĞİ

Salondan görünüm.

Fotoğraf: Eren Ergine/Evrensel

Salondan görünüm.

Fotoğraf: Eren Ergine/Evrensel

Salondan görünüm.

Fotoğraf: Eylem nazlıer/Evrensel

Kamu emekçileri pankartları ile salonda.

Fotoğraf: Evrensel

Kamu emekçileri pankartları ile salonda.

Emek Gençliği ve Genç Hayat okurları Erdal Erenli pankartlarıyla salonda. | Fotoğraf: Evrensel

Ekmek ve Gül pankartla geliyor.

Fotoğraf: Tayfun Kesik

Tuzla tersane işçileri pankartları ile salonda.

Fotoğraf: Evrensel

Yasin Çakır un fabrikası işçileri pankartları ile salonda.

Fotoğraf: Evrensel

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği dövizlerle geliyor.

Fotoğraf: Tayfun Kesik

Salondan görünüm. Okurlar gazetelerini kaldırıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Evrensel manşetleri sergisi.

Fotoğraf: Evrensel

Termeh Yaghoubi sergisinden görünüm

Termeh Yaghoubi sergisinden görünüm | Fotoğraf: Özlem Songül Abayoğlu/Evrensel

Kamu emekçilerinin pankartı.

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

DİSK/Genel-İş pankartı.

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

Liman işçileri şenlikte

Fotoğraf: Vural Nasuhbeyoğlu/Evrensel

Tuzla sanayi işçileri şenlikte

Fotoğraf: Vural Nasuhbeyoğlu/Evrensel

Kitap standı

Ginko, Kor, Sor ve Manos, kitapları ile Evrensel'le Dayanışma Şenliği'nde. | Fotoğraf: Evrensel

Salondan görünüm. Okurlar gazetelerini kaldırıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Gazetelerini kaldıran emekçiler

Fotoğraf: Evrensel

Protokol

Fotoğraf: Tayfun Kesik

Seyit Aslan,

DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan |  Fotoğraf: Tayfun Kesik

Salondaki kalabalık.

Fotoğraf: Tayfun Kesik

Barış anneleri şenlikte,

Fotoğraf: Özcan Yaman/Evrensel

Şenlikte halay...

Fotoğraf: Özcan Yaman/Evrensel

Pervin Buldan, Kadir İnanır, Nuray Sancar.

Fotoğraf: Engin Çolakoğlu

Kadir İnanır,

Kadir İnanır | Fotoğraf: Özcan Yaman/Evrensel

Ruhi Su Dostlar Korosu

Ruhi Su Dostlar Korosu | Fotoğraf: Metin Ekinci

Sergisden görünüm

Fotoğraf: Özlem Songül Abayoğlu/Evrensel

Evrensel Şenliğinden görünüm

Fotoğraf: Evrensel

Şenlikte halay...

Fotoğraf: Özcan Yaman/Evrensel

Evrensel manşetleri sergisi.

Fotoğraf: Evrensel

Gazetelerini kaldıran çocuklar.

Fotoğraf: Evrensel

Salondan görünüm.

Fotoğraf: Onur Kavak/Evrensel

ŞENLİĞİ KİM, NE İÇİN DÜZENLEDİ?

Halkın haber alma hakkını kullanması, basın özgürlüğü ve muhalefetin sesini duyurabilmesi hiçbir zaman kolay olmadı. Bugün artık apaçık bir “zor”un sultası altındayız. Tutuklu gazeteci, muhalif televizyon ve gazetelere yağan ceza, açılan soruşturma sayısında kırılan rekora, sosyal medya mecralarının üstünde sallanan “dezenformasyon yasası” kılıcıyla sansür uygulamaları eklendi. Hukuksuzluk, keyfilik, karartma gündelikleşti. Sınırlı imkânlarla halkın ihtiyaç duyduğu gerçeğin sesi olmakta ısrar etmek bugün dünden daha zor iş.

Eylül 2019’da alınan resmi ilan ve reklam durdurma kararı sebebiyle gazetemiz Evrensel’e 3 yıldır hukuksuz şekilde ilan verilmiyordu. AKP hükümetinin elinde basını dizayn etme araçlarından biri haline gelen Basın İlan Kurumunun verdiği son kararla, bu hak tümüyle iptal edilmiş oldu. Gerekçelerden biri ise okurlarının bayiden birden fazla gazete alması, gazeteyle dayanışmasıydı!

En büyük düşmanın “gerçekler” olduğu bir dönemde gerçeğin sesini yalnızca okurlarının ve sesi olduğu kesimlerin dayanışmasıyla yükseltmeye çalışan Evrensel gazetesinin yaşamasının halkın gerçeklere ulaşması, düşüncenin özgürce ifade edilmesi ve emeğin özgürce örgütlenmesi anlamına geldiğini düşünenler bu şenliğin düzenleyicileri...

Yani şenliğin ev sahibi Evrensel gazetesinin okurları, dostları, sesine ses kattıkları… Halkın haber alma hakkını, basın özgürlüğünü savunanlar… Hukuksuzluktan, keyfilikten, karartmadan, sansürden, baskıdan bıkanlar… Hakikate, sese, söze, haklara, demokrasiye, barışa, adalete, özgürlüğe, hayata sahip çıkanlar…

Dediler ki “Biz; Evrensel’in yaşaması, basının özgür olması, halkın gerçeklere özgürce ulaşmasının yanındayız! Her türlü baskı ve susturma girişimi karşısında ‘susturulamayacağımızı’ bir kere daha ilan etmek; bunu en güçlü, en kalabalık biçimde ifade etmek istiyoruz. Evrensel okurları, Evrensel’in sesini duyurduğu çok çeşitli kesimler olarak ‘Şimdi Evrensel ile dayanışma zamanı’ diyerek bu şenliği organize ediyoruz.”(İstanbul/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çocukları öğüten çark

Çocukları öğüten çark

Yoksulluğun pençesindeki ailelerin çocukları tüm dünyada acımasızca emek piyasasına çekilirken, Türkiye kapitalizmi bu konuda en önde koşuyor. Çarklar köle koşullarında dönsün diye devlet gücünü seferber etmekten geri durmayan iktidar, milyon milyon işçileştirdiği çocukların da uzun ve ağır çalıştırılmasına, onlarcasının ölüme sürüklenmesine göz yumuyor.

2.3 milyon çocuk MESEM kapsamında günde 8-10 saat çalışıp ustalık belgesi aldı

15-17 yaş grubundaki neredeyse her 4 çocuktan biri çalışma hayatında

71 çocuk 2024'te çalışırken hayatını kaybetti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et