İZENERJİ işçileri: Geçinebilmek için taslağımızın arkasındayız
"İZENERJİ bünyesinde çalışan 10 bin 448 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşmenin ilk oturumu 14 Aralık günü SODEMSEN ile Genel-İş İzmir 2 ve 9 No’lu Şube arasında yapılacak."
Fotoğraf: Evrensel
Eda AKTAŞ
İzmir
İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ şirketi ile işyerinde örgütlü DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 2 ve 9 No’lu Şubeleri arasında 8. dönem toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri bu hafta başlayacak. İZENERJİ bünyesinde çalışan 10 bin 448 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşmenin ilk oturumu 14 Aralık günü Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) ile Genel-İş İzmir 2 ve 9 No’lu Şube arasında yapılacak. İşçilerin yüzde 100 zam talep ettiği, 75 maddeden oluşan toplu sözleşme taslağında 45 maddede değişiklik yapılırken 8 yeni madde eklendi. İşçiler ve sendika yöneticileri, yoksulluk ve açlık sınırının yükseldiği, asgari ücret görüşmelerinin başladığı ve zamlardan dolayı geçinmenin zorlandığı bir dönemde TİS taslağının arkasında olduklarını söylüyor.
‘TİS AYNI ZAMANDA İŞ GÜVENCESİDİR’
Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Sekreteri Ercan Ağar, toplu sözleşme sürecinin işçilerle birlikte yürütüldüğünü dile getirerek, birimleri tek tek gezdiklerini ve taslağın işçilerin talepleri doğrultusunda hazırlandığını söyledi.
Toplu sözleşmenin en önemli maddelerinden birinin ücret konusu olduğunu ifade eden Ağar, TİS’in aynı zamanda iş güvencesi olduğunu belirtti. “Yeni hazırladığımız toplu sözleşme taslağımızda daha önce kazanmış olduğumuz 45 maddede değişiklik yaparken, 8 tane yeni madde talebinde bulunduk” diyen Ağar, işçilerin bu taleplerin arkasında olduğunu söyledi.
‘İŞÇİ SINIFI SÜREKLİ KAYIPLAR YAŞIYOR’
“Ülkenin ekonomik durumu nedeniyle işçi sınıfının sürekli kayıplar yaşadığı, yine krizlerle ve hayat pahalılığı ile boğuştuğumuz bir sürecin içerisindeyiz. Bu durum sözleşmedeki beklentileri de artırmıştır” diyen Ağar, işçilerin geçinebilecekleri bir ücret talep ettiğini dile getirdi.
Görüşlerin SODEMSEN ile yapılacağını ancak ilkesel olarak işveren sendikasına karşı olduklarını ifade eden Ağar, “Doğrusu işverenin kendisi ve tayin edeceği müdür ve bürokratları ile görüşmekti” diye ekledi.
‘SÜRECİ ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE YÜRÜTECEĞİZ’
TİS taslağı hazırlanırken işçilerin bir diğer önemli gündeminin banka promosyonları olduğunu hatırlatan Ağar, “Toplu sözleşmemizde olan bir maddeydi. Tabi yaşanan ekonomik kriz bunu daha fazla gündeme getirdi. İşçiler borç içinde yaşamaya çalıyor ve gelecek toplu parayla borçlarını ödeme peşindeler. Bu süreç yaklaşık 2.5 ay sürdü ve sonunda İş Bankasının 24 bin lira teklifi kabul edildi. Çalışan arkadaşlarımızın hesaplarına aktarıldı” dedi.
Bu dönem süreci 9 No’lu Şube ile birlikte yürüteceklerini ifade eden Ağar, “Şubemiz ve güvenlik emekçilerinin örgütlü olduğu 9 No’lu Şube yönetimleri, işyeri temsilcileri, oluşturduğumuz işyeri komitelerimiz başta olmak üzere süreci şeffaf bir şekilde tüm İZENERJİ ailesi ile beraber yürüteceğiz” diye konuştu.
‘TASLAĞI ALANDA HAZIRLADIK’
İzmir Büyükşehir Belediyesi İdari İşler İşyeri Temsilcisi Ebru İvgen, “Taslak çalışmalarını her zaman olduğu gibi alandaki arkadaşlarımızla yürüttük. Özellikle kendi alanım için söylemem gerekirse; yazdıkları, bize ilettikleri her yeni maddeyi ya da var olan maddelere eklenmesi gerekenleri diğer temsilci arkadaşlarımızla birlikte inceledik. Şube yönetimine ilettik. Her toplu sözleşmede olduğu gibi yine gözlerin 2 No’lu Şubede olduğu bir süreç yaşanacak” dedi.
Hazırladıkları TİS taslağının arkasında olduklarını ifade eden İvgen, “Geçen TİS’te olduğu gibi sözleşmemizi yine en iyi şekilde başta Arif başkanımız ve yöneticilerimiz olmak üzere hep birlikte bitireceğimize eminim. SODEMSEN gibi bir gerçeğimiz var, süreç zor geçecek elbette. Alanın beklentisi hep diğer şirketlerle eşitlenmemiz oluyor ama başkanımızın da hep ifade ettiği gibi, bizim hedefimiz yoksulluk sınırı olmalı, biz bunu tartışmalıyız. TİS’te yine 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu olarak kadın arkadaşlarımızı ilgilendiren birçok yeni maddeler ekledik. Açıkçası bu maddeler yine komisyon olarak olmazsa olmazlarımız. Hep birlikte zor ama güzel bir toplu sözleşme daha bitireceğimize eminim” diye konuştu.
‘ÖNEMLİ OLAN ALDIĞIMIZI KORUYABİLMEK’
Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Gül de her sözleşme döneminde olduğu gibi taslağın alandaki işçilerle birlikte hazırlandığını söyledi. Gül, “Ülkede derin ve her geçen gün daha kötüye giden bir ekonomik kriz var. İki gün önce aldığımız ürünü bugün aynı ücrete alamıyoruz. Bizim için önemli olan aldığımızı koruyabilmek ama bu sadece bizim elimizde olan bir şey değil. Biz bu duruma önlem olarak enflasyon ve refah maddelerini ekledik” dedi.
SODEMSE’e ilişkin ise Gül, “Belediyelerin mali yapısı, çalışma alanını, işçi arkadaşların çalışma koşullarını bilmeden, sözleşmeden sözleşmeye gelip imza atan bir kurumun tavrını ve varlığını konuşmaya gerek yoktur bence” diye konuştu. Gül son olarak, “Günümüz şartlarında ülke ekonomisinde düzelme olmaz ise yıllık ya da 6 aylık alınan zamların hiçbir değeri kalmaz” diye ekledi.
‘BİZ İŞÇİLER HAKLARIMIZI İSTİYORUZ’
Katı Atıklar İşyeri Baştemsilcisi Sezgin Erkmen de “İşçiler bu taslağa sahip çıkarak alanlarda olmalı. Hayat çok pahalı. Her şeye yüzde 300 zam gelmişken bizim yüzde 100 zam istememiz fazla değil ve bunun tamamen geçmesi taraftarıyız. SODEMSEN ilçe belediyelerinde yüzde 35 bandında bir toplu sözleşme yürütüyor ama bu bizim için kabul edilebilir değil. Hele asgari ücretin 8 bin lira olacağı konuşulduğu dönemde bu rakamlar artık konuşulmamalı ve işveren buna göre tavrını koymalı. Bizim ciddi bir işçi gücü olduğumuzu biliyorlar, bunun tamamını elde etmek için işçinin sahada mücadele edeceğini de biliyorlar. SODEMSEN, ‘Burası CHP’nin kalesi biz de CHP’liyiz bunlar dokunmaz’ anlayışında olmasın. Biz işçiler haklarımızı istiyoruz. Bir sonraki sözleşmede asgari ücretin altında kalmayacak bir ücret talebimiz var. Yoksulluk sınırı belliyken açıklık sınırının çok az üstünde bir rakam bizi memnun etmeyecektir. Yazdığımız rakamların geçmesini istiyoruz” diye konuştu.
KADIN İŞÇİLER İÇİN EKLENEN MADDELER
- Kadın işçilere aylık 100 TL hijyenik sağlık kiti yardımı yapılır.
- Doğan her kız çocuğu için sözleşmede belirlenen sünnet yardımı tutarında ilave doğum yardımı verilir.
- 150 kişiden fazla kadın çalışanın olduğu birimlerde işveren çalışanların çocuklarının gideceği kreş açar.
- İstanbul Sözleşmesi ve ILO 190 sayılı sözleşmelerinin uygulanması.
- Kadına yönelik taciz ve şiddet vakalarının görüşüldüğü Disiplin Kurulu toplantılarında işveren ve sendika tarafından toplantıya katılan kurul üyelerinden en az yarısı kadınlardan oluşur. Kurul toplantılarını gizlilik prensibine göre ve ivedilikle sonuçlandırır.
- Doğum yapan kadın işçiye yasal sürelerine ilave olarak doğumdan sonra 6 hafta ücretli izin verilir.
- Düşük yapan veya gebeliği sonlandırılan kadın işçilere 10 gün ücretli izin verilir.
- 40 yaş üstü kadın işçilere yılda bir kez olmak üzere mamografi ve simir testi yaptırılır.