Grevleri yasaklanan Bekaert işçileri greve çıktı: İşçiler açsa patronlara huzur yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla grevleri yasaklanan Bekaert işçileri, yasak kararını tanımadı. Fabrika içinde yürüyüş yapan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, "Bu işyerinde grev var” pankartı açtı.

13 Aralık 2022 08:19
Son Güncellenme Tarihi: 13 Aralık 2022 16:13
Paylaş

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın kararı ile Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş’in örgütlü olduğu Kocaeli’deki Bekaert işçilerinin grevi “Milli güvenliği bozucu nitelikte” görüldüğünden yasaklandı. Bu yasakla birlikte AKP döneminde yasaklanan grev sayısı 18 oldu. Bu yasaklardan 195 bin işçi etkilendi. Yasak kararını tanımadıklarını ifade eden Birleşik Metal-İş üyesi işçiler fabrikada “Bu işyerinde grev var” pankartı açarak grevi başlattı.

Temmuz ayında başlanan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Bekaert’te 13 Aralık günü saat 13.00’te uygulanmak üzere grev kararı alındı. Ancak grev henüz başlamadan yasak kararı geldi. Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karara göre, Bekaert İzmit Çelik Kord Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine ait Kocaeli’nin İzmit ilçesindeki işyerinde Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından alınan grev kararı ile Bekaert Kartepe Çelik Kord Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine ait Kocaeli’nin Kartepe ilçesindeki işyerinde Özçelik-İş Sendikası tarafından alınan grev kararı, “Milli güvenliği bozucu nitelikte” görüldüğünden 60 gün süreyle ertelendi.

Birleşik Metal-İş yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı yine tercihini sermayeden yana kullandı. Kocaeli’deki Bekaert işçisinin grevini yasakladı. İşçiler bu hukuksuz grev yasağını tanımayacak, Anayasanın ve uluslararası kabul edilen yasaların kendisine verdiği hakkı kullanarak saat 13.00’te yasal grevini başlatacaktır” dedi.

İŞÇİLER GREVE ÇIKTI

Öğle saatlerinde Birleşik Metal-İş üyesi işçiler fabrika içinde bir araya gelerek “Bu işyerinde grev var” pankartı açtı. Fabrika bahçesinde yürüyüş yapan işçiler sık sık “İsyan, grev direniş” “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “İşçiler açken patronlara huzur yok”, “Patronların kölesi olmayacağız” sloganlarını attı. Alkışlarla fabrikadan çıkan işçiler fabrikanın giriş kapısına pankartı astı.

Grev alanında konuşan DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu “Yemediler içmediler, gece uyumadılar saat 03.00’te bize tebligat getirip ‘Milli güvenlik gereği sizin greviniz yasaklanmıştır’ dediler” diyerek tepki gösterdi.

“KAYIPLARIMIZ GİDERİLMELİ”

Patronun, işçilerin alım gücünü kaybetmesine hiç kulak asmadığını söyleyen Serdaroğlu, “Biz sizin Anayasa’ya aykırı, uluslararası sözleşmelere aykırı grev yasağınızı tanımıyoruz. İşveren Türkiye’nin allak bullak oluşunu, insanların yoksullaşmasını, işçilerin alım gücünü kaybetmesini hiç dikkate almıyor. Bugüne kadar bizim taleplerimize kulak tıkadı ve mücadeleyi biz onun karşısında sürdürmeye çalışırken bir gece vakti bizim karşımıza çıktılar” diye konuştu.

Hak kayıplarını giderecek bir rakam ortaya çıkardıklarını ifade eden Serdaroğlu, şöyle konuştu: “Sendika olarak işçi arkadaşlarımıza yapmış olduğunuz toplantılarda ve sendikamızın bilimsel çalışmalarında burada hak kayıplarımızı giderecek ve sürekliliği sağlayacak bir rakam ortaya çıkardık. Dedik ki; bizim talebimiz 6 aylık yüzde 130’dur. Benim kaybımın telafisi budur ve ülkenin büyümesi, senin ihracat rakamların, ülkenin hayat pahalılığının karşısında benim geçinebileceğim rakam budur. Benim önüme bunun yarısının da altında bir rakam koydular. Biz böyle bir şeyi kabul edemeyiz. 2.5 avro saat ücretinin 5 avro olmasını talep ediyoruz. Kim engel olmaya çalışırsa çalışsın. İster Cumhurbaşkanı ister mülki amir, bize bu mücadelede engel olmaya çalışanlara karşı yolumuza devam edeceğiz. Sonuna kadar bu haklı mücadelemizi sürdüreceğiz.”

ÖZÇELİK-İŞ: DANIŞTAYI BEKLİYORUZ

HAK-İŞ’e bağlı Özçelik-İş’in örgütlü olduğu Bekaert Kartepe fabrikasındaki duruma ilişkin bilgi almak üzere aradığımız Özçelik-İş Kocaeli Bölge Başkanı Arif Çolak, “Grev yasağı kararının iptali için genel merkezimiz Danıştaya başvuruda bulundu. Bu karar nedeniyle greve çıkamıyoruz ama içeride üretim yavaşlatma, üretimi durdurma eylemlerimiz devam ediyor. Danıştaydan gelecek kararı bekliyoruz” diye konuştu.

ERTELEME DEĞİL YASAKLAMA

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre ertelenen grevler 60 günlük erteleme süresi sonunda yeniden başlatılamıyor. Taraflar erteleme süresi içinde anlaşamazlarsa uyuşmazlık Yüksek Hakem Kurulu (YHK) tarafından çözülüyor. Bu nedenle grev ertelemesi fiilen grev yasağı anlamına geliyor.

“BU YASAKLARLA İŞÇİLER DAHA DA YOKSULLAŞTIRILIYOR”

Akademisyen Özgür Müftüoğlu bu yasakla tüm Türkiye işçi sınıfına gözdağı verilmek istendiğini ifade etti. “Sınıf mücadelesini tamamen etkisiz hale getirmeye çalışıyorlar” diyen Müftüoğlu şunları söyledi: “İşçi üretimden gelen gücünü kullanamıyorsa, oturduğu o toplu sözleşme masasında hiçbir hakkını alamaz. Bugün siyasi iktidarın yapmak istediği işçi sınıfının elini kolunu bağlamak. Bu şekilde de emekçileri tamamen yoksullaştıran, sermayenin çıkarları doğrultusunda yıllardır sürdürdüğü politikaları perçinlemek istiyor. Grevi işlevsiz hale getirdiği zaman burada işçinin emeğinin hakkını alabilmesi için yapabileceği elinde başka bir şey yok. Çünkü grev hakkı işçi sınıfının elinde olan en önemli mücadele yöntemidir. Siz bu yöntemi işçilerin elinden aldığınız zaman işçilerin haklarını alamamaları onların daha kötü koşullarda daha düşük ücretlerle çalışmaya mahkum edilmesi anlamına gelir. Yoksullaştırılması anlamına gelir. Siyasi iktidar şunu çok iyi biliyor; eğer bugün başarılı bir grev gerçekleştirilirse bunlar yaygınlaşacak. İşçi sınıfının şu anda büyük yoksullaşmaya ve korkunç çalışma koşullarına karşı sessiz olması en çok iktidara yarıyor, işçileri ancak böyle zora dayanarak susturma, hizaya çekme yoluna giderek yapıyor bunu. Ancak bir yandan da emek sömürüsü öyle genel bir hal aldı ve siyasi iktidar eliyle de besleniyor ki siyasi ve genel grevler olması gündeme gelebilir de işçi sınıfı açısından.”

GREV YASAĞINA TEPKİ YAĞDI

Bekaert işçilerinin grevinin yasaklanmasına siyasi parti ve sendikalardan tepki yağdı.

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan: 12 Eylül zihniyeti grev yasaklarıyla sürüyor. İşçi sınıfı dün nasıl karanlığı yırttıysa bugün de bunu başaracak. Grev yasaklarınız sökmeyecek. Bekaert işçisi kazanacak.

DİSK/Cam Keramik-İş: Kabul edilir bir durum değil. Bir tarafta işçiler ölürken ses çıkarmayan iktidarın anayasal haklarını kullanan Bekaert işçilerinin grevini yasaklaması bu iktidarın patronların yanında olduğunun son örneği.

Genel-İş: Bekaert işçisi yalnız değildir! Grev haktır yasaklanamaz!

Birleşik Tarım-Orman İşçileri Sendikası: Grev anayasal bir haktır. Keyfi yasaklarla engellenemez. Metal işçilerinin onurlu mücadelesinde omuz omuzayız.

DGD-SEN: Grev yasağını tanımayan Bekaert işçisinin ve Birleşik Metal-İş Sendikasının yanındayız.

Bağımsız Maden-İş: Grev yasağını tanımayan Bekaert işçilerinin ve Birleşik Metal-İş sendikasının yanındayız. Yaşasın sınıf dayanışması!

Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan: Erdoğan ve AKP’nin korkusu Bekaert işçilerinin mücadelesinin farklı fabrika ve sektörlerden işçilere de örnek olmasıdır. İşçilerin bu hak arama mücadelesinin, bu uğurda çıktıkları grevin gelişmesi ve yaygınlaşmasıdır. İktidarın sermaye lehine ekonomi politikalarına neden olduğu açlığa, yoksulluğa duyulan öfkenin açığa çıkması ve işçilerin hakları için birleşmesi ise Erdoğan’ın en büyük kabusudur. Bu yasakların gerçek nedeni budur. Biliyoruz ki grev yasaklarına karşı fiili, meşru mücadele haktır.

TİP Emek Büro: Grev işçi sınıfının tarihsel kazanımı, temel bir haktır. Anayasa ile güvence altına alınmıştır. Sermayenin ve sarayın bu hakkı fiilen elimizden almasına izin vermeyeceğiz. Grevci Bekaert işçisinin ve Birleşik Metal-İş sendikamızın yanındayız, dayanışmadayız.

TKP: AKP bir kez daha “Patronlar ne isterse onu yaparım” dedi ve Bakaert’te bugün başlayacak olan grevi sabaha karşı üçte yayımladığı kararnameyle yasakladı. Bu yasak hem hukuksuz hem gayrimeşrudur. Grevi yasaklanan Bakaert işçilerinin yanındayız.

SOL Parti Kocaeli: Anayasal güvence altında olan grev haklarının hukuksuzca gasbedilmesini tanımayan Bekaert işçilerini selamlıyoruz.

SYKP Kocaeli: İşçilerin tarihsel kazanımı olan grev bir kişinin iki dudağı arasındaki kararına sığmaz! Metal işçisi yasağı söker atar!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: Saray iktidarı grevleri sözde erteleme adı altında yasaklayarak bir kez daha emek düşmanlığını ilan etmiş oldu. Bu ülkede milli güvenliği tehdit eden işçiler değil, ülkeyi ucuz iş gücü pazarına dönüştürenlerdir. (Kocaeli/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

"Ukrayna askerleri Luganks'ta Wagner birliklerine baskın düzenledi"

SONRAKİ HABER

Çanakkale Biga’da 4.3 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa